reklama
Alergia na jaja

Alergia na jaja

Alergia na jaja to jedna z najczęściej spotykanych chorób alergicznych. Alergenem jest jajko - częściej uczula tylko krowie mleko. Dotyka ona szczególnie małe dzieci, które z wiekiem z niej wyrastają. Alergia na jajka u dorosłych utrzymuje się rzadko. Czy wiesz, jakie są objawy alergii, co tak naprawdę w jajach uczula i jak z alergią żyć?

Ze względu na to, że jaja są silnym alergenem,  do diety dziecka należy wprowadzać je ostrożnie. Zaczynamy od żółtka, podawanego w 7. miesiącu życia dziecka (np. jako dodatek do zup przecierowych). Białko zaś włączamy do diety dziecka w okolicach 11-12 miesiąca życia.

Co uczula w jajku

Badania dowodzą, że większość alergików na jajka uczulona jest na białko, nie na żółtko, a ściślej mówiąc na zawarte w nim białka. Są to: owoalbumina, owomukoid, owotransferyna, lizozym.

Białko nie traci swoich alergizujących właściwości nawet poddane wpływowi wysokiej temperatury podczas gotowania czy smażenia.

Objawy alergii na jajka

Symptomy uczulenia na jaja pojawiają się zwykle od kilku minut do kilku godzin po spożyciu jaj lub produktów, które je zawierają. Objawy mogą manifestować się na wiele sposobów, najczęściej jako:

  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego: biegunka, wymioty, skurcze brzucha,
  • trudności w oddychaniu: katar, duszności, świszczący oddech, a nawet astma,
  • pokrzywka, egzema, wypryski skórne, obrzęki,
  • łzawienie oczu, zapalenie spojówek.

Najpoważniejszym objawem alergii na jajka jest anafilaksja, inaczej wstrząs anafilaktyczny, podczas którego pojawiają się: duszność, nudności, ból brzucha, zawroty głowy, spadek ciśnienia krwi, a nawet utrata świadomości.

Diagnoza

Jeśli pediatra będzie podejrzewał alergię u twojego dziecka, skieruje je do alergologa, by ten wykonał kolejne badania – testy skórne i badania z krwi. Specjalista poprzedzi je wywiadem. Zapyta zarówno o niepokojące objawy u twojego dziecka, jak i u innych członków rodziny. Lekarz może przepisać leki przeciwalergiczne lub lek zawierający adrenalinę w zastrzyku, który można podać, gdy wystąpi bardzo silna reakcja alergiczna.

Jak żyć z alergią?

Życie z alergią na jaja może nie wydawać się trudne. Wystarczy przecież dieta eliminacyjna, tj. wykluczenie jaj w codziennego jadłospisu. Jest jednak pewien problem. Jaja bardzo często są wykorzystywane do produkcji żywności. Występują nie tylko w czystej postaci, jako sadzone czy w wersji na miękko, ale i w makaronach, ciastach, sosach czy pierogach, a także w wielu innych produktach. Trudne może okazać się zarówno ich wyeliminowanie, jak i odszyfrowanie etykiety na opakowaniu.

Czytaj etykiety

Czytaj i analizuj etykiety. Unikaj tych produktów, które zawierają: jaja, żółtka, białka, jaja w proszku, śladowe ilości jaj. Czy wiesz, że jajko jest także ukryte pod nazwami: albumina, globulina, lipowitelina, owoalbumina, owoglobulina, owomukoid, witelina (to białka, które wywołają reakcję alergiczną)? Wybieraj produkty bezpieczne, szukaj alternatyw.

Co zastąpi jaja w kuchni?

Gotując w domu, nie dodawaj jaj do naleśników, panierek, makaronów, ciast, sosów, lodów, kremów – możesz je zrobić bez nich. Wystarczy, że podczas przygotowywania potraw będziesz używać substytutu jajek. Stosuj zastępniki – poszukuj inspiracji na blogach mam alergików i tych poświęconym kuchni wegańskiej.

I tak np. możesz użyć:

  • rozgniecionego banana (1/2 banana -1 jajo)
  • mąki ziemniaczanej, mąki sojowej, mąki z amarantusa, nasion chia, mączki kukurydzianej czy siemienia lnianego (1 łyżeczka, odrobina wody - 1 jajko)
  • puree z dyni lub z suszonych śliwek.

Czym zastąpić jaja w diecie?

Jajka kurze to źródło wielu cennych składników: dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), lecytyny, witamin i minerałów. Jeśli twoje dziecko jest alergikiem na jaja kurze, prawdopodobnie alergia obejmie także jaja kaczek, gęsi czy przepiórek.

Czy wiesz, że nawet subtelnych objawów alergii na jaja nie wolno lekceważyć, ponieważ może się ona nasilać po każdym spożyciu jaja?

O co zatem wzbogacić dietę bezjajeczną? O nabiał, chude mięso, ryby, buraki, brokuły, fasolkę szparagową, morele, brzoskwinie, oleje roślinne.

Uważaj na szczepionki

Ponieważ wirusy zawarte w szczepionkach są hodowane w fibroblastach zarodków kurzych, a podłoża zawierają niewielkie ilości białek jaja kurzego, może się zdarzyć, że szczepionki - przeciwko odrze, śwince i różyczce czy grypie mogą wywołać reakcję alergiczną. Dlatego tak ważne jest, abyś o swoich podejrzeniach alergii u dziecka informowała pediatrę.

mzb

reklama

Niezbędniki w dziale niemowlęta