Makaronowe sałatki

Makaronowe sałatki

 Ostatnia modyfikacja: 29/07/2015 , artykuł powstał: 26/09/2012

Nie wiem, jak Wam, ale mnie makaron kojarzy się z daniami na ciepło - dajmy na to taka zupa pomidorowa czy makaronowa zapiekanka... Mniam! Ale przecież na zimno makaron też dobrze smakuje - jest doskonałą bazą i fantastycznym tłem dla wielu składników. Pasuje do niego niemal wszystko: i warzywa, i mięsa, sosy i owoce.

Przed Wami przepisy na sałatki z makaronem:

Makaron z miodem, orzechami i pomarańczą

Składniki (na 4 porcje):

reklama

- 400 g makaronu pełnoziarnistego świderki
- 80 g miodu
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich
- sok z 1 pomarańczy
- cząstki z 1 pomarańczy
- bita śmietana i skórka starta z pomarańczy do dekoracji

Makaron ugotować al dente. Na patelni lub w rondelku skarmelizować miód. Wsypać niezbyt drobno pokrojone orzechy i mniej więcej po trzech minutach wlać sok z pomarańczy. Zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszając zredukować płyn.

Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać, przełożyć na talerze.

Obłożyć cząstkami pomarańczy, udekorować bitą śmietaną oraz skórką pomarańczową.

Od razu podawać.

Sałatka z makaronem i kapustą pekińską

Składniki:

- 250 g makaronu świderki
- 600 g kapusty pekińskiej
- puszka kukurydzy (dałam pół puszki)
- 150 g zielonego ogórka
- 2 czerwone papryki
- 200 g szynki (konserwowej)
- sól, pieprz
- majonez

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić.

reklama

Kapustę pekińską drobno pokroić, kukurydzę osączyć z zalewy, ogórka, papryki i szynkę pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać.

Bezpośrednio przed podaniem wymieszać z majonezem i przyprawić solą i pieprzem (posolone ogórki będą puszczały sok).

 

Makaronowa sałatka z kurczakiem

Składniki:

- 200 g makaronu świderki
- 4 łodygi selera naciowego
- 500 g fileta z kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- kubek jogurtu (180 g)
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie tak, by był sprężysty, przecedzić, przelać zimną wodą i wystudzić.

reklama

Mięso pokroić na podłużne kawałki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni grillowej (na odrobinie oleju) na złoty kolor, ostudzić. Łodygi selera oczyścić, usunąć włókna i pokroić w plasterki.

Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wszystkie składniki wymieszać, sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Ocena: 0 z 5. Ocen: 0

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Bigos. Po prostu

Bigos. Po prostu

O bigosie można by pisać poematy. Ba! Bigos sławi nawet nasz wieszcz. Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu...   Więcej

Zupy na rozgrzewkę

Zupy na rozgrzewkę

Na dworze mroźno - kto, po powrocie do domu, nie marzy o gorącym posiłku? Idealną rozgrzewającą...   Więcej

Przekąska na zdrowie, czyli zbożowe batoniki

Przekąska na zdrowie, czyli zbożowe batoniki

Do pracy, oprócz drugiego śniadania, warto zabrać ze sobą też jakąś drobną przekąskę. Najlepiej i...   Więcej

Sałatka z pieczonych warzyw z makaronem

Sałatka z pieczonych warzyw z makaronem

Warzywa jemy na różne sposoby. Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale przecież nie samymi surówkami żyje...   Więcej

Różne oblicza lazanii

Różne oblicza lazanii

Lazania to danie pochodzące z Włoch, przygotowywane z płatów makaronu o tej samej nazwie co potrawa,...   Więcej

Zapiekane śniadanie

Zapiekane śniadanie

Dobrze pamiętam czas, kiedy w naszych kuchniach pojawiły się opiekacze do kanapek, czyli sandwich...   Więcej

reklama