Liść laurowy. Jak go używać?

Liść laurowy. Jak go używać?

Liść laurowy to zioło, które idealnie pasuje do bulionów, rosołów, pieczeni a także...kawy. Bez tej przyprawy trudno wyobrazić sobie tradycyjny arabski napar. Podpowiadamy, z jakimi ziołami liść laurowy tworzy kompozycję idealną i jak wykorzystać go do zaczarowania potraw.

Krótka historia:

W starożytności uważany za świętą roślinę. Według wierzeń, grecka wyrocznia Pytia przeżuwała liście laurowe aby wzmocnić prorocze wizje. Uważano także, że wieniec laurowy jest symbolem zwycięstwa – ponoć Apollo włożył go na głowę, kiedy pokonał groźnego smoka. Od tamtej pory oznaczano nim zwycięzców igrzysk olimpijskich. Właściwości zdrowotne liści laurowych: Oprócz dodawania potrawom głębi smaku, liście laurowe także wzbogacają organizm. Są źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz wielu przeciwutleniaczy. Jak większość przypraw – działają antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Wysoka zawartość substancji fito-odżywczych wspomaga organizm w walce z rozwojem komórek kancerogennych.

Liść laurowy w kuchni:

reklama

Niezbędnik każdej gotującej pani domu. Używany zarówno we włoskiej, francuskiej jak i indyjskiej kuchni. Liście laurowe nadają smaku gotowanym i duszonym potrawom. Na jego wyjątkowy aromat składa się ponad 50 różnych związków. Dominuje nuta eukaliptusa i mięty. Mistrzowie kuchni skomponowali perfekcyjną mieszankę z dodatkiem liścia laurowego. Jej wykonanie jest banalnie proste – możesz przygotować przyprawę we własnej kuchni i dodawać do przygotowywanych potraw. Jak to zrobić?

Bouquet garni

Do wykonania tej aromatycznej przyprawy potrzebne Ci będą zaledwie 3 świeże zioła: natka pietruszki (3 gałązki), tymianek (2 gałązki), 1 liść laurowy. Bukiet ten przewiąż dokładnie sznurkiem kuchennym. Tak przygotowane zioła umieść w naczyniu, w którym przygotowujesz potrawę – bulion, gulasz czy zapiekankę. Dysponujesz tylko suszonymi ziołami? Nic straconego! Z nich również możesz przygotować bouquet garni. Przygotuj niewielki kwadrat gazy. Na środek wsyp 1 łyżkę pietruszki, 1 łyżkę tymianku oraz 1 łyżkę pokruszonych liści laurowych. Zbierz rogi i zwiąż je nitką spożywczą tworząc woreczek. Zanurz go w naczyniu. Zarówno świeży bukiet jak i gazę z przyprawami usuń chwilę przed końcem gotowania.

Liść laurowy pasuje do: Wspaniale nadaje się do aromatyzowania wywarów warzywnych i mięsnych, zup, sosów oraz pieczeni. Przed podaniem usuwa się go z potrawy.

reklama

PRZEPIS

Topinambury pieczone w liściach laurowych

Zabrzmiało egzotycznie? To zmyłka :) Topinambur to wbrew tajemniczej nazwie warzywo powszechnie dostępne w zieleniakach. Te malutkie bulwy z powodzeniem zastąpią ziemniaki. Wypróbuj je jako dodatek do obiadu!

Składniki:

reklama

  • 1 kilogram bulw topinambura
  • 3-4 łyżki oliwy z olwiek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • kilka liści laurowych 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

  1. Wyszoruj bulwy pod bieżącą wodą, wysusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Przekrój na ćwiartki, przełóż do żaroodpornego naczynia. 
  3. Wyciśnij czosnek przez praskę. 
  4. Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. 
  5. Wymieszaj, aby topinambury dokładnie pokryły się przyprawami. 
  6. Dodaj kilka liści laurowych (świeżych lub suszonych) 
  7. Wstaw naczynie do nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekaj przez około 40 minut.

Upieczone topinambury będą pasować do grillowanego drobiu, wołowych steków, ale także jako samodzielne danie z dodatkiem np. czosnkowego dipu. 

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Natka pietruszki. Jak jej używać?

Natka pietruszki. Jak jej używać?

Natka pietruszki jest tak pospolita, że niemal niezauważalna. Nie warto jednak ignorować jej...   Więcej

Mięta. Jak jej używać?

Mięta. Jak jej używać?

Czujesz miętę do mięty? To zioło, które potrafi zaskakiwać. Przydaje się nie tylko latem, kiedy...   Więcej

Rozmaryn. Jak go używać?

Rozmaryn. Jak go używać?

Intensywny aromat rozmarynu nie przyprawia o ból głowy, a wręcz mu zapobiega. Jego żywiczny zapach...   Więcej

Tymianek. Jak go używać?

Tymianek. Jak go używać?

Tymianek - doceniają go francuscy kucharze, uwielbiają producenci kosmetyków. W kuchni czaruje potrawy...   Więcej

reklama