reklama
Faszerowane jajka – wielkanocne propozycje blogerek

Faszerowane jajka – wielkanocne propozycje blogerek

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez jajek. Ów symbol narodzin i nowego życia, w wersji wielkanocnej, to nie tylko pisanki i kraszanki w koszyczku ze święconką, ale i jaja ze świątecznego stołu, faszerowane na dziesiątki sposób.

Jaja gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek. Białka układamy na półmisku - może na liściach sałaty? Żółtka wrzucamy do miseczki. A potem? Potem komponujemy z nich farsz, czyli kulinarnie szalejemy, bowiem wachlarz możliwości jest ogromny, a i nasza inwencja twórcza w tym zakresie bywa doprawdy imponująca.

Jaja faszerowane pastami: z pieczarek, tuńczyka, łososia i zielonego groszku, czyli do wyboru, do koloru. Polecamy!

Kasia z www.fabrykaprzepisow.pl: Jaja? Bez nich nie ma świątecznego śniadania. Na naszym stole pojawiają się co najmniej dwa lub trzy rodzaje. Moje ulubione to te z pieczarkami. Szybko, łatwo i smacznie!

Składniki
8 jajek
4 duże pieczarki
2 ząbki czosnku
ok. 2 łyżeczki śmietany
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki chrzanu
posiekana dymka lub szczypiorek
garść posiekanej natki pietruszki

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy je na pół, żółtka wyjmujemy do dwóch misek i rozgniatamy. Białka układamy na talerzu.

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy na oliwie ze startym czosnkiem, aż odparuje woda. Gdy ostygną, łączymy je z żółtkami. Dodajemy: natkę z pietruszki, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz (majonezu i śmietany dodajemy w takiej ilości, aby farsz się połączył). Farsz nakładamy na połówki jajek, dekorujemy sosem (majonez i chrzan dokładnie mieszamy). Podajemy na posiekanym szczypiorku lub dymce z pieczywem.

Ania z www.bajkorada.blogspot.com: Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Najbardziej lubię te faszerowane tuńczykiem. Są pyszne, a ich przygotowanie, choć banalnie proste, może być świetną zabawą dla całej rodziny.

Składniki
6 jajek
puszka tuńczyka
sól
pieprz
3 łyżki majonezu
posiekany szczypiorek lub natka pietruszki

Ugotowane na twardo jajka obieram ze skorupki i kroję na pół. Żółtka mieszam z tuńczykiem z puszki i dodaję trochę majonezu oraz sól i pieprz, dodaję zieleninę. Gotowe!

Ola z 2smaki: Jajka to smak świąt z dzieciństwa, ale nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez nich. Moja propozycja to jaja faszerowane banalnie prostą pastą z zielonego groszku.

Składniki
6 jajek
opakowanie mrożonego groszku
50 g miękkiego masła
łyżeczka soli
2 łyżki gęstej, tłustej śmietany    
ew. garść startego sera, typu gruyere lub parmezan

(na zdjęciu w wersji w waflowych skorupkach)

Groszek ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, wystudź, zmiksuj z masłem. Dodaj śmietanę i ser, jeśli chcesz. Dopraw do smaku.

Ania z www.dwiechochelki.pl: Uwielbiam prostotę tej potrawy i mnogość wariantów oraz to, że nigdy nie wychodzą takie same. Zawsze posypuję je posiekanym szczypiorkiem, nie żałuję też natki i koperku – powinny być zielone. Przecież to potrawa na wiosnę.

Składniki
6 jaj ugotowanych na twardo
100 g wędzonego łososia
2 ogórki konserwowe
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
sok z cytryny
1-2 łyżki majonezu

do dekoracji:
plastry łososia, oliwki, szczypior, koperek, kapary, świeży ogórek, rzodkiewka, itp.

Jajka obieram ze skorupek, kroję na pół i ostrożnie wyjmuję żółtka. Połówki białek układam na półmisku. Żółtka przekładam do miski i mieszam je z drobno posiekanymi ogórkami, koperkiem i łososiem, którego skrapiam sokiem z cytryny. Dodaję sól i pierz, majonez i wszystko dokładnie mieszam. Nakładam powstałą masę do białek. Dekoruję.

Smacznego!
mzb

reklama