Mleko modyfikowane na bazie pełnego mleka koziego – czy warto rozważyć jego zastosowanie?
materiał partnera (*)

Mleko modyfikowane na bazie pełnego mleka koziego – czy warto rozważyć jego zastosowanie?

Najlepszym pokarmem dla malucha jest bez wątpienia mleko matki – to arcydzieło natury. Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy dziecku trzeba podać mleko modyfikowane – najczęściej jest to mieszanka na bazie mleka krowiego. Alternatywą jest mleko na bazie pełnego mleka koziego – czy warto ją rozważyć?

Mleko modyfikowane na bazie pełnego mleka koziego – dlaczego warto rozważyć jego zastosowanie?

Mleko modyfikowane na bazie pełnego mleka koziego, zgodnie w wytycznymi Wspólnoty Europejskiej, jest bezpieczną alternatywą dla modyfikowanych mieszanek niemowlęcych z mleka krowiego. Mało tego! Można wręcz stwierdzić jego wyższość - czy wiesz, że w wielu aspektach mleko kozie jest bardziej zbliżone do mleka kobiecego niż mleko krowy?

Czym różni się mleko modyfikowane krowie od koziego?

Dlaczego mleko kozie jest wyjątkowe? Czym różni się od mleka krowiego? Okazuje się, że wieloma kwestiami - zarówno procesem wydzielania, metodą produkcji, jak i właściwościami.

Po pierwsze – proces wydzielania mleka koziego

Proces wydzielania się mleka koziego jest podobny do wydzielania mleka kobiecego. To wydzielanie apokrynowe, w trakcie którego kropelki mleka oddzielają się od komórki wraz z jej fragmentem. Dzięki temu mleko zawiera więcej naturalnych składników bioaktywnych (np. wolne aminokwasy czy nukleotydy), tak ważnych dla zdrowia i rozwoju.

Po drugie – metody produkcji mleka koziego

Metoda produkcji mleka modyfikowanego na bazie mleka koziego jest bardziej naturalna, sam proces mniej złożony, a mieszanka mniej przetworzona niż tradycyjne preparaty krowie produkowane z serwatki.

Proces produkcji mleka następnego polega na doprowadzeniu pełnego mleka koziego do sproszkowanej postaci, dzięki czemu zostają zachowane składniki bioaktywne oraz tłuszcz mleczny, niezbędny do rozwoju układu nerwowego dziecka. Do mleka dodawane są jedynie istotne składniki mineralne, witaminy i kwasy tłuszczowe.

Po trzecie – właściwości mleka koziego

Mleko kozie jest lekkostrawne. To pokarm o wysokiej wartości odżywczej, zarówno ze względu na zawartość minerałów, aminokwasowy skład białka, jak i profil tłuszczu.

Mleko kozie jest lekkostrawne także dzięki zawartym w nim tłuszczom. Ponieważ mleko kozy zawiera krótkie i średnie łańcuchy kwasów tłuszczowych, enzymy działają szybciej i łatwiej (są lepiej wchłaniane i szybciej trawione niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które zawiera mleko krowie).

Mleko kozie zawiera śladowe ilości białka alfa-S1 kazeina, które wywołuje uczulenie (wysypkę, biegunkę, wymioty). Ma to znacznie także dla zdolności trawienia mleka przez organizm dziecka. Kazeina tworzy w żołądku gąbczasty skrzep – ten, który tworzy mleko kozie jest delikatniejszy (jest bardziej podobny do skrzepu, który tworzy się z mleka matki, przypomina twaróg) niż mleko krowie.

Mleko kozie cechuje bardzo wysokie stężenie soli mineralnych. Zawiera więcej niż mleko krowie takich minerałów jak: wapń, miedź, selen, fosfor, cynk, potas oraz witaminy B6. Trzeba jednak wiedzieć, że mleko kozie zawiera mniej witaminy B12 oraz kwasu foliowego niż mleko krowy. Nadmiar i niedobór tych substancji mineralnych i witamin są niwelowane w procesie modyfikacji mleka, aby było ono dostosowane dla potrzeb niemowląt.

Dla kogo modyfikowane mleko na bazie mleka koziego?

Modyfikowane mleko kozie jest wprawdzie droższe od mleka krowiego i trudniej dostępne, jednak ze względu na jego właściwości zdecydowanie warto po nie sięgać, komponując dietę najmłodszych. Jest ono polecane szczególnie tym maluchom, które nie mogą być karmione mlekiem mamy, a borykają się z refluksem żołądkowo–przełykowym oraz tym, które cierpią na łagodne dolegliwości ze strony układu pokarmowego (kolki, wzdęcia, zaparcia, ulewanie).

A co z małymi alergikami, uczulonymi na białka mleka krowiego?

Mleko kozie zawiera wprawdzie dużo mniej alfa s-1 kazeiny niż mleko krowie (alfa s-1 kazeina jest uznawana za białko alergenne w mleku), niestety nie stanowi ono alternatywy przy alergii na białka mleka krowiego ze względu na ich podobną budowę.
Niemniej badania dowodzą, że około 20% dzieci z alergią na białko mleka krowiego nie będzie uczulone na biało mleka koziego.

To dlatego, by zminimalizować ryzyko wystąpienia alergii, warto podawać dziecku modyfikowane mleko kozie już od początku karmienia sztucznego.

I na koniec – sprawdzaj skład mleka

Czy wiesz, że w wielu popularnych mieszankach dla dzieci można znaleźć maltodekstynę i olej palmowy? Takich produktów powinniśmy się wystrzegać. Dlaczego?

Mleko modyfikowane, w którym źródłem węglowodanów jest syrop glukozowy czy maltodekstryna nie jest dobrym wyborem, ponieważ może powodować skoki insuliny u dziecka. W mieszance, podobnie jak w mleku matki, źródłem węglowodanów powinny być laktoza i oligosacharydy.

Z kolei olej palmowy, występujący często pod nazwą: olej roślinny, tłuszcz roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, zawiera tłuszcze trans, które są szkodliwe dla zdrowia. Może pogarszać wchłanianie tłuszczu i wapnia u dzieci, co przekłada się także na niższą gęstość mineralną kości.

Niezwykle ważne jest, aby w trakcie poszukiwania odpowiedniego mleka modyfikowanego dla dziecka sprawdzać dokładnie jego skład i znaleźć takie, które nie zawiera maltodekstyny, a zamiast oleju palmowego w jego skład wchodzą kwasy tłuszczowe z wybranych olejów roślinnych (słonecznik i rzepak). Takim produktem jest między innymi mleko następne na bazie pełnego mleka koziego Capricare.

Weź udział w konkursie

Jeśli chcesz przekonać się o wyjątkowych właściwościach mleka, weź udział w konkursie.

reklama

Niezbędniki w dziale niemowlęta