Przekąska na zdrowie, czyli zbożowe batoniki

Przekąska na zdrowie, czyli zbożowe batoniki

 Ostatnia modyfikacja: 29/07/2015 , artykuł powstał: 22/02/2012

Do pracy, oprócz drugiego śniadania, warto zabrać ze sobą też jakąś drobną przekąskę. Najlepiej i najzdrowiej byłoby, gdyby był to owoc, ale przecież każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego, prawda?

Może więc połączyć dwa w jednym i zrobić pyszne, słodkie i zdrowe batoniki zbożowe? Taka przekąska będzie doskonałym źródłem energii, błonnika i witamin.

Batoniki z ziarnami i miodem

reklama

Składniki (na 10-12 porcji):

- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki płynnego miodu

Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni. Pestki słonecznika, dyni i sezamu również uprażyć na patelni, a następnie wymieszać z płatkami, żurawiną, rodzynkami i rozpuszczonym masłem. Przełożyć do rondla z podgrzanym miodem i dokładnie wymieszać.

Prostokątną płaską formę (o wymiarach ok. 20x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowaną masę tak, by miała grubość około 2 cm. Wyrównać wierzch i kiedy jeszcze będzie ciepła pokroić na porcje (kiedy wystygnie będzie zbyt twarda).

Przepis zaczerpnięty z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 10/2009.

Batoniki zbożowe

Składniki:

reklama

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g płatków owsianych górskich
- 75 g wiórków kokosowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 125 g mieszanki ziaren sezamu i słonecznika
- 125 g orzechów laskowych

Na dużej patelni podgrzewać mleko, często mieszając, aż zgęstnieje. W tym samym czasie wymieszać pozostałe składniki, zalać podgrzanym mlekiem i starannie wymieszać drewnianą łyżką. Gotową masę rozprowadzić na blasze o wymiarach 21x26 cm, wyrównać powierzchnię.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i piec przez około 1 godzinę. Po lekkim przestudzeniu pokroić na kwadratowe batoniki. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Oryginalny przepis pochodzi z książki „Nigella ekspresowo”

Edyta Rosner, www. przystole.blox.pl

Ocena: 0 z 5. Ocen: 0

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Słodkości na Dzień Dziecka

Słodkości na Dzień Dziecka

Dzień Dziecka dniem słodyczy i basta! Wiem, wiem, na co dzień staram się ograniczać słodkości jak mogę,...   Więcej

Owocowe desery na lato

Owocowe desery na lato

Robię zakupy. W mięsnym niewiele, potem trochę nabiału, jakaś chemia gospodarcza i wreszcie docieram do...   Więcej

Malinowo mi!

Malinowo mi!

Najpierw jem świeże. Jeszcze zanim zdążę dojść do domu, podskubuję z pudełka, wyrzucając sobie surowo, że...   Więcej

Słodkie prezenty dla babci i dziadka

Słodkie prezenty dla babci i dziadka

Mój czteroletni synek uwielbia pomagać mi w kuchni. Szczególnie przy pieczeniu ciast i ciasteczek. W...   Więcej

Smakołyki na Majówkę

Smakołyki na Majówkę

Na dworze coraz cieplej, zbliża się długi majowy weekend. Warto byłoby z tej okazji  zaplanować jeśli nie...   Więcej

Granola, czyli pożywne zimowe śniadanie

Granola, czyli pożywne zimowe śniadanie

Co prawda za oknem na razie zimy nie widać, ale rano jest chłodno, więc przed wyjściem z domu trzeba się...   Więcej

reklama