Jak wybrać świeże i zdrowe owoce
Kupując produkty spożywcze dla dzieci, zazwyczaj długo zastanawiamy się nad wyborem. Z opakowanymi produktami nie mamy z reguły wiele problemów, wybieramy te przeznaczona do żywienia małych dzieci, patrzymy na datę przydatności do spożycia. A co, jeśli chcemy podać dziecku świeże owoce? Czy wiemy jak wybrać te naprawdę świeże i warte uwagi - takie które nie zaszkodzą dziecku?
Po pierwsze - dobry wybór
Owoce kupuj tylko w dobrych sklepach, w takich, w których znasz miejsce ich pochodzenia i tylko wtedy gdy jesteś pewna, że były one odpowiednio przechowywane. Owoce kupione w małym warzywniaku z pewnością będą lepszej jakości niż te z supermarketu.
Po drugie - dokładnie oglądaj
reklama
Stopień dojrzałości owoców można łatwo ocenić po wielkości, kolorze, twardości i zapachu. Dla przykładu owoce sezonowe takie jak czereśnie, wiśnie i śliwki muszą mieć napięta skórkę i nie mogą być zbyt miękkie. Natomiast jabłka i gruszki powinny być pokryte ochronną warstewką wosku, która w naturalny sposób pokrywa skórkę. Uwaga - jeśli jednak jabłko zbytnio się błyszczy, jest prawie pewne, że producent użył specjalnych środków woskujących. Nie są one szkodliwe, ale małym dzieciom lepiej takich produktów nie podawać, a jeśli już to należy je dokładnie umyć i obrać ze skórki. Na tych owocach nie powinno być żadnych brunatnych plam. Owoce kiwi czy mango można kupować bez obaw, jeśli nie są zbyt miękkie. W domu dojrzewają w temperaturze pokojowej. Gdy są dojrzałe, miąższ po naciśnięciu palcem lekko ustępuje.
Po trzecie - mycie
Owoce dokładnie umyj, krótko sparz wrzątkiem, opłucz, osuszy i obierz. Trzeba to robić starannie, bo na skórce mogą być substancje, których użyto do konserwacji podczas transportu.
Po czwarte - kupuj ekologiczne
reklama
Jeśli nie jesteś przekonana do jakości owoców dostępnych w supermarketach kupuj na targowisku o ich lepszej wartość odżywczej świadczy ich lepszy smak.
Możesz też wybierać produkty ekologiczne, oznaczone logo produktów ekologicznych, posiadające odpowiednie certyfikaty. Kupując takie owoce masz pewność że przy ich produkcji nie zostały użyte środki owadobójcze czy nawozy. Niektóre badania dowodzą, że produkty ekologiczne mają więcej witamin.
dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Nutri Center