reklama
Alergia na warzywa

Alergia na warzywa

Alergia na warzywa występuje stosunkowo rzadko w porównaniu z alergiami na mleko, pszenicę, jaja czy ryby. Ten typ alergii częściej dotyczy starszych dzieci, młodzieży i dorosłych.

Jakie warzywa najczęściej alergizują?

Warzywa, które najczęściej uczulają, to: seler, pietruszka, pomidor, marchew, ogórek, cukinia, dynia, a także soja, groch i soczewica.

Objawy alergii na warzywa

Objawy alergii częściej wywołują warzywa surowe (np. poddane obróbce termicznej pomidory i ziemniaki rzadko uczulają), choć mogą to być także produkty, które powstały z ich przetworzenia.

Objawy alergii pojawiają się szybko i dość szybko ustępują. Najczęściej jest to reakcja miejscowa i dotyczy narządów, które pozostawały w bezpośrednim kontakcie z uczulającym pokarmem: język, jama ustna, gardło. Występuje zespół alergii jamy ustnej, pokrzywka kontaktowa (swędzenie, mrowienie, drętwienie, obrzęk warg, języka, gardła).

Reakcja ogólna może wystąpić u osób szczególne wrażliwych. Wówczas pojawia się pokrzywka, nieżyt nosa, skurcz krtani, duszności, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, biegunka, mdłości, ból brzucha). Może także dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który jest niebezpieczny - zagraża zdrowiu i życiu.

Alergia na warzywa a alergia na pyłki

Naukowcy odkryli podobieństwo antygenowe pomiędzy warzywami i owocami a pyłkami roślin. Wiele alergii na owoce i warzywa wywołują profiliny, tj. białka, które często znajdują się w pyłkach drzew, traw i chwastów.

Reakcje alergiczne na warzywa mogą wystąpić o każdej porze roku, choć częściej pojawiają się w sezonie pylenia, a w większości przypadków pojawienie się objawów uczulenia poprzedzone jest objawami uczulenia na pyłki roślin (nawet kilka lat).

Owoce i warzywa powodujące alergie wchodzą w liczne reakcje krzyżowe. I tak np.:

·    alergia na seler – dochodzi do reakcji krzyżowych z marchwią, pietruszką, koprem włoskim,
·    alergia na marchew - dochodzi do reakcji krzyżowych z selerem, jabłkiem i ziemniakami.

Diagnostyka

Podstawą diagnostyki jest rzetelny wywiad lekarski oraz testy skórne, a także oznaczenie stężenia swoistych IgE w surowicy krwi (RAST).

Leczenie

Leczenie alergii na warzywa, tak jak w przypadku każdej alergii pokarmowej polega na wyeliminowaniu ich z diety. Nie chodzi niestety wyłącznie o warzywa surowe, ale i potrawy czy produkty z nich wytworzone: soki, gotowe dania czy sosy. Dlatego ważne jest, by wnikliwie analizować etykiety produktów, a w restauracjach informować obsługę o alergii.

Warto wiedzieć, jak łagodzić dolegliwości alergiczne - np.  mieć przepisane przez alergologa  leki przeciwhistaminowe. Alergicy, którzy reagują bardzo silnie i gwałtownie powinni nosić przy sobie adrenalinę w autostrzykawce.





reklama

Niezbędniki w dziale niemowlęta