Smakołyki na Majówkę

Smakołyki na Majówkę

Na dworze coraz cieplej, zbliża się długi majowy weekend. Warto byłoby z tej okazji  zaplanować jeśli nie dłuższy wyjazd, to chociaż rodzinny spacer, albo jeszcze lepiej - piknik. Wycieczka rowerowa też może być, oczywiście. Wiadomo, że każde dłuższe wyjście z dziećmi z domu pochłania sporo energii, warto więc zabrać ze sobą coś do jedzenia. Mogłyby to oczywiście być zwykłe kanapki, ale można też włożyć nieco więcej wysiłku i przygotować coś specjalnego.

Acha, do wspólnego kucharzenia można zaprosić dzieci - takie własnoręcznie wykonane smakołyki z pewnością zrobią furorę!

Moje propozycje na wiosenne wypady:

WYROLOWANA KANAPKA - ma w sobie wszystko, co lubimy, więc wszyscy, włącznie z synkiem zjadamy ją ze smakiem, a przy tym po upieczeniu nie wymaga już wiele pracy, wystarczy ją tylko pokroić. Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po nocy spędzonej w lodówce i odgrzaniu drugiego dnia rano w piekarniku będzie miała bardziej chrupiącą skórkę. Polecam!

Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 500 ml letniej wody
- 650 g mąki pszennej
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli czosnkowej
- 150 g salami w plasterkach
- 150 g mortadeli w plasterkach
- 150 g mozzarelli w plasterkach (u mnie dostępna jest taka do pizzy)
- 150 g wędzonego żółtego sera
- 1 jajko do posmarowania

W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Wsypać 350 g mąki, sól, dodać oliwę i wymieszać łyżką. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wrobić z pozostałą mąką. 

Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posypać solą czosnkową, na cieście ułożyć plastry wędliny i serów. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Dokładnie skleić końce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut.

Wyrośniętą roladę posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Piec przez 25-30 minut, aż rolada nabierze złotobrązowego koloru.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na porcje.

Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 9/2010, ale podałam go z moimi zmianami.

UCIERANA BABKA MARMURKOWA - ładna, kolorowa i przede wszystkim bardzo smaczna. I tak prosta do zrobienia. Nie za sucha, nie za mokra, lecz w sam raz. W sam raz do kawy lub herbaty, a ponieważ nie należy do babek sypkich i piaskowych, świetnie nadaje się do pokrojenia i zabrania na spacer czy piknik.

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki kakao

Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek, dodawać kolejno do masy, starannie ucierając.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia połączyć.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą maślaną, przesypując stopniowo wymieszanymi mąkami.

Ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej domieszać kakao. Jasne ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą babkowej formy z kominkiem. Następnie wyłożyć ciemne ciasto i przemieszać widelcem lub trzonkiem drewnianej łyżki tak, żeby powstał marmurek.

Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w 180 st.C.

Zimną babkę obsypać delikatnie cukrem pudrem.

MUFFINKI BANANOWO-MIODOWE - przepyszne, a przy tym  zdrowe.  Wilgotne, dzięki czemu dłużej utrzymują świeżość.  Z podanych składników wychodzi aż 21 muffinek, ale to nawet dobrze, bo mają one tę dziwną właściwość że szybko znikają, a w ten sposób wystarczyły na dłużej;)

Składniki
suche:
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g cukru brązowego
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g musli*

mokre:
- 3 lekko ubite jajka
- 120 ml oleju
- 100 g płynnego miodu
- 3 duże banany

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej mokre z rozgniecionymi widelcem bananami. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać dokładnie, ale tylko do połączenia składników.

Foremkę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do każdej po 2 łyżki ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w 190C (do zrumienienia). Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 minut w formie, a potem studzić muffinki na kratce.

* jeśli nie macie w domu gotowego musli, możecie je zrobić samodzielnie, mieszając płatki owsiane, płatki kukurydziane, otręby pszenne i rodzynki.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Ocena: 5 z 5. Ocen: 1

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Zapiekanka z ziemniaków - dla mamy

Zapiekanka z ziemniaków - dla mamy

Moja mama nieustannie się odchudza. Stosowała diety najrozmaitsze, bardziej lub mnie okrutne, ale nigdy,...   Więcej

Piknik

Piknik

Głównym bohaterem plenerowych wypraw jest zwykle grill. Nic łatwiejszego, jak wrzucić na ruszcik...   Więcej

Chłodnik - na wiele sposobów

Chłodnik - na wiele sposobów

Kiedy temperatura przekracza 30 stopni trudno wyobrazić sobie posiłek na ciepło. Żadnych zup, zapiekanek...   Więcej

Z kanapką na kanapce

Z kanapką na kanapce

Zapraszam dzisiaj na wyjątkowe kanapki. Sprawdzą się na co dzień, bo ich przyrządzenie nie wymaga...   Więcej

Sycące placuszki

Sycące placuszki

W naszym domu wielką popularnością cieszą się placki i placuszki, podawane na śniadanie. Kiedy je zrobię,...   Więcej

reklama