reklama
Procentowe wypieki

Procentowe wypieki

Jako mamy, planując wypieki, z pewnością szukacie takich przepisów, które będą mogły jeść również dzieci  - ja zazwyczaj właśnie tak robię. Staram się, by ciasta i ciasteczka zawierały składniki, które lubi mój synek. Ale przecież czasem można zrobić coś tylko dla siebie, czyli ciastka, czy ciasto lub deser dla dorosłych, bo z alkoholem.

Uwielbiam ajerkoniak, dlatego zaproponuję Wam dwa proste wypieki właśnie z nim. Pierwszy to po prostu ucierana babka z ajerkoniakiem i czekoladą, drugi to ciasteczka z ajerkoniakowym kremem. Ciasteczka urocze, wprost idealne na przywitanie wiosny.

Babka z czekoladą i ajerkoniakiem

Składniki:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 100 ml ajerkoniaku
- 50 ml zimnej wody

Czekoladę posiekać na niezbyt małe kawałki i wstawić do lodówki.
Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać po kolei jajka i ucierać jeszcze chwilę. Teraz dodawać na przemian ajerkoniak z wodą i mączną mieszankę. Na koniec wsypać kawałki czekolady i dokładnie ale delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy keksowej. Wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180 st. przez 50-60 minut.

Przepis z gazety "Ciasta i desery" nr 4/2008.

Kwiatuszki z ajerkoniakiem

Składniki

na ciasteczka:
- 400 g mąki pszennej
- 270 g masła
- 130 g cukru pudru
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- szczypta soli

na nadzienie:
- 120 g cukru pudru
- 3-4 łyżki ajerkoniaku
- cukier puder do posypania (nie koniecznie)

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone masło, posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać kwiatuszki. W połowie ciasteczek wyciąć kółeczka (używając na przykład kieliszka).

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 160 st.C piekarniku przez 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć i ostudzić.

Ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem (można posypać tylko część ciastek).
Składniki na nadzienie utrzeć w garnuszku. Nadzienie wyłożyć na całe ciastka, przykryć ciastkami z dziurką, lekko przycisnąć. Zostawić na chwilę, aż krem lekko zastygnie.

Edyta Rosner
przystole.blox.pl


reklama