Świąteczne dania z ryb - dla zabieganych (i nie tylko)

Świąteczne dania z ryb - dla zabieganych (i nie tylko)

Bywały w Polsce czasy, gdy ryby były tak tanie, że stanowiły synonim posiłku dla biedoty. O tym, że sytuacja się zmieniła, nie muszę Was chyba przekonywać, wystarczy popatrzeć na ceny. Domyślam się jednak, że nie muszę Was także namawiać do włączenia ryb do domowego menu. A już w Wigilię obowiązkowo muszą pojawić się na stole.

Co prawda od niedawna nawet w domach osób przestrzegających nakazów Kościoła, na wigilijnym stole mogą się pojawić potrawy mięsne, ale powiem szczerze, że w ten wyjątkowy wieczór podaję wyłącznie dania postne. W końcu święta polegają także na przestrzeganiu tradycyjnych nakazów.

Chociaż … Tak dokładnie tej tradycji nie przestrzegam. Nie znajdziecie u mnie karpia w galarecie, ani szczupaka na szaro. I chociaż polska kuchnia słynęła niegdyś z dań przyrządzanych z ryb słodkowodnych, musze się Wam do czegoś przyznać: nie cierpię karpia! Ba! Nie ma takiej możliwości, żeby pojawił się u mnie w Wigilię. Pomijam już fakt, że niespecjalnie czuję się na siłach, by własnoręcznie pozbawić rybę życia, a skrobanie jest już kompletnie nie do przyjęcia.

reklama

Wszystko jednak dałoby się zrobić, gdybym karp mi smakował. Na przykład, gdy pomyślę o krewetkach to jestem w stanie zrobić z nimi co trzeba i jeszcze więcej, bo je uwielbiam (szkoda tylko, że nie w Polsce nie ma świeżych), natomiast karpia nie lubię i basta. Dlatego 24 grudnia podaję raczej ryby morskie przyrządzane na różne sposoby. Jak? Przede wszystkim szybko :) W święta, wiadomo, czas jest najważniejszy. I zawsze jest go zbyt mało. Dlatego pierwsza propozycja zadowoli każdego, kto z niepokojem zerka na kalendarz, a potem z przerażeniem na zegarek. I, co najważniejsze, z pewnością będzie smakowała.

Łosoś w pistacjowej panierce

Składniki:

3-4 filety z łososia
ok. 1 szklanki pistacji
masło/olej/oliwa do smażenia
ewentualnie: świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Filety z łososia opłukuję w zimnej wodzie i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.

Pistacje bardzo drobno siekam, ale można je też rozkruszyć je blenderem, albo wrzucić do mocnego woreczka i rozbić wałkiem.

Obtaczam łososia w pistacjach, rybę można wcześniej posypać pieprzem. Oczywiście, jeśli pistacje są solone, to już nie posypuję ryby solą.

Smażę łososia z obydwu stron, ale staram się, by w środku nadal zachował różowy kolor. Jeśli chodzi o wybór tłuszczu, to najdelikatniejszy smak otrzymamy smażąc na maśle, przyda się wtedy łyżka oleju, który zapobiegnie przypalaniu się tłuszczu. Osobiście często używam neutralnego w smaku oleju z pestek winogron, zwłaszcza gdy, tak jak w tym przypadku, pistacje nadają zdecydowany charakter potrawie.

Naturalnie łososia można obtoczyć w pistacjowej panierce, włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika – z pewnością będzie pyszny.

Ryby w ziołowym sosie

Soczysta, upieczona czy usmażona ryba morska nie potrzebuje wielu dodatków. Właściwie wystarczy sól, pieprz i sok z cytryny, żeby otrzymać smakowity posiłek. Ale oczywiście odrobina ziół i oliwy nigdy nie zawadzi, więc proponuję Wam bardzo prosty i smakowity sposób na nieco inne niż zwykle przygotowanie ryby.

Przepis wypatrzyłam w książce Nigelli „Lato w kuchni przez okrągły rok”, ale zmodyfikowałam go biorąc pod uwagę aktualne zaopatrzenie w zioła w mojej kuchni. Myślę zresztą, że to dobra okazja, żeby samemu pokombinować i zrobić mieszankę świeżych lub suszonych ziół, która najbardziej będzie Wam pasować.

Składniki:

ok. 600 g filetów z ryby morskiej
mąka pszenna do panierowania
sól, pieprz
olej do smażenia

sos:
pół szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
otarta skórka i sok z połowy cytryny
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżka posiekanych kaparów osączonych z zalewy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw robię sos, żeby zdążył się przegryźć. Sprawa jest jak zwykle prosta: mieszam wszystkie składniki.

Rybę płuczę w zimnej wodzie, osuszam. Posypuję solą i pieprzem, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju.

Usmażoną rybę układam na półmisku i polewam częścią sosu. Resztę sosu podaję w miseczce.

Jeśli ktoś woli, to rybę można oczywiście upiec. W dodatku będzie zdrowiej.
W oryginalnym przepisie Nigella miesza świeżą natką z suszoną miętą i suszonym oregano.

Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami

reklama

A na koniec śledzik. Tym razem jednak w zupełnie nowym wydaniu i, od razu mówię, żeby nie było, że nie uprzedzałam – akurat to danie w postaci koreczków jest paskudnie pracochłonne! Ponieważ artykuł jest dla zabieganych, więc jeśli Wam się spieszy, zróbcie sałatkę warstwową i też będzie dobrze.

U mnie w składnikach śledź marynowany – powód jest prozaiczny – innych nie lubię. Ale dla miłośników solonych filetów mam dobrą wiadomość: bez problemu można wziąć i takie, po uprzednim wymoczeniu, rzecz jasna.

Składniki:

po 2-3 średnie buraki i ziemniaki
płaty śledziowe marynowane
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
1 łyżeczka utartego chrzanu
koperek lub szczypior do przybrania
ewentualnie: 1 czerwona cebula,

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i buraki bardzo dokładnie myję (najlepiej szczoteczką), każdy z nich owijam folią aluminiową, kładę na dużą blachę i piekę w 200 stopniach przez około godzinę (sprawdzam wykałaczką).Studzę, obieram i kroję w plastry.

Śledzie wyjmuję z zalewy, kroję na kawałki zbliżone rozmiarem do warzywnych plastrów.
Układam: ziemniak, burak, śledź.

Mieszam jogurt z majonezem i chrzanem (koniecznie spróbujcie, może zechcecie dodać więcej chrzanu?), polewam koreczki i posypuję posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Można też posypać posiekaną czerwoną cebulą lub dodać plasterek cebuli pomiędzy ziemniaki i buraczki.

Anna Lewandowska
pstryku-pstryk.blogspot.com
www.dwiechochelki.pl

Ocena: 4 z 5. Ocen: 5

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Szybki, pyszny morszczuk

Szybki, pyszny morszczuk

Dwa tygodnie poza domem. I poza kuchnią. To było nie lada wyzwanie, zwłaszcza dla Mateuszka. Dlatego...   Więcej

Sałatki przepisy internautek

Sałatki przepisy internautek

Owoce i warzywa to bogactwo składników odżywczych, feerie barw, radość dla oka, ale nade wszystko ocean...   Więcej

Obiady - przepisy internautek

Obiady - przepisy internautek

Wydaje się, że choć zestaw obiadowy: pomidorowa, schabowy, ziemniaki i surówka, są polską klasyką i...   Więcej

Nadziewana papryka

Nadziewana papryka

Kiedyś to mi robiłaś na obiad takie pyszne nadziewane papryczki... A teraz... - westchnął Mateuszek...   Więcej

Ekspresowe przyjęcie dla wymagających

Ekspresowe przyjęcie dla wymagających

Leniwa sobota. Żadnych planów, snujecie się po domu, co pewien czas próbując tylko jakoś ukierunkować...   Więcej

Bigos. Po prostu

Bigos. Po prostu

O bigosie można by pisać poematy. Ba! Bigos sławi nawet nasz wieszcz. Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu...   Więcej

reklama