reklama
Jak prawidłowo przechowywać odciągnięte mleko?

Jak prawidłowo przechowywać odciągnięte mleko?

Wiele mam zastanawia się, jak prawidłowo przechowywać odciągnięty pokarm i czy on jest tak samo wartościowy, jak ten, który dziecko pije bezpośrednio z piersi.

Badania jasno pokazują, że ludzkie mleko, przechowywane krócej niż przyjęto za dopuszczalną normę, jest lepsze pod względem właściwości przeciwzapalnych oraz zawartości substancji odżywczych, witamin etc, które spadają wraz z wydłużeniem okresu przechowywania, dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie, jak również wzięcie pod uwagę suplementacji, żeby dostarczyć niezbędne składniki.

Jak długo można odciągnięty pokarm pozostawić w temperaturze pokojowej?

Badania wykazały, że mleko kobiece może  być przechowywane w temperaturze pokojowej 16 ° -29 ° C,  dopuszczalnie, aż do ośmiu godzin. Jednak optymalny czas przechowywania to 4 godziny. Zwłaszcza, że temperatura w pomieszczeniach też lubi się zmieniać.

Jak długo można odciągnięty pokarm przechowywać w lodówce?

Jeśli nie zamierzasz korzystać z pokarmu w ciągu czterech godzin od odciągania, ale przyda ci się w ciągu kliku najbliższych dni możesz go umieścić w lodówce. Zakładając, że w  lodówce masz temperaturę < 5° C idealnie gdybyś wykorzystała mleko w ciągu 72 godzin, dopuszczalne jest przechowywanie go do 8 dni.

Jak długo można przechowywać mleko matki w zamrażarce?

Zamrożony pokarm może być przechowywany przez trzy do sześciu miesięcy, w zależności od temperatury w zamrażarce i tego, jak często ją otwieracie (jeśli często to czas będzie krótszy.

Jak podgrzewać schłodzone/zamrożone mleko?

Najlepiej ogrzewać pojemnik z mlekiem wsadzając go pod ciepłą, bieżąca wodę albo zanurzając na kilka minut w gorącej wodzie.  W ciągu 5 min. ogrzejesz mleko do 37°C zanurzając je w wodzie o temperaturze około 48°C (możesz użyć termometru do kąpieli żeby sprawdzić temp. wody).

Mleka nie należy odgrzewać w kuchence mikrofalowej, ponieważ ogrzewa pojemnik nierównomiernie, co może doprowadzić do poparzenia maluszka. Nie należy też korzystać z płyty kuchennej. Istnieje szansa przegrzania mleka i denaturacji białka, co powoduje, że traci ono swoje właściwości odżywcze i przeciwzapalne.

Jeżeli korzystasz z mleka zamrożonego, warto je najpierw przełożyć do lodówki i dopiero później włożyć do ciepłej kąpieli wodnej.

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 3,00 z 5. Głosów: 2
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama