reklama
5 sposobów na gorącą czekoladę

5 sposobów na gorącą czekoladę

Gorąca czekolada kojarzy się z chłodem zimy i ciepłem domowego ogniska. Cudownie rozgrzewa i dobrze nastraja, dlatego zawsze warto ulegać tej słodkiej pokusie.

W gorącej czekoladzie świetne jest to, że tak naprawdę nie istnieje jedna obowiązująca receptura – prawdopodobnie każdy, kto choć raz ją zrobił, będzie próbował modyfikować ją tak, by znaleźć idealne dla siebie proporcje i smak.

Gorąca czekolada ma niejedno oblicze – aby stworzyć jej bazę potrzebujesz niewielu składników: tabliczkę czekolady, szklankę mleka, trochę kremówki i cukru, jeśli używasz wyłącznie czekolady gorzkiej. Później możesz bawić się zarówno proporcjami (im mniej mleka dodasz, tym czekolada będzie bardziej gęsta), i smakiem (wystarczy dodać swój ulubiony składnik: wanilię, cynamon czy chili, by odkryć niebo). Dlatego eksperymentuj i poszukuj.

Ten deser jest nie tylko smaczny, ale i pięknie się prezentuje. Każdą filiżankę lub szklankę nią wypełnioną warto udekorować bitą śmietaną (30% śmietaną kremówką ubitą z cukrem pudrem), posypaną wiórkami czekolady, kakao, cynamon lub cukrowymi serduszkami.

Zobacz, jak szybko przygotujesz gorącą czekoladę na 5 sposobów

Gorąca czekolada po meksykańsku

Sercem czekolady w meksykańskim stylu jest chili - taka czekolada rozgrzewa naprawdę mocno i szybko.

Składniki:

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • duża szczypta chili w proszku
  • duża szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Do garnuszka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier, chili i cynamon. Podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj aż do rozpuszczenia cukru i zagotowania mleka. Wsyp posiekaną bądź startą czekoladę. Całość zagotuj, poczekaj aż czekolada się rozpuści.

Gorąca czekolada po aztecku

Co powiesz na gorącą czekoladę na aztecką nutę, czyli gorzką czekoladę w towarzystwie zdecydowanych przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej oraz czarnego pierzu? Podobno to najstarszy przepis świata!

Składniki:

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czarnego mielonego pierzu

Przygotowanie:

Do rondelka wlej mleko, zagotuj. Dodaj posiekaną czekoladę, cukier oraz przyprawy. Pogotuj chwilę. Dodaj śmietankę, zamieszaj.

Gorąca czekolada - malinowa

Ta czekolada smakuje latem. Zresztą... przekonaj się sama~!

Składniki:

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu z malin lub konfitury malinowej

Przygotowanie:

Do garnuszka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszaj aż do rozpuszczenia cukru i zagotowania mleka. Wsyp posiekaną bądź starta czekoladę. Całość zagotuj. Na dno szklanek włóż sos lub konfiturę malinową, wlej gorącą czekoladę.

Gorąca czekolada z likierem

Taka czekoladowo-alkoholowa propozycja skierowana jest wyłącznie do dorosłych łasuchów.

Składniki:

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • pół kieliszka ulubionego likieru

Przygotowanie:

Do garnuszka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszaj, aż do rozpuszczenia cukru i zagotowania mleka. Wsyp posiekaną bądź startą czekoladę. Całość zagotuj. Dodaj likier.

Gorąca, łagodna czekolada

Gorąca czekolada, do przygotowania której wykorzystasz zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną, będzie zdecydowanie łagodniejsza w smaku niż poprzednie – zdecydowane - propozycje. To idealna opcja dla tych, którzy nie są fanami czekolady deserowej.

Składniki:

  • pół czekolady gorzkiej
  • pół czekolady mlecznej
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Do garnuszka wlej mleko i śmietankę, dodaj pokruszoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i zgęstnieje.


reklama