Ostatnia modyfikacja: 24/06/2014 , artykuł powstał: 29/11/2009

Ciasteczko do ręki...

Gdy wyciągam na blat kuchenny mąkę, cukier i jajka – synek od razu się        dopytuje:  „Mamo, robisz ciasto czy ciasteczka? Mamo, czekoladowe??? Czy        mogą być dzisiaj czekoladowe???”. A córeczka od razu wyjmuje z szuflady swoją    własną drewnianą łyżkę, przysuwa krzesło do blatu i ani myśli odejść, zanim nie    pozwolę zanurzyć łyżki w białym pyle. To już rytuał. Drewniana łyżka musi        popracować, zanim mikser wykona swoją pracę. :)

I chociaż czasem chciałoby się raz dwa uwinąć w kuchni i nie widzieć mąki rozsypanej przez niezgrabne, małe rączki,  to jak odmówić małej gosposi tych wspólnych chwil spędzonych w kuchni? Wszak to taaaka radość! :) No więc godzę się, by praca szła dwa razy wolniej niż normalnie (może zaprocentuje na przyszłość?), by trochę mąki spadło na podłogę (zamiecie się), a proszek do pieczenia w połowie wylądował na blacie, zamiast w misce (może zdrowiej?). :)

W domowych ciasteczkach widzę same zalety: wiem co jedzą moje dzieci, mogę kontrolować ilość dodawanego cukru, po domu roznosi się wspaniały zapach gorących wypieków, a dzieci świetnie się bawią w czasie przygotowań. :)
Dzisiaj namawiam: wyciągnijcie na blat kuchenny: mąkę, cukier i jajka, i zaproście swoje pociechy do wspólnego „ciasteczkowania”. :) Sami zobaczycie, ciasteczka, które wychodzą spod rak własnych smakują o niebo lepiej, niż kupione w sklepie. :)

Ciasteczka owsiane
 
150 g masła w temp. pokojowej

1 szkl. ciemnego muscovado

1 jajo

1 łyżka melasy (można pominąć)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


1 szkl. mąki

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

⅓ łyżeczki soli

¼ gałki muszkatałowej
½ łyżeczki cynamonu
1 szkl. platków owsianych

½ szkl. płatków jęczmiennych (można zrezygnować i zwiększyć ilość owsianych)

2 szkl. płatków kukurydzianych

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C.
Ucieraj, dodając kolejno po jednym składniku: masło z muscovado, następnie całe jajo, 1 łyżkę melasy i łyżkę ekstraktu waniliowego.
W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową, cynamon.

Wsyp mąkę do masy maślano – jajecznej i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dorzuć płatki owsiane i jęczmienne. Wymieszaj. Na sam koniec dosyp płatki kukurydziane i raz jeszcze wymieszaj, ale już ostrożnie i bardzo krótko (chodzi o to, by jak najmniej rozdrobnić te kruchutkie płatki).
Nakładaj na blachę (wyłożoną pergaminem do pieczenia) porcje wielkości czubatej łyżki stołowej, zostawiając 3-4 cm odstępy.
Piecz ok. 15 min. Gotowe ciasteczka wystudź na kratce.

Ciasteczka ryżowe

proporcje na ok. 35 ciasteczek

1 op. (170g) kleiku ryżowego (zwykłego bezsmakowego)

¾ szkl. cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (albo 1 op. cukru wanilinowego)

1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g chłodnego masła, pokrojonego na kawałeczki

3 jajka rozkłócone

dżem lub marmolada (raczej gęste)


Przygotuj dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia Piekarnik rozgrzej do 190 st. C.
 
Kleik ryżowy wymieszaj z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodaj kawałki masła i posiekaj wraz z kleikiem (tak by zrobiły się grudki). Dodaj rozkłócone jajka i zagnieć ciasto (wychodzi dość miękkie).  Formuj dłońmi kuleczki wielkości włoskiego orzecha. W środku każdej kuleczki rób palcem wgłębienie, a następnie ją lekko spłaszcz.  Do dołeczka włóż odrobinę dżemu (ok. 1 łyżeczki). Ułóż ciasteczka na blasze, zostawiając odstępy pomiędzy kuleczkami.  Piecz porcjami przez ok. 20 min. (ciasteczka lekko się zezłocą).
Źródło przepisu


Kruche ciasteczka karmelowe


220 g masła ( w pokojowej temperaturze)

80 g cukru brązowego (koniecznie dobrej jakości)

280 g mąki

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia



Masło utrzyj z cukrem. Porcjami wsypuj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto – będzie miało konsystencję bardzo miękkiej plastelinki. Uformuj ciasto w kulę, dość mocno spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i schłódź przez min. 1 godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3–5mm (ja preferuję cieniej, na 3mm). Wykrawaj foremką kształty. Pozostałe skrawki można ponownie zagnieść, lekko schłodzić, rozwałkować i wykrawać.
 Surowe ciasteczka układaj na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoto ok. 15 min. w temp. 180st.C.
Małgosia Dzięgielewska

Ocena: 0 z 5. Ocen: 0

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Ciasto kruche - alzacki placek cebulowy

Ciasto kruche - alzacki placek cebulowy

Nie od dziś uważam, że kruche ciasto jest jednym z najważniejszych, a przynajmniej jednym z najbardziej...   Więcej

Ciasta - przepisy z naszego  forum

Ciasta - przepisy z naszego forum

Zapewne każda z nas ma swój ulubiony, często dyżurny przepis na ciasto. Użytkowniczki naszego forum...   Więcej

Piknik

Piknik

Głównym bohaterem plenerowych wypraw jest zwykle grill. Nic łatwiejszego, jak wrzucić na ruszcik...   Więcej

Piernika czar, czyli aromatyczny prezent Wigilijny - część I

Piernika czar, czyli aromatyczny prezent Wigilijny - część I

Burza mózgów, czyli „O Matko, już niedługo Święta!” Od początku października bezskutecznie usiłowałam...   Więcej

Kruche babeczki z gwiazdką

Kruche babeczki z gwiazdką

Dzisiaj tylko jeden przepis. Ale za to jaki! To jedne z najbardziej dekoracyjnych wypieków, jakie znam....   Więcej

Ciasta z … warzywami

Ciasta z … warzywami

Czy wiecie, że ciasta można piec nie tylko z owocami ale i warzywami? Tak, tak, to możliwe!Dzięki...   Więcej

reklama