Tymianek. Jak go używać?

Tymianek. Jak go używać?

Tymianek - doceniają go francuscy kucharze, uwielbiają producenci kosmetyków. W kuchni czaruje potrawy wyraźnym, lekko cytrusowym aromatem. Przeczytaj, jak długo tymianek może mieszkać w twojej kuchni i z którymi składnikami stworzy zgraną orkiestrę smaków.

Krótka historia:

Tymianek to niezwykle szlachetna roślina. Mimo tego cele, w których używali go starożytni Egipcjanie nie były zbyt apetyczne. Tymianek, znany ze swoich silnych właściwości konserwujących, służył im do balsamowania zwłok faraonów. Już lepiej z Rzymianami. Dla nich zioło to było symbolem męstwa, brawury i siły. Wojownicy wymieniali się gałązkami tymianku na znak wzajemnego szacunku. Starożytni także oczyszczali domostwa i świątynie dymem z palonego tymianku wierząc, że doda on odwagi każdemu, kto będzie go wdychał.

Zdrowie:

W jego składzie znajdziemy sporo witaminy C, potasu i wapnia. Od dawna wykorzystywany jest w leczeniu schorzeń układu oddechowego – pomaga w walce z kaszlem czy zapaleniem oskrzeli. Oprócz działania antybakteryjnego, ma również właściwości wykrztuśne i pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny. Zawiera tymol, który jest silnie działającą substancją antyseptyczną, dodawaną na przykład do środków do płukania ust.

Tymianek w kuchni:

To drobnolistne zioło o cytrynowo-miętowym aromacie. Jeden z trzech składników (obok pietruszki i liścia laurowego) bouquet garni – kombinacji przypraw stworzonej przez mistrzów francuskiej kuchni.

Świeży tymianek możesz przechowywać w lodówce do tygodnia. W takiej postaci jest najbardziej aromatyczny i zachowuje pełnię swoich właściwości. Zostały ci zapasy? Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, możesz zasuszyć tymianek i wykorzystać go później jako przyprawę do rozmaitych potraw. Opłucz gałązki i ułóż je na ręczniku papierowym. Pozostaw do wyschnięcia. Palcami lub przy pomocy widelca oddziel listki tymianki od zdrewniałej łodyżki. Rozłóż je na płaskim talerzu i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce. Kiedy już tymianek wyschnie, przełóż go do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Pasuje do:
marchewek, cebuli, groszku, fig, jajek, ryb, drobiu, cielęciny, serów

reklama

PRZEPIS:

Frytki z marchewki i słodkich ziemniaków

Maluchy po raz kolejny męczą cię o kolację w stylu fast food? Tym razem nie musisz im odmawiać – pieczone frytki przygotowane z marchewki i batatów zwabią dzieciaki intensywnym kolorem i zaskoczą słodką, chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości marchewki

  • 2 bataty

  • 1 szalotka

  • 2 łyżki listków tymianku

  • reklama

    oliwa z oliwek

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchew i bataty obierz ze skórki. Opłucz pod zimną wodą, a następnie pokrój w słupki.

  2. Szalotkę posiekaj na cienkie piórka.

  3. Umieść warzywa w misce. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Polej oliwą z oliwek.

  4. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie kawałki jarzyn pokryć tłuszczem i rozprowadzić przyprawy.

  5. Tak przygotowane warzywa wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 30-40 minut, aż warzywa przypieką się z wierzchu kryjąc w środku miękki, słodki miąższ.

  7. reklama

    Podawaj same lub z dipem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego i ulubionych dodatków – czosnku, soku z cytryny lub ziół. 

    Anna Chorowiec

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Natka pietruszki. Jak jej używać?

Natka pietruszki. Jak jej używać?

Natka pietruszki jest tak pospolita, że niemal niezauważalna. Nie warto jednak ignorować jej...   Więcej

Mięta. Jak jej używać?

Mięta. Jak jej używać?

Czujesz miętę do mięty? To zioło, które potrafi zaskakiwać. Przydaje się nie tylko latem, kiedy...   Więcej

Liść laurowy. Jak go używać?

Liść laurowy. Jak go używać?

Liść laurowy to zioło, które idealnie pasuje do bulionów, rosołów, pieczeni a także...kawy. Bez tej...   Więcej

Rozmaryn. Jak go używać?

Rozmaryn. Jak go używać?

Intensywny aromat rozmarynu nie przyprawia o ból głowy, a wręcz mu zapobiega. Jego żywiczny zapach...   Więcej

reklama