Dania z mrożonek dla niemowlaka

Dania z mrożonek dla niemowlaka

Mamy niechętnie używają mrożonek do przygotowywania potraw dzieciom uważając, że są nie smaczne i zawierają mniej witamin niż świeże owoce i warzywa. Nic bardziej mylnego.

Warzywa i owoce mrożone mają naprawdę wysoką wartość odżywczą, stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych. Największą ich zaletą jest to, że można z nich przygotować szybkie, wartościowe a jednocześnie urozmaicone dania. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym ich rola jest nie do przecenienia ponieważ świeże owoce i warzywa nie posiadają tyle witamin i składników mineralnych ile te zebrane w lecie. Dlatego podając dzieciom mrożonki w okresie zimowo-wiosennym dostarczasz mu wszystkich potrzebnych mu składników.

Mrożonki możesz stosować do przygotowywania dań niemowlęciu, musisz jednak pamiętać o kilku zasadach. Aby produkty mrożone zachowały swoją najwyższą jakość muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, nie mogą być rozmrażane a następnie ponownie zamrażane. Takie działanie zwiększa ryzyko rozwoju chorobotwórczych bakterii dlatego przy zakupie mrożonek zwracaj szczególną uwagę na:

  • Zawartość i wygląd opakowania, jeśli zauważysz, że warzywa lub owoce  nie są luźne lecz zbrylone znaczy to, że podczas transportu, bądź w sklepie musiały ulec całkowitemu lub częściowemu rozmrożeniu - nie kupuj takich produktów.
  • Datę przydatności do spożycia, jeśli produkt jest przeterminowany, to sprzedawca ma obowiązek taki produkt wycofać ze sprzedaży, jeśli tak nie jest, powinnaś ten fakt zgłosić w sklepie, na pewno jednak nie kupuj produktu.
  • Z myślą o przygotowaniu posiłku dla niemowlęcia najlepiej wybieraj opakowania z pojedynczymi warzywami, a nie mieszanki. W razie reakcji alergicznej będziesz wiedziała, co może być jej przyczyną.

reklama

Jeśli chcesz przygotować danie z mrożonych owoców, dobrze jest je rozmrozić, wkładając na dolną półkę lodówki, wówczas proces rozmrażania będzie wolniejszy - za to nie stracisz cennych witamin.

Jeśli chcesz ugotować zupę czy kompot z mrożonek, możesz je wrzucić bezpośrednio na gotującą się wodę bez wcześniejszego rozmrażania. Dlatego dania z mrożonek mają dodatkową zaletę - oszczędzają czas, nie musisz przecież oczyszczać i kroić warzyw, wystarczy, że wrzucisz je do wrzątku by po kilkunastu minutach były gotowe.

dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Nutri Center

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Przełom w żywieniu niemowląt –  pierwsze takie mleko następne

Przełom w żywieniu niemowląt – pierwsze takie mleko następne

artykuł sponsorowany (*)

Mleko mamy jest pokarmem najlepiej dopasowanym do potrzeb dziecka i po raz kolejny stało się inspiracją...   Więcej

Od kiedy dziecko może jeść korniszony (ogórki marynowane, inaczej konserwowe)

Od kiedy dziecko może jeść korniszony (ogórki marynowane, inaczej konserwowe)

Twoje dziecko jest zachwycone nowymi smakami i rwie się do próbowania wszystkiego, co znajduje się na...   Więcej

HMO - przełom Nestlé w badaniach nad mlekiem mamy

HMO - przełom Nestlé w badaniach nad mlekiem mamy

Oligosacharydy mleka kobiecego (HMO) przyczyniają się do wzrostu bakterii probiotycznych i stymulują...   Więcej

Mleko modyfikowane – know how!

Mleko modyfikowane – know how!

Treść powstała we współpracy z partnerem (*)

Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia noworodków i niemowląt, jeśli jednak z różnych...   Więcej

Dlaczego niemowlę nie chce jeść?

Dlaczego niemowlę nie chce jeść?

Rodzice zawsze się martwią, kiedy ich dzieci nie chcą jeść. Tymczasem faktem jest, że podobnie, jak w...   Więcej

Jakie posiłki wprowadzać do diety malucha, aby było smacznie i zdrowo?

Jakie posiłki wprowadzać do diety malucha, aby było smacznie i zdrowo?

artykuł sponsorowany (*)

Choć żołądek noworodka jest maleńki, nie większy niż jego pięść, to potrzeby żywieniowe malucha są duże -...   Więcej

reklama

Niezbędniki w dziale niemowlęta