reklama
reklama
O żywieniu - 10 faktów
DZIESIĘĆ WAŻNYCH FAKTÓW Z DZIEDZINY ŻYWIENIA:
1.Dieta bogata w tłuszcze (szczególnie nasycone) i sól zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca | 7.Dieta o zbyt niskiej zawartości wapnia (jednego z podstawowych składników odżywczych, niezbędnego do budowy kości) zwiększa ryzyko osteoporozy- choroby związanej z osłabieniem i łamliwością kości. |
2.Szacuje się, że średnio jednej trzeciej przypadków raka można zapobiec przez zmiany w diecie. Dieta o dużej zawartości błonnika i pełnego ziarna oraz małej zawartości tłuszczu obniża ryzyko wielu rodzajów raka, w tym raka okrężnicy, piersi i żołądka |
8.Dieta o zbyt niskiej zawartości składników odżywczych ogromnie obciąża wątrobę. Organ ten jest niezbędny dla prawidłowego trawienia i wchłaniania niezbędnych do życia witamin i minerałów. Optymalne zdrowie wymaga doskonałego stanu wątroby. Tymczasem jeśli spożywamy duże ilości tłuszczów nasyconych i alkoholu, wątroba nie potrafi sobie z nimi poradzić, co może prowadzić do marskości (zagrażającej życiu choroby polegającej na obumieraniu komórek wątroby) oraz chorób nerek. |
3.Wielu specjalistów zajmujących się kwestiami płodności uważa, że niezdrowa dieta, o dużej zawartości tłuszczu, cukru i wysoko przetworzonych produktów, a małej składników odżywczych istotnych dla procesów rozrodczych, może prowadzić do niepłodności i zwiększać prawdopodobieństwo poronienia |
9.Nadmierne spożycie cukru może spowodować zbyt wysoki poziom glukozy (formy cukru krążącej w naszym krwiobiegu) we krwi prowadzący do cukrzycy. Objawami tej choroby są: nadmierne pragnienie, częste oddawanie moczu, problemy ze wzrokiem, zmęczenie i nawracające infekcje. |
4.Dieta bogata w tłuszcze, cukier i sól prowadzi do przyboru masy ciała i w końcu otyłości. Nadwaga nie tylko zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka i niepłodności, ale ponadto może być przyczyną przewlekłego zmęczenia, niskiego poczucia własnej wartości oraz słabej wydolności fizycznej i umysłowej. |
10.Uboga dieta osłabia nasz układ odpornościowy, co sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia, grypę i inne choroby. Jeśli nasz układ odpornościowy ma prawidłowo funkcjonować i chronić nas przed chorobami, musimy zapewnić organizmowi stały i zrównoważony dopływ niezbędnych witamin i minerałów. |
5.Niezdrowa dieta zwiększa ryzyko depresji i zmiennych nastrojów. Uważa się również, że potęguje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, lęki i ataki nadmiernego apetytu |
|
6.Dieta o dużej zawartości dodatków żywnościowych, konserwantów i rafinowanego cukru może być przyczyną problemów z koncentracją, nadpobudliwości i agresji. Dzieje się tak dlatego, że w pokarmach bogatych w cukier i dodatki jest zbyt niska zawartość chromu, usuwanego w procesie rafinacji. Chrom jest niezbędny do kontrolowania poziomu glukozy we krwi, toteż przy jego niedoborze mogą wyniknąć powyższe problemy. |
Fragment książki Gillian McKeith "Jesteś tym co jesz"
Dom Wydawniczy Rebis
Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej na temat autorki oglądaj 2TVP w soboty o godz. 8.35
Dietetyczka Gillian McKeith pokazuje ochotnikom, którzy maja problemy z nadwagą, jak zmienic styl żywienia.