Czekoladowe pankejki (pancakes)

Czekoladowe pankejki (pancakes)

Chyba każdy z nas widział, jak w amerykańskich filmach kobiety smażą na śniadanie małe placuszki, po czym polewają je obficie syropem klonowym.To nic innego, jak słynne pankejki, czyli amerykańska wersja naleśników.

Przygotowuje się je z mąki z proszkiem do pieczenia i sodą, jajek, mleka i odrobiny tłuszczu. To oczywiście wersja podstawowa, ale można też zaszaleć i zrobić inną. Na przykład czekoladową:

Składniki (na około 12 pancakes):

reklama

- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (dałam gorzką)

Wszystkie składniki poza kawałkami czekolady zmiksować, na końcu dorzucić czekoladę, wymieszać łyżką.

Smażyć na minimalnej ilości oleju, z obu stron, odwracając na drugą stronę, gdy zobaczymy pęcherzyki powietrza na placku.

Podawać od razu. Można udekorować bitą śmietaną i owocami.

Przepis z blogu mojewypieki.blox.pl

Edyta Rosner
Przystole.blox.pl

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: