Zapiekane śniadanie

Zapiekane śniadanie

Dobrze pamiętam czas, kiedy w naszych kuchniach pojawiły się opiekacze do kanapek, czyli sandwich tostery. Ach, cóż to był za rarytas, taki chleb tostowy zapieczony z szynką i serem!

Teraz możliwości i wersji nadzienia jest wiele, nauczyliśmy się eksperymentować i nie bać się nowości. I dobrze, bo takie kanapki na ciepło są doskonałą propozycją śniadaniową zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Oto moje trzy propozycje:

Poranna niespodzianka

Składniki:
- 1 chleb tostowy
- 250 g sera białego półtłustego
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- słodka mielona papryka
- sól i pieprz

Biały ser rozdrobnić w misce widelcem, żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Sery, czosnek, szczypiorek i majonez połączyć w pastę doprawiając do smaku papryką, solą i pieprzem.
Połowę kromek chleba posmarować pastą serową, przykryć pozostałymi kromkami i zapiekać w opiekaczu do tostów.
Podawać na gorąco, można polać keczupem.

Sandwicze z pomidorem

reklama

Składniki (dla 3 osób):
- 10 kromek chleba tostowego z ziarnami
- 5 plasterków serka topionego paprykowego
- 5 plasterków szynki (najlepiej tostowej, ja robiłam z innej)
- 1 pomidor
- posiekany szczypiorek
- sól i pieprz do smaku

Na połowie kromek ułożyć plasterki sera, na nim plasterki pomidora, posypać szczypiorkiem, przyprawić pieprzem i delikatnie solą, następnie ułożyć plasterki szynki. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i zapiekać w tosterze (opiekaczu) do zrumienienia. Najlepiej smakują gorące.

Ogniste rożki

Składniki (na dwa sandwicze):
- 1 ząbek czosnku
- 50 g przerośniętego wędzonego boczku
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 strączka czerwonej papryki
- 1-2 łyżki masła lub margaryny
- 1-2 łyżki pikantnego keczupu
- sól, świeżo zmielony pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 4 kromki pieczywa tostowego

Czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i stopić na nim boczek z dodatkiem czosnku. Dodać drobno posiekane cebulę i paprykę, całość zeszklić.
Domieszać ketchup. Całość doprawić na ostro solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Ostudzić. Domieszać natkę.

Pieczywo posmarować cienko masłem lub margaryną. Na dwóch kromkach rozsmarować równomiernie przygotowaną masę. Przykryć pozostałymi kromkami pieczywa i opiekać w tosterze przez 5-6 minut. Po wyjęciu przekroić ukośnie na pół i od razu podawać.

Edyta Rosner
przystole.blox.pl

Ocena: 5 z 5. Ocen: 1

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Zupy - przepisy internautów

Zupy - przepisy internautów

Każda z nas ma w głowie wiele przepisów na zupy - proste, wykwintne czy niebanalne. Przedstawiamy Wam...   Więcej

Wariacje na temat kurczaka

Wariacje na temat kurczaka

Kurczak ma tę zaletę, że można z nim zrobić bardzo różne rzeczy. Można go zjeść na słodko albo na ostro,...   Więcej

Jajka. Niebanalnie.

Jajka. Niebanalnie.

Jajka to produkt, który z reguły zawsze mamy w lodówce. Wystarczy kilka dodatków, by przygotować z nich...   Więcej

Kwiat kalafiora

Kwiat kalafiora

Dzisiaj zaczynam od dwóch dialogów Gabrieli i Pyziaka, bohaterów książki Małgorzaty Musierowicz „Kwiat...   Więcej

Ekspresowe przyjęcie dla wymagających

Ekspresowe przyjęcie dla wymagających

Leniwa sobota. Żadnych planów, snujecie się po domu, co pewien czas próbując tylko jakoś ukierunkować...   Więcej

Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik dla początkujących

Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik dla początkujących

- Ach, wakacje u babci! – westchnie ten i ów, przywołując odległe wspomnienie. – Świeże mleko i...   Więcej

reklama