Zima bez przeziębienia? Wzmocnij odporność!

Zima bez przeziębienia? Wzmocnij odporność!

Wirusy i bakterie są powszechnie obecne w naszym życiu. Zauważamy je dopiero wtedy, gdy nadchodzi sezon jesienno-zimowy wraz z przeziębieniami i grypą. Kichamy, kaszlemy, zużywamy tysiące chusteczek, a wszystko to przez osłabiony układ immunologiczny. Warto zadbać o jego kondycję i cieszyć się zdrowiem przez cały rok, bez względu na porę. Jak to zrobić?

Przyczyny obniżonej odporności

Większość z nas nie zastanawia się, dlaczego jesienią, wczesną zima i wiosną tak często chorujemy. Uznajemy to za regułę. Nie jest to jednak prawo natury, a kilka nakładających się na siebie czynników. 

Po pierwsze - dieta

Staje się uboższa w witaminy i składniki mineralne, ponieważ dostępność świeżych warzyw i owoców maleje. Organizm jest skomplikowaną maszyną, gdzie brak jednego chociażby składnika paliwa, powoduje szereg konsekwencji. Udowodniono również, że spożywanie produktów z duża ilością cukrów prostych tj. słodycze, powoduje pogorszenie funkcjonowania układu odpornościowego. Niestety nasz organizm został tak zaprogramowany, że w chłodne dni odczuwamy szczególna ochotę na bogatoenergetyczną żywność. 

Po drugie - ograniczona aktywność fizyczna

Sprzyjają jej krótkie i zimne dni. Wysiłek fizyczny dodatnio wpływa na produkcję białych krwinek broniących organizm przed drobnoustrojami. Jeżeli jest go za mało, to układ odpornościowy może działać nieprawidłowo.

Po trzecie - duże amplitudy i niskie temperatury

Duże amplitudy i niskie temperatury powodują raz wychłodzenie, raz przegrzanie organizmu. Duże znaczenie ma tu nieprawidłowo dobrana odzież, która albo nie chroni naszego ciała przed zimnem, albo jest zbyt ciepła. Istnieje hipoteza, że pod wpływem zimna naczynia krwionośne zwężają się, co sprzyja aktywacji bakterii obecnych już w organizmie. Na pewno podczas jesieni i zimy wilgotność powietrza zwiększa się i częściej przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach z innymi ludźmi, co ułatwia namnażanie i przenoszenie bakterii. 

Po czwarte - stres i używki

Ciągłe nerwy i zabieganie mogą skutecznie obniżyć potencjał obronny organizmu, a w konsekwencji zwiększyć podatność na zachorowania. Czynniki zewnętrzne zagrażające utracie odporności to np. dym papierosowy zmniejszający aktywność rzęsek na powierzchni błony śluzowej. W związku z tym bakterie chorobotwórcze, zamiast zostać zatrzymane, swobodnie przenikają do tkanek organizmu i tam namnażają.

Wymienione czynniki to tylko część z okoliczności sprzyjających przeziębieniom. Niektóre z nich można jednak ograniczyć lub kompletnie wyeliminować. 

reklama

Sposoby na zdrową jesień i zimę

Poznaj dobroczynny duet, który pomoże Ci na utrzymanie właściwej kondycji układu odpornościowego: zbilansowana dieta i umiarkowany wysiłek fizyczny.

Zbilansowana dieta

  • W jesienno-zimowe dni bezwzględnie zaczynaj od śniadania! Gdy jest zimno, organizm wytwarza większe ilości ciepła, co oznacza większe zapotrzebowanie na energię. Nakarm zatem swoje ciało już o poranku. Pamiętaj o ciepłym napoju, najlepiej letniej herbatce z miodem.
  • Posiłki zjadaj regularnie, tak aby konsekwentnie dostarczać „paliwo” do ogrzania organizmu. To również świetne okazje do spożycia porcji witamin i składników mineralnych.
  • Bez warzyw i owoców ani rusz! Wybór świeżych owoców i warzyw jest ubogi, ale śmiało możesz je zastąpić mrożonymi. Mrożonki są przygotowywane w sezonie, wtedy gdy dostępność produktów jest największa. Wynika to głównie ze względów ekonomicznych. Jest to zatem asortyment pełnowartościowy i warto z niego korzystać. O ile proces mrożenia nie obniża znacząco zawartości składników odżywczych w produktach, o tyle obróbka termiczna tak. Mrożone owoce i warzywa najlepiej spożywać na surowo bądź przygotowując je na parze. Zapobiegniemy w ten sposób stratom cennej witaminy C.
  • Włącz do diety antyoksydanty – substancje zapobiegające niszczeniu komórek. Sięgaj po różnokolorowe owoce i warzywa, szczególnie te ciemne: bakłażany, mrożone jagody, brokuły, popijaj zieloną herbatę, a z win wybieraj czerwone.Zbawiennie na układ odpornościowy i łagodzenie stanów zapalnych wpływają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Znajdziesz je głównie w rybach, szczególnie tłustych. Aby dostarczać odpowiednią ilość jedz ryby co najmniej 2 razy w tygodniu!
  • Zadbaj o swój układ trawienny. Około 75% drobnoustrojów dostaje się tą drogą do naszego organizmu. Warstwę ochronną tworzy m.in. mikroflora zasiedlająca przewód pokarmowy. Wzmocnisz ją jadając produkty fermentowane mleczne tj.: jogurty, kefiry, maślanki, twarogi oraz roślinne tj.: kapustę i ogórki kiszone.

Postaw na magiczne trio: czosnek, cebulę i chrzan! Zawierają związki bakteriobójcze i witaminę C, więc podwójnie będą Cię chronić przed przeziębieniami.

Umiarkowany wysiłek fizyczny

  • Aktywność fizyczna to złoty lek na odporność, pod warunkiem, że w miarę możliwości będzie to ruch na świeżym powietrzu. Zalecane jest, aby był to dłuższy spacer o umiarkowanym tempie. Duży wysiłek może osłabić organizm, więc nie należy się przeforsowywać.
  • Pamiętaj o odpowiedniej odzieży – zrezygnuj z ubioru na cebulkę, ponieważ często doprowadza do przegrzania. Zainwestuj jednak w czapkę, rękawiczki i ciepłe buty.
  • Spacer będzie nie tylko formą aktywności, która spowoduje wytworzenie neurohormonów pozytywnie pobudzających układ odpornościowy, ale również sposobem na rozładowanie stresu. Ruch na powietrzu pomoże także zaadaptować organizm do niskich temperatur.
  • W międzyczasie wietrz pomieszczenia, w których przebywasz, aby nie dopuścić do namnażania bakterii.

A na całe zdrowe życie…

śmiech! Pozytywne emocje rozładowują stres i pozytywnie oddziałują na cały organizm! Oglądaj komedie, spotykaj z przyjaciółmi, walcz w bitwie śnieżnej ze swoimi dziećmi, czyli… niech zakróluje radość!

Dorota Jesiołowska, dietetyk

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: