Ciasta - przepisy z naszego forum

Ciasta - przepisy z naszego  forum

Zapewne każda z nas ma swój ulubiony, często dyżurny przepis na ciasto. Użytkowniczki naszego forum zechciały podzielić się z nami swoimi cukierniczymi hitami. Zerknijcie na ich pyszne, pachnące, proste w wykonaniu, a czasem zaskakujące przepisy na ciasto:

Murzynek z alkoholem

  • 2 szklanki maki
  • 4 jajka
  • 25dag masła lub margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • 50ml. wytrawnego alkoholu
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne bakalie (ja robię ze śliwkami)

Zagotować masło lub margarynę z cukrem (uwaga, żeby nie wykipiało), dodać kakao oraz wodę i ponownie zagotować. Odlać pół szklanki masy a pozostała oziębić i przełożyć do miski, wsypać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenie, dodać żółtka i bakalie. Wymieszać. Dodać alkohol i pianę z białek. Ostrożnie wymieszać. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 45 min. Ostudzić w blaszce, polać ta masa co została

Autorka zuzaczek

Mój ulubiony biszkopcik

  • 8 jajek
  • tyle mąki i cukru co ważą trzy jajka 
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce

białka oddzielić od żółtek i ubić porządnie, następnie dodać powoli cukier i cukier waniliowy ciągle miksując na najwyższych obrotach, dodawać żółtka, dobrze zmiksować. Miksując na najniższych obrotach dodawać mąkę i proszek do pieczenia. 1/3 masy wylać na blachę, rozłożyć jabłka (maliny, brzoskwinie, ananasy cokolwiek) i zalać pozostałą masą. Piec w około 180 stopniach przez jakieś 30-40min, dużo zależy od piekarnika jak to przy biszkoptach 

autorka gaga

keks zużaczkowy

  • roztopiona margaryna
  • niepełna szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1/2 zapachu rumowego
  • niecałe 3 szklanki maki (takie luźne)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • bakalie oprószone mąką

Jajka+cukier+cukier waniliowy ubić. Dodać proszek i mąkę. Jak zacznie gęstnieć dodać margarynę, aromat i bakalie. Piec godzinę w temp. 185stopni. Wkładać do letniego piekarnika, żeby urosło. Ja robię tę porcję w jednej średniej i jednej małej keksówce.

autorka: żużaczek

Ciasteczka żuzaczkowo-ryżowe  

  • torebka kleiku ryżowego
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru (może byc jeszcze mniej)
  • parę kropel esencji waniliowej
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia - jeśli ma byc to ciasteczko dla maluszka bezglutenowego, to trzeba kupić specjalny proszek do pieczenia bezglutenowy

Wszystkie składniki zagnieść, formować spłaszczone kuleczki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blachę z pergaminem. Piec na złoto.

Przepis extra szybki - w przerwie między marudzeniami da się to zrobić. Piecze się tez szybko i naprawdę są smaczne.

Zużaczkowa szarlotka dla zapracowanych

  • 3 szklanki maki
  • 4 jajka
  • margaryna
  • niecała szklanka cukru
  • plaska lyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • odrobina bułki tartej
  • jabłka podsmażone z cukrem

Ciasto zagnieść z samymi żółtkami (białka do lodówki). Zawinąć w folie i do lodówki na pół godzinki. Blachę natłuścić u wysypać mąką. Wylepić schłodzonym ciastem. wstawić do piekarnika (160stopni). Podpiec. Jak się lekko zarumieni wyjąć blachę. Na ciasto posypane odrobinka tartej bułki wyłożyć jabłka  (można do jabłek dodać cynamon). Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno (jak do bezów) wyłożyć na jabłka. Włożyć do piekarnika. Piec, aż będzie złocista (taka konkretnie złocista)

autorka: zużaczek

Jabłecznik

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • kostka margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ale nie czubate

Jabłka ja daję gotowy mus z jabłek takie prażone litrowy słoik
Jest to ciasto do zagniatania, czyli najpierw mąka z margaryną posiekać dodać cukier, proszek ,później żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto.podzielić na 2 części , jedną rozwałkować na blaszce, położyć  jabłka jak ktoś lubi posypać cynamonem i cukrem waniliowym nałożyć rozwałkowaną druga część ciasta na te jabłka i piec w 180 stopniach, ale nie wiem ile - ja to robię od lat na oko. Jest to przepis jeszcze sprzed wojny, dostałam go od ciotki Zenobii, siostry mojej babci.

autorka: Domicela

Ciasto Rafaello

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku(tej błyskawicznej)
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1 paczka kokosanek do dekoracji
  • nieco likieru adwokat do nasączenia biszkoptów

Obie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy póki się nie rozpuści. Zostawiamy aż do całkowitego przestudzenia. Z mlekiem ubijamy bitą śmietanę w proszku i gdy zaczyna nabierać właściwej konsystencji, dodajemy po łyżce tężejącej galaretki z czekoladą. Na koniec wsypujemy 3/4 wiórków kokosowych. Na blaszce układamy biszkopty i "ponczujemy" je wedle uznania. Wylewamy ubitą masę, posypujemy resztą wiórków i dekorujemy je kokosankami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Choć trzeba uczciwie przyznać, że rafaello smakuje najlepiej następnego dnia.

autorka:kalina

Przepis na bezy kokosowe

Składniki (porcja na 200g):

  • 3 białka z jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 dkg wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki

Białka ubijamy na sztywną pianę (dla łatwiejszego ubicia można do białek dodać szczyptę sodu oczyszczonej). Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru. Wiórki kokosowe przyrumieniamy na suchej patelni na zloty kolor i kiedy nie są już gorące mieszamy z resztą cukru i mąką, a na koniec mieszamy delikatnie z pianą z białek. Blachę na kokosanki wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy na nią masę kokosową.

Kokosanki pieczemy w temperaturze około 140°C przez 25 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika.

autorka:kalina

Pychotka 

20dag pokruszonych wafli wymieszać z 5dag stopionego masła. Wyłoży na średnią tortownicę i dać do lodówki na około 30min. 1łyżkę żelatyny rozpuścić w 6 łyżkach wody i podgrzewać aż do rozpuszczenia, ostudzić. 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuścić w szklance wrzątku. Ubić 260ml śmietany kremówki, dodać utarty twarożek (45dag) i 375ml mleko skondensowanego słodzonego i 15dag cukru pudru. Wszystko utrzeć i połączyć z ubitą śmietaną i żelatyną, wyłożyć na masę i dać do lodówki na 1 godzinę. Dowolne owoce pokroić i dać na masę, zalać tężejącą galaretką.
ja robiłam z jabłkami

autorka:gaga

Super extra mega power ciasto z ananasem

 CIASTO
1 i 1/5 szklanki maki
2 jajka
niepelna szklanka cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
puszka ananasa w kostkach
1/2 szklanki syropu z puszki

Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po trochu (cały czas mieszając) 1/2 szklanki wody i przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej tluszczem tortownicy o średnicy 24-26cm. Piec ok 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180. Powinno być lekko podpieczone i suche w srodku (sprawdzić patyczkiem)
Na gorącym cieście równomiernie ułożyć ananasa i polać syropem z puszki.. Na wierzchu ułożyć masę kokosową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180. Masa powinna się zarumienić.

masa kokosowa

18-20dkg wiórków kokosowych
2 jaja
4 łyzki masła
niepełna szklanka cukru
cukier waniliiowy

Masło roztopić na patelni (nie rumienić), dodać cukier, odstawić z ognia, dodać wiórki kokosowe i ciągle mieszając rozbełtane jajka. Postawić na gaz i bardzo energicznie mieszać. Zagotować. na końcu dodać cukier waniliowy

zużaczek

reklama

Super łatwy murzynek

Składniki:
- 1/2 szkl. wody,
- 4 łyzki kakao,
- 1 masło roślinne,
- 2 szkl. cukru,
- 5 jajek,
- 2 szkl. mąki,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- rodzynki,
- zapach migdałowy.

Jak przyrządzić?
Woda+ kako +masło+ cukier + zapach - podgrzewamy do rozpuszczenia, z masy odlewamy pół szklanki (do polania ciasta), resztę studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy ubijając 5 żółtek, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy a na końcu ubita na sztywno pianę z białek oraz rodzynki (sparzone i posypane odrobiną mąki). Pieczemy ok 1 h, Uwaga: jescze gorące polewamy polewą.

autorka: kalina

Rogaliki tesciowej

Coś zaskakującego i prostego.

1/2 kg maki przesiać do miski. Wymieszaćz jedna płaską łyżką drożdży suszonych.

Wbić jedno jajko.

