Cynamonowo

Jaki aromat najbardziej kojarzy Wam się z Bożym Narodzeniem? Ja odpowiedziałabym, że cynamonowy. Cynamon jest składnikiem wszystkich przypraw korzennych dodawanych do piernika i pierniczków. Oprócz tego, że pięknie pachnie, jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia, a jego aromat poprawia funkcje poznawcze i pamięć.
W sklepach cynamon dostępny jest w dwóch postaciach: sproszkowany i w zrolowanych laskach. Laski cynamonu powstają z suszonej kory cynamonowca, drzewa rosnącego w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie.
Wybrałam trzy przepisy z cynamonem w roli głównej. Ciasto, bułeczki oraz korzenne ciasteczka - propozycje w sam raz na nadchodzące święta.
Cynamonowe ciasto jogurtowe z migdałami
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- 75 g zmielonych migdałów (mogą być ze skórką) - jeśli macie za mało migdałów, możecie dodać trochę innych orzechów, ja dodałam garść nerkowców
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 50 g płynnego miodu
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
reklama
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, migdały - przesiać, odłożyć.
Do większego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać rózgą lub widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać łopatką (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.
Kwadratową formę o wymiarach 23x23 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste).
Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 minut, ale zazwyczaj dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnęłam z blogu www.mojewypieki.com
Cynamonowa drożdżówka do odrywania
Składniki
ciasto:
- 2 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- 2 jajka
- szczypta soli
nadzienie:
reklama
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 g roztopionego masła
Do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru i polać letnim mlekiem. Palcami rozgnieść drożdże z mlekiem i cukrem tak, żeby otrzymać rozczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby zaczyn "ruszył".
Kiedy zaczyn podrośnie, dodać resztę składników i wyrobić ciasto (można mikserem). Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 51x31 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Tak przygotowane ciasto pokroić na 6 równych pasków i ułożyć je jeden na drugim stroną z cukrem do góry. Tak ułożone plastry znów pokroić na 6 części.
Formę keksową o wymiarach 35x12 cm (mierzone u góry) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej pionowo kwadraty ciasta.
Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30-35 minut, do zezłocenia.
Oryginalny przepis zaczerpnęłam z tej strony: www.matkawariatka.net
Ciasteczka imbirowe z miodem i przyprawami
Składniki:
reklama
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru brązowego
- 20 g kandyzowanego imbiru pokrojonego bardzo drobno
- 125 g miękkiego masła
- 100 g płynnego miodu
- drobny cukier do obtoczenia
Wymieszać mąkę, sól, imbir, przyprawę do piernika, cynamon, cukier i pokrojony kandyzowany imbir. Dodać miękkie masło i wyrobić ciasto palcami jak na kruszonkę.
Miód lekko podgrzać, wlać do mieszanki z mąką i wymieszać wszystko dokładnie łyżką.
Z powstałej masy formować rękoma kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą przeturlać w drobnym cukrze wsypanym do miseczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm od siebie.
Piec w 180 st.C przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, bo jeśli przypieką się za bardzo, stają się gorzkie.
Wyjąć z piekarnika, zostawić na blasze przez około 2 minuty, a potem przełożyć na kratkę kuchenną i zostawić do ostudzenia.
Przepis z blogu sweet-art-sweet.blogspot.com
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl