reklama
Alergia na orzeszki ziemne

Alergia na orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne to jedne z najczęstszych i najsilniejszych znanych alergenów. Alergia na nie jest często chorobą całego życia – i to wyjątkowo dokuczliwą. Orzechy występują powszechnie -  a silną reakcję alergiczną mogą wywoływać nawet ich niewielkie ilości. Jak sobie z nią radzić? Jak żyć z alergia na orzeszki ziemne?

Dlaczego orzeszki uczulają

Dwoma najbardziej znanymi, wyizolowanymi i scharakteryzowanymi alergenami orzechów arachidowych są białka Ara h 1 i Ara h 2. Wywołują one reakcje uczuleniowe, które u każdego alergika mogą przebiegać w inny sposób – tak łagodny, jak i gwałtowny. Niektóre reakcje mogą być niespecjalnie dokuczliwe i obejmować wyłącznie jeden układ, np. pokarmowy, inne mogą być cięższe, obejmować więcej niż jedną część ciała.

Białka orzechów są podobne w swojej budowie, dlatego jeśli ktoś jest uczulony na orzeszki ziemne, mogą go alergizować również migdały, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe czy pistacje i nerkowce.

Najczęściej reakcje alergiczne na orzeszki ziemne obejmują:

  • Reakcje skórne - swędzenie, zaczerwienienie, wysypka, pokrzywka, obrzęk.
  • Układ pokarmowy - bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka.
  • Układ oddechowy – katar, swędzenie, zatkany nos, łzawienie oczu, kichanie, świszczący oddech, kaszel.
  • Układ sercowo-naczyniowy – omdlenia, spadek ciśnienia krwi, zawroty głowy.

Alergia na orzechy może być niebezpieczna. W skrajnych przypadkach może wywołać wstrząs anafilaktyczny, który jest realnym zagrożeniem życia. Dlatego osoby, które na orzechy reagują silną alergią, powinny mieć przy sobie adrenalinę.

W alergii na orzeszki ziemne niebezpieczne jest to, że do reakcji może dojść nawet podczas minimalnego kontaktu z orzechami – nie tylko droga pokarmową, ale także przez skórę czy podczas wdychania drobin orzechów.

Alergia na orzeszki ziemne najczęściej występuje u osób uczulonych także na inne czynniki. Uczulenie na orzeszki ziemne nie jest dziedziczne – dziedziczona atopia, tzn. jest sama skłonność do uczuleń.

Diagnostyka

Tak jak w przypadku innych alergii i podejrzeń o uczulenia, diagnoza opiera się o wywiad lekarski i specjalistyczne badania. Najczęściej są to testy skórne, testy z krwi (określa się całkowity poziom przeciwciał klasy IgE oraz miano przeciwciał swoistych) oraz próby prowokacyjne. Wszystkie należy wykonać w warunkach szpitalnych bądź w gabinetach wyposażonych w zestaw przeciwwstrząsowy.

Leczenie

Leki, które przepisze alergolog, nie leczą przyczyny alergii, a jedynie jej objawy -  stosuje się leki przeciwhistaminowe, które łagodzą dolegliwości. W przypadku ciężkich reakcji podaje się adrenalinę.

Jak żyć z alergią na orzechy?

Po pierwsze – unikać spożywania orzechów, ale i dań oraz produktów, które je zawierają. A orzechy można znaleźć niemal wszędzie: w ciastach, cukierkach czy lodach, ale i w pasztetach, sosach czy pieczywie. Mogą je zawierać dania typu fast-food.

Czytaj uważnie etykiety – to ważne! Unikaj tych, które zawierają informację „Może zawierać”: orzeszki, białko orzeszków arachidowych, masło orzechowe, krem orzechowy, olej arachidowy, a także „Produkt wytworzony/pakowany w zakładzie, w którym przetwarzane są orzechy”.

Uważaj na masło arachidowe, które jest nie tyko dodatkiem do żywności, ale i kosmetyków. Oznacza to, że kontakt z szamponem czy balsamem może wywołać alergię kontaktową.

Czy wiesz, że:

  • Alergia na orzechy zdecydowanie częściej występuje u osób uczulonych na pyłki roślin i owoce?
  • Objawy alergii na orzechy może nasilać duży wysiłek fizyczny, spożycie alkoholu, a także  działanie leków, które zawierają kwas acetylosalicylowy.
  • Do wywołania reakcji alergicznej na orzeszki wystarcza zaledwie kilka mikrogramów (reakcje może wywołać nawet drobina na niedomytych naczyniach kuchennych).
  • O ile na przykład alergia na mleko mija z wiekiem, o tyle alergia na orzeszki ziemne utrzymuje się zwykle aż do wieku dorosłego.

 

 

reklama