Razem gotujemy i pieczemy, czyli słodkości na Dzień Dziecka

W Dniu Dziecka nie może zabraknąć słodyczy - to oczywiste. Lizaki, lody, czekoladki są w porządku, ale co powiesz na to, by smakołyki zrobić samodzielnie, razem z dzieckiem? To fantatystyczny sposób na spędzenie czasu, a i okazja, by do menu przemycić coś zdrowego.

Co powiecie na płatki owsiane z suszonymi owocami i ziarnami, czyli smakowite batoniki czy pyszne, zdrowe placuszki? Pokażemy Wam przepisy, z którymi każdy, nawet najmniej doświadczony kucharz poradzi sobie zawodowo.

Batoniki śniadaniowe

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 100 g płatków migdałów
  • 50 g ziaren sezamu
  • 100 g ziaren słonecznika

Nagrzewamy piekarnik do 130 stopni, wykłądamy papierem do pieczenia blachę o rozmiarach około 32x24 cm.

W szerokim garnku podgrzewamy mleko skondensowane - uważając, by się nie skarmelizowało.

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Zalewamy podgrzanym mlekiem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 40-50 minut.

Później studzimy, kroimy na kawałki a zjadamy. Albo wkładamy do szczelnej puszki.

Amerykańskie placuszki

Leciutkie i puchate, polane syropem klonowym, miodem albo jogurtem z dodatkiem świeżych owoców.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 ml mleka
  • szczypta soli (u mnie dwie)

Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtek.

Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mleko - miksujemy.

Białka ubijamy z odrobiną soli, pianę delikatnie mieszamy z ciastem.

Smażymy - już bez pomocy najmłodszych pomocników - bez tłuszczu. Przewracamy na drugą stronę, gdy na powierzchni pokażą się pęcherzyki.

Smacznego!