reklama
Domowy fast food

Domowy fast food

Nie ma chyba człowieka, który chociaż raz nie zjadłby w barze szybkiej obsługi hamburgera, hot-doga, frytek czy panierowanych kawałków kurczaka.

Chociaż o jakości takiego jedzenia, albo raczej jej braku, krążą legendy, to szybkie jedzenie przyciągają do serwujących je miejsc tłumy. Zwłaszcza dzieci i młodzieży.

Chociaż fast-foody dobrze smakują, należy pamiętać o tym, że mają wysoką wartość kaloryczną, ponieważ zawierają dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby.
Nie musimy jednak całkowicie rezygnować z jedzenia hamburgerów i jemu podobnych dań. Możemy je przecież przygotować w domu. Jeśli popatrzymy na to, co się na nie składa, zobaczymy, że nie zawierają żadnych trudno dostępnych składników. Przecież mięso i warzywa zazwyczaj można znaleźć w każdej lodówce.

Dlatego dzisiaj podpowiem Wam, jak upiec bułki do hamburgerów, czym je wypełnić oraz pokażę jak zrobić domowy kebab. Naprawdę nie są to skomplikowane przepisy, więc możecie zaprosić do wspólnego gotowania także dzieci. Mój starszy synek już nie prosi nas o wycieczki do znanej sieci barów, a o zrobionym w domu burgerze mówi, że „jest najpyszniejszy na świecie”.

Bułki hamburgerowe

Składniki (na 8 bułek):

  • 500 g mąki pszennej ty 500
  • 300 ml letniego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 3 łyżki (płaskie) cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Dodać masło oraz sól i dolewając stopniowo resztę letniego mleka wyrabiać ciasto mikserem przez 10-15 minut. Przykryć je i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz wyrobić, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć na wyłożonej papierem lub matą do pieczenia blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 1 godzinę.

Przed pieczeniem bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 15 minut.

Przepis z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka podałam z moimi zmianami.

Domowy burger drobiowy

Składniki (na 8 sztuk):

na burgery drobiowe:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka (zmieliłam gulaszowe)
  • 1 łyżka musztardy z płatkami wędzonej papryki (może być inna ulubiona)
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • sól i pieprz

Mięso wymieszać z musztardą i jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować 8 okrągłych burgerów i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

na sos majonezowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać (najlepiej za pomocą rózgi) na gładki sos.

poza tym:

  • bułki hamburgerowe
  • 8 małych liści sałaty lub 4 duże
  • 1 pomidor pokrojony w plasterki
  • 1/2 cebuli pokrojonej w cieniutkie piórka
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w podłużne plastry
  • ketchup

Każdą bułkę przekroić na pół. Każdą połowę posmarować ketchupem. Na spodach kolejno układać: plaster pomidora, cebulę, sos majonezowy, mięso, ketchup, plastry ogórka i przykryć górną połową bułki. Oczywiście kolejność składników można zmieniać wg swojego upodobania.
Od razu podawać.

Kebab domowy

Składniki (na 6 sztuk):

  • opakowanie placków tortilli (6 sztuk)
  • 800 g filetów z kurczaka
  • torebka przyprawy do kebaba*
  • 2 ogórki świeże lub konserwowe (użyłam konserwowych)
  • 3 pomidory
  • sałata lodowa
  • 1-2 cebule

sos jogurtowy:

  • 1/2 l jogurtu naturalnego
  • 4-5 ząbków czosnku
  •  łyżka ziół prowansalskich
  • keczup

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski, oprószyć przyprawą do kebaba i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie kawałki mięsa były dobrze obtoczone w przyprawie. Odstawić na chwilę i przygotować resztę nadzienia.

Ogórki i pomidory obrać, pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Z główki sałaty oderwać pojedyncze liście.

Mięso usmażyć na oleju, placki tortilli podgrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce wg instrukcji na opakowaniu.

Na każdej ciepłej tortilli ułożyć liść sałaty, na jego środku rozłożyć mięso i warzywa, zostawiając trochę miejsca na dole. Farsz polać sosem jogurtowym przygotowanym z podanych składników i keczupem.

Zwinąć boki placków, a dół podwinąć pod spód tak, żeby tortille się nie rozwijały. Od razu podawać.

Przepis z czasopisma „Moje Gotowanie” nr 6/2009.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

reklama