reklama
Mrożenie białek jaj

Mrożenie białek jaj

Jako osoba, która dużo piecze, właściwie od zawsze miałam problem z pozostającymi - na przykład po pieczeniu kruchych ciastek - białkach.  Zazwyczaj kończyły one w zlewie, bo po prostu nie wiedziałam, co mogłabym z nimi zrobić.

Nie czułam się z tym najlepiej, bowiem  czego jak czego, ale marnowania żywności nie lubię. Dlatego bardzo się ucieszyłam, kiedy dowiedziałam się, że białka jaj z powodzeniem można mrozić, no i zużyć je potem w większej ilości - piekąc bezy, kokosanki czy bardzo łatwą do zrobienia babkę na białkach. Pomysły na wykorzystanie białek znajdziesz TU.

Jak się do tego zabrać? Nie będą potrzebne żadne specjalne sprzęty, czy umiejętności. Wygląda to tak:

- białka mrożę od razu po oddzieleniu od żółtek

- na początku mroziłam je w pojemniczkach na lód, a potem kupiłam małe plastikowe kubeczki z przykrywkami do serwowania sosów na wynos (w jednym kubeczku mieszczą się 2 białka, więc łatwo mogę policzyć ile ich mam i rozmrozić potrzebną do wypieku ilość). Można też białka zamrozić w słoiczku

- przechowuję je w zamrażalniku przez okres około 3 miesięcy

- rozmrażam  w temperaturze pokojowej

- białka po rozmrożeniu ubijają się tak samo, jak świeże, a nawet wydaje mi się, że lepiej

Edyta Rosner www.przystole.blox.pl

reklama