Dodać 2 lyżki cukru (kto lubi słodkie, może dać więcej).

Dosypać szczyptę soli.

Dodać pół szklanki mleka.

Zagnieść ciasto w kule, dolewając jedną rozpuszczoną margarynę (ostudzona).

Następnie - uwaga!- te kule ciasta wkłądamy do miski i zalewamy gorąca wodą z kranu. Kiedy ciasto wypłynie, wyłożyć na posypaną mąką i wiórkami kokosowymi (lub makiem) stolnicę.Rozwałkować, wykroić pokrywką koło, dzielimy je nożem na 12 cząstek ( tak, jakby się kroiło tort). Każdą część zwijamy od szerszego końca do spiczastego w rogalik. Ukladać na pergaminie, piec. Szybko się rumienia, uwaga.

Po upieczeniu można: ergo, posypać pudrem, voto, polukrować, tertio, co tam wymyślicie.

autorka: kalina

TIRAMISU

Szybki i łatwy przepis na torcik serowo - śmietanowy - - dla zabieganych mam  

  • 0,5 kg sera białego(może być z wiaderka)
  • 0,5 litra śmietany (30%/36%tł)
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru
  • 2 paczki małe(lub 1 duża biszkoptów)
  • 1 szklanka mocnej kawy - można dodać trochę spirytusu

Ubić śmietanę dodać cukier waniliowy + cukier zwykły. Wymieszać z sernikiem na puszystą masę. Biszkopty suche ułożyć w tortownicy, na to trochę masy serowej. Na masę biszkopty umoczone w kawie i na to masę aż do końca. Ostatnia warstwa to ser. Na ser nasypać kakao. Pozostawić w lodówce na 2 godziny.

autorka: asiuleks

Salceson

Ciasto:

  • 1 szkl.cukru 
  • 4 jajka         utrzeć
  • 2 szkl.mąki
  • 1 lyżka kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szkl. oleju
  • śliwki ok.kg. mogą być mrożone

Polewa:

  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 3/4 szkl. wody
  • 0.5 kostki masła
  • 1.5 szkl. mleka w proszku

wszystkie składniki ciasta dokładnie miksujemy, wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i bułką blachę, układamy śliwki, pieczemy ok.40 min w 200 stopniach.Na ciepłe ciasto wylewamy polewę i czekamy aż zastygnie.

autorka:agask

Ciasto Capuccino

Składniki;

  • 7 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 6,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kawa capuccino (orzechowe)
  • proszek do pieczenia
  • 0,5 litra mleka
  • 1 margaryna
  • migdały
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt:
Z 7 białek ubić sztywna pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać szklankę cukru i dalej miksować. Następnie dodać 7 żółtek i ubić.Dodać 3 łyżki mąki pszennej, 4,5 mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kawy capuccino i 3 łyżki proszku do pieczenia. Wylać na posmarowaną blachę i upiec(200st. ok 30min - nigdy nie wiem ile to sprawdzam czy juz dobre)

Krem:

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek kawy capuccino

Wszystkie składniki zmiksować i ugotować z tego budyń

Następnie do ostudzonego budyniu dodać 1 kostkę margaryny i zmiksowac. Dodać płatki migdałów- wymieszać.

Przekładamy: biszkopt - krem – polewa

autorka: asuleks

Bardzo łatwy przepis na piernik

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 3 szkl mąki
  • 20 dag miodu płynnego
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa piernikowa
  • 1 łyżka kakao

WYKONANIE:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, miód, śmietanę, makę zmieszana z przyprawa piernikowa soda kakao. Z białek ubić piane i delikatnie wymieszać z ciastem wyłożyć do foremki. Piec w temp 150-160 stopni C przez 40-60 minut

autorka: mrowa1

Kruche ciasteczka

dziewczyny, podam Wam przepis na kruche ciasteczka. Proste, wypróbowane, polecam.

reklama

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • jajko + jajko do smarowania
  • otarta cytrynowa skórka

Zimne masło, mąkę, cukier, 1 jajo zagnieść szybko (najlepiej zimnymi łapami), dodać skórkę cytrynową. Na trochę do lodówy, min. pół godziny.

rozwałkować placki grubości 0,5 cm, wykrawać gwiazdki czy inne cuda,
posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem
piec w gorącym piekarniku około 10-15 min.

autorka: aniaz

Izaura
ciacho czasochłonne, ale pyszne

CIASTO

  • 1.5 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 3łyżki kakao
  • kostka masła
  • 7 łyżek wody
  • 4 jajka
  • 1.5 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA SEROWA

  • ok 1 kg sera białego, najlepiej z kubełka
  • pól kostki masła
  • 1szkl. cukru
  • 4 jajka
  • można jeszcze dodać jakiś zapach np.rumowy albo wiórki kokosowe dla amatorów.

Ciasto:
cukier, cukier waniliowy,masło,kakao,wodę wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy ok 5 min. masę odstawiamy do wystudzenia. w tym czasie miksujemy masę serową.

Do wystudzonej ciemnej masy dodajemy 4 żóltka, a z białek ubijamy pianę.Odlewamy ok 3/4 szkl ciemnej masy na polewę,albo polewę kupujemy gotową.Do reszty masy dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i pianę z białek i miksujemy. Na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką blachę wylewamy najpierw ciemną masę, a potem na to masę serową (rozlewamy ją po całej blasze, nie w jednym miejscu).

Pieczemy ok.40 min w 220 stopniach, po upieczeniu wylewamy polewę ze szklanki lub ze sklepu 

Można ją obsypać wiórkami albo kolorową posypką i mamy coś na kształt murzynka z sernikiem.

Ciacho jest naprawdę bombowe.Ja dodaję zwykle więcej jajek do obu mas, wtedy są lżejsze.

autorka agask

Bajaderka

kruche ciasto:
- 125 g (1/2 kostki) margaryny
- 60 g cukru
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka

masa:

  • 4 paczki po 100 g herbatników Petit Buere
  • 150 g paczka biszkoptów
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g cukru
  • 1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g rodzynek
  • 1 zapach rumowy

poza tym:

  • polewa czekoladowa lub tabliczka gorzkiej czekolady

1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim dno blaszki wysmarowanej masłem, o wymiarach ok. 23 na 26 cm. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut tzn. aż się lekko zezłoci.

2. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać cukier, wodę, kakao. Wszystko razem wymieszać, rozpuścić, zagotować i przestudzić.

3. Do przestudzonej masy dodać rodzynki, zapach. Biszkopty i herbatniki połamać na średniej wielkości kawałki, dodać do masy razem z powidłami i dokładnie wszystko wymieszać.

4. Masę bajaderkową wyłożyć na upieczony spód. Ciasto polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.

5. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Trzymać w lodówce.

Masę mozna tez wyłożyć nie na kruche ciasto, ale na herbatniki. Polecam jednak wersję z kruchym spodem.

autorka: aniaz

Bananowiec z brzoskwiniami 

Składniki:

  • biszkopt z 4 jajek
  • 1 kg bananów
  • kostka masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru do białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • puszka brzoskwiń 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, dodać starte na tarce o dużych oczkach banany i jedną tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w jednej szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt.

3 białka ubić z cukrem, dodać drugą tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Wyłożyć na masę z bananami.

Na białkową masę poukładać plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką wiśniową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

Ciasto wychodzi bardzo wysokie, należy więc zrobić tzw. nadstawki korzystając np. z folii aluminiowej i wykałaczek dla jej usztywnienia. Ciasto włożyć do lodówki. Ciasto jest pyszne po 2 dniach.

autorka:asiuleks

Biszkopt z kremem ananasowym   

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

Krem:

  • puszka ananasów
  • margaryna
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru

Wierzch:

  • 4 białka
  • 20 dag kokosu
  • 1/2 szklanki cukru
  • polewa czekoladowa  

reklama

Jajka ubić, dodać cukier a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec 20-25 minut w temperaturze 160-180 st. C. 1 1/2 szklanki soku zagotować. W 1/2 szklanki soku rozprowadzić budynie i cukier. Wlać do wrzącego soku i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. (W przypadku braku żądanej ilości soku, należy uzupełnić wodą). Margarynę utrzeć, dodawać po jednym żółtku i łyżce budyniu na przemian. Na koniec do masy dodać pokrojony w kostkę ananas i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ostudzony i nasączony ponczem biszkopt. Ubić białka z cukrem, dodać kokos i wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową i wysmarowaną tłuszczem. Piec ok. 20 minut. Ostudzić i wyłożyć na krem, lekko docisnąć. Polać polewą czekoladową.

autorka: asiuleks


Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: