reklama
Rodzinne wakacje z zamykaniem witamin w mrożonkach
materiał partnera (*)

Rodzinne wakacje z zamykaniem witamin w mrożonkach

Dzieci to dla rodziców najważniejsze istoty na świecie. Ich prawidłowy rozwój i dobre samopoczucie są obiektem ich najwyższej troski. Chcemy mieć przecież pewność, że dostarczamy im najbardziej wartościowych składników odżywczych.

Dlatego niezależnie od tego gdzie spędzamy z nimi wakacje, pomyślmy o tym jak wykorzystać dla nich dobrodziejstwa lata i zatrzymać w sezonie jesienno – zimowym bogactwo witamin w dostępnych świeżych owocach i warzywach. Właśnie teraz sezonowe produkty zawierają najwięcej bezcennych składników oraz są najcenniejszym źródłem witamin.

Zadbajmy o to, żeby zachować ich właściwości jak najdłużej po to, aby mieć pewność, że w okresie wzmożonych zachorowań będziemy mogli dostarczyć wartościowych substancji odżywczych. Dzięki naszym działaniom unikniemy niechcianych infekcji oraz niepotrzebnych wydatków w aptece.

Witaminy w owocach i warzywach

Zestaw witamin i minerałów, jakie zawierają produkty sezonowe jest imponujący. Nasze rodzime pomidory zawierają witaminy C i E, z grupy B a także witaminę PP. Ponadto potas, wapń, magnez oraz żelazo. Fasolka szparagowa to zestaw witamin A, C i K oraz wapnia, fosforu, żelaza a nawet magnezu. Brokuły są bogate w witaminę A, B, C, K oraz PP. Zawierają także bezcenny kwas foliowy a także potas, wapń i fosfor. Uwielbiane przez dzieci truskawki to również kwas foliowy, ale też żelazo, magnez, sód oraz mangan a także witamina B i C. Co zawierają inne produkty? Sprawdźcie sami lub wyznaczcie zadanie Waszym pociechom.

W czym mrozić owoce i warzywa?

Tu mamy pełną dowolność: do wyboru są naczynia szklane, silikonowe, plastikowe oraz oczywiście najtańsze i najprostsze woreczki. Należy zwrócić uwagę na to czy artykuły nadają się do zamrażania. Powinny zawierać oznaczenie minimum -18° C, bo taka jest minimalna temperatura mrożenia. Pojemniki lub woreczki najlepiej wypełniać po brzegi, pozostawiając w nich jak najmniej powietrza.

Jakie produkty można mrozić?

Niemal wszystkie owoce i warzywa można zamrozić otrzymując w zamian doskonały rezultat. Wyjątek stanowią te zawierające wodę, takie jak cytrusy, arbuz, winogrona, a także ogórki, ziemniaki, sałata czy bakłażany. Pozostałe owoce i warzywa bez przeszkód przechowamy w zamrażarce pamiętając o kilku ważnych zasadach. Niektóre produkty wymagają blanszowania, czyli zaparzania. W ten sposób przygotowujemy do zamrażania fasolkę szparagową, rabarbar, zielone szparagi czy marchewkę.

Jeśli nie mamy czasu na zrobienie latem sosu z pomidorów, możemy je zamrozić w postaci pokrojonej kostki, a zimą, gdy wieczór staje się dłuższy, chętnie zamienimy je w sos lub energetyczną zupę. Wiele rodzajów produktów takich jak truskawki, borówki, jagody lub porzeczki możemy zamrozić w całości. A najlepiej, jeśli te drobne owoce zamrozimy na tacce, a później przesypiemy do woreczków, dzięki czemu nie posklejają się w bryły. Banany, cukinia oraz brokuły wymagają jedynie podzielenia na mniejsze części i umieszczenia w woreczkach lub pojemnikach do zamrażania.

Zamykanie witamin w mrożonkach.

Warto zaznaczyć, że zamrażanie owoców i warzyw to najlepszy sposób, aby zapobiec utracie witamin, a im szybsze zamrażanie tym lepszej jakości produkty. Niezwykle przydatna funkcja szybkiego zamrażania gwarantuje bardzo szybki proces zamrożenia, dzięki czemu rozmrożone później warzywa i owoce nie tracą swoich właściwości, zachowując pełen zestaw witamin i minerałów.

W zamrażarce Liebherr  GP 1213 Comfort oraz Liebherr GN 2323 Comfort funkcja ta nosi nazwę SuperFrost. Podczas uruchomienia funkcji temperatura szybko obniża się do -32 °C, wytwarzając zimne powietrze, wymagane do zachowania witamin w zamrażanej żywności.

Pojemność zamrażarki.

Zamrażarka GN 2323 Comfort to idealne urządzenia dla osób ceniących profesjonalną jakość chłodzenia i komfort przechowywania zapasów. Natomiast model GP 1213 Comfort został przeznaczony dla wszystkich, którzy oczekują gwarancji długotrwałej świeżości przy niewielkich rozmiarach urządzenia.

Obie zostały wyposażone w technologię VarioSpace, która daje możliwość indywidualnego dostosowania wnętrza do naszych potrzeb - pozwala ona na swobodne wyjmowanie szuflad i umieszczonych pod nimi szklanych płyt, by mogły zmieścić się w niej nawet większe mrożonki.

Rozmrażanie zamrażarki.

Model GP 1213 Comfort wzbogacony został w technologię SmartFrost, dzięki której znacznie zredukowane jest oszranianie wnętrza, jak i mrożonych produktów, co sprawia, że nie musimy często rozmrażać urządzenia. Utrzymanie w nim czystości staje się wyjątkowo łatwe, ponieważ ściany i wnętrze są gładkie.

W zamrażarce GP 1213 Comfort sprawa rozmrażania tak naprawdę nie istnieje, ponieważ urządzenie zostało wyposażone w technologię NoFrost. Metoda ta eliminuje tworzenie się zbędnego lodu i sprawia, że produkty nie są oszronione, dzięki czemu nie ma potrzeby przeprowadzania rozmrażania. Dodatkowo technologia NoFrost zapewnia profesjonalną jakość chłodzenia i gwarantuje długotrwałą świeżość zamrożonych produktów.

Krzysztof Wasilewski, ekspert marki Liebherr.

reklama