Domowy sposób na Kopiec kreta

Domowy sposób na Kopiec kreta

 Ostatnia modyfikacja: 29/07/2015 , artykuł powstał: 27/08/2012

Zanim zaczęłam pisać blog kulinarny, a co za tym, idzie zwracać uwagę na to, co jem i podaję do jedzenia mojej rodzinie, często korzystałam z gotowych dań z torebek. Zresztą - byłam wtedy początkującą panią domu, dopiero uczyłam się gotować, dlatego każde ułatwienie uważałam za dobre.

Wiedza o tym, że to, co szybkie. nie zawsze jest zdrowe, przyszła z czasem. O ile gotowe dania często pojawiały się na naszym stole, to wypieki zawsze przygotowywałam sama. Złamałam tę zasadę tylko dla jednego ciasta o nazwie „Kopiec kreta”. Kiedy patrzyłam na zdjęcie ciasta umieszczone na kartonie wydawało mi się, że jest ono bardzo trudne do zrobienia.

Okazało się jednak, że wcale tak nie jest - po pierwszym razie z gotowcem stwierdziłam, że warto byłoby spróbować zrobić takie ciasto bez wspomagania się gotowym półproduktem. Udało mi się znaleźć przepis i rezultat tak mnie zachwycił, że piekę to ciasto kiedy tylko mam banany i chęć na coś słodkiego i czekoladowego.

Kopiec kreta

reklama

Składniki

na ciasto:
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- nie cała 1/2 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki kakao

na krem:
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 śmietan-fixy
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 gorzka czekolada
- 3 banany
- sok z 1 cytryny

Masło lub margarynę, cukier, kakao i wodę włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie margaryna i cukier się rozpuszczą, a wszystkie składniki połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Z białek ubić sztywną pianę. Do zimnej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dołożyć pianę z białek i wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec ok. 30 minut.

Wierzch ciasta zebrać łyżką na głębokość ok 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg szerokości ok 1,5 cm.  Zebrane ciasto przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w powstałym zagłębieniu. Polać sokiem z cytryny.

Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami. Wsypać posiekaną lub startą na dużych oczkach czekoladę. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Posypać odłożonym ciastem, lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadały.

Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

Źródło przepisu: www.wielkiezarcie.com/recipe15491.html

Edyta Rosner
www. przystole.blox.pl

Ocena: 0 z 5. Ocen: 0

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Procentowe wypieki

Procentowe wypieki

Jako mamy, planując wypieki, z pewnością szukacie takich przepisów, które będą mogły jeść również dzieci ...   Więcej

Czekolada jest dobra na wszystko

Czekolada jest dobra na wszystko

Rzadko miewam ochotę na czekoladę jako taką, no chyba, że akurat mam w domu czekoladę mleczną – wtedy...   Więcej

Wielkanocne słodkości – propozycje blogerek

Wielkanocne słodkości – propozycje blogerek

Każdy dom ma swoje wielkanocne zwyczaje i … smaki. Na okoliczność świąt, stoły kuszą mnogością...   Więcej

Słodkości bez pieczenia

Słodkości bez pieczenia

Czasem bywa tak, że mam chęć na coś słodkiego, ale nie chcę długo czekać, aż ciasto się upiecze i zdąży...   Więcej

Ciasta biszkoptowe

Ciasta biszkoptowe

Wiesz już, jak upiec biszkopt idealny, w tym zakresie osiągnęłaś mistrzostwo. Teraz możesz zmierzyć się z...   Więcej

reklama