Wafelkowe przekładańce

Wafelkowe przekładańce

Kiedy nie mam czasu na pieczenie ciasta, a marzę o czymś słodkim lub nagle dowiaduję się, że wpadną do nas niezapowiedziani goście, sięgam po wafle tortowe (które w domu mam zawsze) i przekładam je kremem. To doskonały pomysł na szybki i smaczny deser.

Proponuję Wam dwa przepisy na masę do przełożenia wafli, ale jeśli czas naprawdę będzie Was gonił, możecie użyć - po prostu - dżemu lub gotowego kremu czekoladowego.

Andruty z masą kakaową

Składniki:

reklama

- opakowanie prostokątnych suchych wafli (andrutów)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/3 kostki margaryny
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)

Do garnka wlać mleko, dodać cukier i margarynę, gotować od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut.

Pod koniec gotowania wsypać kakao i mleko w proszku.

Utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia ciągle mieszając (najlepiej rózgą) jeszcze przez kilka chwil.

Lekko ostudzić i ciepłą masą przekładać wafle. Przycisnąć (np. dużą drewnianą deską do krojenia) i zostawić do zastygnięcia (można wstawić do lodówki.

Kiedy masa zastygnie pokroić na ciastka.

reklama

Kawowe wafelki

Składniki:

- puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kostka masła w temperaturze pokojowej
- opakowanie suchych wafli

Puszkę wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą i gotować przez 1 - 1,5 godziny (od momentu zagotowania). W trakcie gotowania należy pamiętać, aby puszka była przykryta wodą i w razie potrzeby dolewać nowej.

Puszkę wyjąć z garnka i zostawić do ostygnięcia.

W misce zmiksować masło na puszystą masę, wsypać kawę, a następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać masę karmelową.

reklama

Gotowym kremem przełożyć wafle.

Całość obciążyć (np. grubą deską do krojenia) i wstawić do lodówki na kilka godzin, po czym pokroić na wafelki.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Ciasto kruche - alzacki placek cebulowy

Ciasto kruche - alzacki placek cebulowy

Nie od dziś uważam, że kruche ciasto jest jednym z najważniejszych, a przynajmniej jednym z najbardziej...   Więcej

Ciasta - przepisy z naszego  forum

Ciasta - przepisy z naszego forum

Zapewne każda z nas ma swój ulubiony, często dyżurny przepis na ciasto. Użytkowniczki naszego forum...   Więcej

Truskawkowe smakowitości

Truskawkowe smakowitości

Czerwone cuda, którym trzeba się szybko najeść, zanim znikną…Truskawki, jak wiadomo, najlepsze są prosto...   Więcej

Śliwki słodkie i wytrawne

Śliwki słodkie i wytrawne

To niezwykłe połączenie piękna ze smakiem. Głęboki fiolet, pokryty lekkim białawym nalotem a w środku -...   Więcej

Gruszka miłości - bakłażan

Gruszka miłości - bakłażan

Ma chyba najpiękniejszą na świecie barwę. Oberżyna.  Nazywany jest również miłosną gruszką.  Panie i...   Więcej

Ciasteczkowo

Ciasteczkowo

Gdy wyciągam na blat kuchenny mąkę, cukier i jajka – synek od razu się        dopytuje:  „Mamo, robisz...   Więcej

reklama