Ziemniak – król jesieni

Ziemniak – król jesieni

Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z ziemniakami, właściwie sama nie wiem dlaczego. Pewnie dlatego, że to właśnie pyry królują na polskich stołach w czasie chłodniejszych pór roku. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem ziemniak t warzywo wdzięczne i wszechstronne - nadaje się i do sałatek, klusek i zup, a także wszelkiego rodzaju dań samodzielnych: zapiekanek, kotletów czy krokietów.

Warto wiedzieć, że ziemniak jest bogatym źródłem potasu, który  obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadciśnieniu, odgrywa istotną rolę przy regulacji rytmu serca, jest niezbędny do zachowania prawidłowych funkcji nerwów i mięśni oraz wspomaga dostarczanie tlenu do mózgu. Poza tym zawiera magnez, wapń, magnez i żelazo. W ziemniakach można też znaleźć witaminę C, ale niestety jej zawartość maleje wraz z czasem przechowywania.

Wybrałam dla Was cztery przepisy z ziemniakiem w roli głównej:

Bezy ziemniaczane

Składniki (dla 4-6 osób)

- 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 50 g startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem).

Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej. Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.

reklama

Piec w 220 st.C przez około 10 minut.

Podawać jako dodatek do mięs i sałatek, chociaż doskonale smakują same, ale ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.

Zupa ziemniaczana z orzechowym pesto

Składniki (na 4 porcje)

- 400 g ziemniaków
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- 1 por
- 2 łyżki oliwy
- 800 ml bulionu
- 50 g śmietany 12%
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 20 wyłuskanych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy

Ziemniaki i pietruszki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Białą część pora oczyścić i pokroić w cienkie paski.

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać warzywa i poddusić. Wlać bulion, przykryć i gotować około 30 minut. Następnie wlać obie śmietany i wymieszać. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotować pesto: orzechy pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać, pokroić, wymieszać z orzechami, natką pietruszki i oliwą. Wszystkie składniki niezbyt drobno zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę można zmiksować, a potem przelać do 4 miseczek i udekorować orzechowym pesto.

Drożdżowa babka z ziemniakami i rodzynkami

Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 100 g rodzynek
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g stopionego masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Mleko podgrzać, ziemniaki rozgnieść na puree (ja użyłam praski do ziemniaków). Mąkę wsypać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier puder, drożdże, sól, rodzynki i ziemniaki. Wymieszać łyżką.

reklama

Dolać letnie mleko i masło, żółtka i oliwę. Wyrobić ciasto (moje było po wyrobieniu dość rzadkie), przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę.

Potem ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej formy. Przykryć i zostawić jeszcze na chwilę. Piekarnik nagrzać do 160ºC, wstawić ciasto i piec około 40 minut. Moje ciasto po tym czasie wyrosło w piekarniku, ale brakowało mu koloru, więc podwyższyłam temperaturę do 180ºC i piekłam aż się zarumieniło.

Wyjętą z formy i ostudzoną babkę udekorować lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru rozrobionego z odrobiną gorącej wody.

Czy wiesz, że drożdżowe wypieki, do których dodamy ziemniaki, są bardziej wilgotne i dłużej zachowują świeżość, nie wysychając za szybko?

Ziemniaki pieczone w folii

Składniki (dla 2-3 osób)

- 5 dużych ziemniaków
- 300 g wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz, suszony koperek
- masło

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i każdy osobno ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Między plasterki ziemniaków wkładać plasterki boczku i cieniutkie krążki cebuli. Następnie posypać solą i pieprzem, na każdym ziemniaku ułożyć wiórki masła i posypać suszonym koperkiem.

Folię zawinąć do góry i zagiąć brzegi tak, by ziemniaki były całe nią owinięte. Ułożyć na blasze.

Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 1 godzinę.
 

reklama

Smacznego!


Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl
 

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: