reklama

reklama

O żywieniu - 10 faktów

 DZIESIĘĆ WAŻNYCH FAKTÓW Z DZIEDZINY ŻYWIENIA:

1.Dieta bogata w tłuszcze (szczególnie nasycone) i sól zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca 7.Dieta o zbyt niskiej zawartości wapnia (jednego z podstawowych składników odżywczych, niezbędnego do budowy kości) zwiększa ryzyko osteoporozy- choroby związanej z osłabieniem i łamliwością kości.
2.Szacuje się, że średnio jednej trzeciej przypadków raka można zapobiec przez zmiany w diecie. Dieta o dużej zawartości błonnika i pełnego ziarna oraz małej zawartości tłuszczu obniża ryzyko wielu rodzajów raka, w tym raka okrężnicy, piersi i żołądka

 

 

8.Dieta o zbyt niskiej zawartości składników odżywczych ogromnie obciąża wątrobę. Organ ten jest niezbędny dla prawidłowego trawienia i wchłaniania niezbędnych do życia witamin i minerałów. Optymalne zdrowie wymaga doskonałego stanu wątroby. Tymczasem jeśli spożywamy duże ilości tłuszczów nasyconych i alkoholu, wątroba nie potrafi sobie z nimi poradzić, co może prowadzić do marskości (zagrażającej życiu choroby polegającej na obumieraniu komórek wątroby) oraz chorób nerek.

 

 

3.Wielu specjalistów zajmujących się kwestiami płodności uważa, że niezdrowa dieta, o dużej zawartości tłuszczu, cukru i wysoko przetworzonych produktów, a małej składników odżywczych istotnych dla procesów rozrodczych, może prowadzić do niepłodności i zwiększać prawdopodobieństwo poronienia

 

9.Nadmierne spożycie cukru może spowodować zbyt wysoki poziom glukozy (formy cukru krążącej w naszym krwiobiegu) we krwi prowadzący do cukrzycy. Objawami tej choroby są: nadmierne pragnienie, częste oddawanie moczu, problemy ze wzrokiem, zmęczenie i nawracające infekcje.

 

4.Dieta bogata w tłuszcze, cukier i sól prowadzi do przyboru masy ciała i w końcu otyłości. Nadwaga nie tylko zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka i niepłodności, ale ponadto może być przyczyną przewlekłego zmęczenia, niskiego poczucia własnej wartości oraz słabej wydolności fizycznej i umysłowej.

 

 

 

10.Uboga dieta osłabia nasz układ odpornościowy, co sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia, grypę i inne choroby. Jeśli nasz układ odpornościowy ma prawidłowo funkcjonować i chronić nas przed chorobami, musimy zapewnić organizmowi stały i zrównoważony dopływ niezbędnych witamin i minerałów.

 

5.Niezdrowa dieta zwiększa ryzyko depresji i zmiennych nastrojów. Uważa się również, że potęguje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, lęki i ataki nadmiernego apetytu

6.Dieta o dużej zawartości dodatków żywnościowych, konserwantów i rafinowanego cukru może być przyczyną problemów z koncentracją, nadpobudliwości i agresji. Dzieje się tak dlatego, że w pokarmach bogatych w cukier i dodatki jest zbyt niska zawartość chromu, usuwanego w procesie rafinacji. Chrom jest niezbędny do kontrolowania poziomu glukozy we krwi, toteż przy jego niedoborze mogą wyniknąć powyższe problemy.

Fragment książki Gillian McKeith "Jesteś tym co jesz" 
Dom Wydawniczy Rebis

Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej na temat autorki oglądaj 2TVP w soboty o godz. 8.35 
Dietetyczka Gillian McKeith pokazuje ochotnikom, którzy maja problemy z nadwagą, jak zmienic styl żywienia.

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: