Mleko matki – najskuteczniejsza naturalna ochrona dla noworodków
materiał partnera (*)

Mleko matki – najskuteczniejsza naturalna ochrona dla noworodków

Dziecko w łonie mamy jest nieustannie wzmacniane, karmione i chronione. Od momentu narodzin te funkcje zastępuje mleko mamy, które zapewnia noworodkom najskuteczniejszą, naturalną ochronę przed chorobami i infekcjami poprzez przekazywanie komórek odpornościowych. Nie da się ukryć, że jego bogaty skład sprawia, że jest to najlepiej skomponowany pokarm, który możemy podarować naszemu maluszkowi.

Produkcja mleka

Produkcja mleka zaczyna się w około 16. tygodniu ciąży, jednak tylko w niewielkich ilościach. Właściwa produkcja mleka mamy rozpoczyna się po urodzeniu dziecka. Można wyróżnić trzy fazy, przez które przechodzi mleko po porodzie, siara, mleko przejściowe oraz mleko właściwe. W każdej postaci mleko dostosowuje się do potrzeb dziecka. 

Skład mleka mamy

Noworodki budują swoją odporność na choroby i infekcje poprzez tworzenie i nagromadzanie komórek odpornościowych. W mleku matki znajduje się ponad 130 prebiotyków, które pomagają chronić jelita dziecka przed różnymi rodzajami drobnoustrojów. Zawiera ono również ponad 415 protein, z których część pomaga zabijać patogeny. Jest także bogate w komórki odpornościowe
o zróżnicowanym poziomie. Działając na zasadzie radaru, komórki te mogą wykryć chorobę, zanim pojawią się objawy i w razie potrzeby namnożyć się.

Bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka są enzymy trawienne, których w mleku mamy jest ich około 80. Najważniejsze z nich to: amylaza, która jest odpowiedzialna
za trawienie węglowodanów, enzymy lipolityczne odpowiadające za trawienie tłuszczów i proteolityczne – odpowiadające za trawienie białek. Ogromne znaczenie ma również obecność enzymów o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym,  np. laktoperoksydaza - istotna w walce z paciorkowcami. Naturalny pokarm zawiera także 18 rodzajów aminokwasów, które wchłaniają się pięć razy szybciej niż podczas karmienia mlekiem krowim.

Mleko matki jest najlepszym pokarmem jaki można podarować niemowlęciu, ponieważ zawiera wszystkie składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju, a także chroni niemowlę przed chorobami i infekcjami. Nie istnieje żaden inny pokarm, który dorównywałby mleku matki i zawierał wszystkie jego wyjątkowe właściwości, najważniejsze dla dziecka w początkowym okresie życia – mówi Beata Sikorska, ekspert ds. laktotechnologii firmy Medela.

Mleko matki zawiera również komórki macierzyste, które są przyjmowane przez niemowlę podczas karmienia piersią każdego dnia. To właśnie one działają jak swojego rodzaju „wewnętrzny system naprawczy” w organizmie dziecka.

Nie można zapomnieć również o niezbędnych tłuszczach, które mają działanie antybakteryjne oraz  w optymalny w sposób wspierają rozwój mózgu. Mózg to najtłustszy organ w ciele człowieka, jego masa niemal podwaja się po pierwszych 6 miesiącach. W wieku 2 lat osiąga 80 proc. wielkości mózgu osoby dorosłej. Co ważne, kwasy tłuszczowe zawarte w mleku matki mają wpływ na rozwój dziecka również w późniejszym życiu.

Te wszystkie cenne składniki zawarte w mleku mamy zapewniają maluszkowi najlepszy możliwy start w życie. Mleko matki to żywa substancja, która zmienia się z każdym dniem, by zaspokoić rosnące potrzeby dziecka oraz jego prawidłowy rozwój. 

Chcesz dowiedzieć się więcej:

Co jest normą w odniesieniu do karmienia piersią?

Co sprawia, że mleko mamy jest unikalne?

Weź udział w konkursie!

Jeśli chciałabyś wygrać akcesoria Medela, które przydadzą się każdej mamie podczas karmienia, weź udział w konkursie.

reklama

Niezbędniki w dziale niemowlęta