reklama

KONKURS OD ŁOWICZA - Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Zupa pomidorowa. Dla wielu smak dzieciństwa i miłość na całe życie. Każda rodzina ma swój sekretny przepis, więc pod jedną nazwą kryją się tysiące różnych smaków i sprawdzonych pomysłów. Jest za to jeden najważniejszy składnik, który je łączy - pomidor. I dzisiaj to właśnie on jest bohaterem naszego konkursu. Ilu kucharzy, tyle przepisów na tę wyjątkową zupę. A Ty? Czy wiesz, co zrobić, by pomidorowa była połączeniem doskonałego aromatu i głębokiego, wyrazistego smaku? My, mamy na to niezawodny sposób!

Poznaj boskie pomidorowe trio z Łowicza. To passata, przecier pomidorowy i pomidory w puszce – naprawdę potrafią zdziałać cuda. Warto się o tym przekonać osobiście, wziąć udział w konkursie i wygrać atrakcyjne nagrody.

Weź udział w konkursie

Przyślij do nas swój przepis na zupę pomidorową z użyciem pomidorowych produktów marki Łowicz. Zrób zdjęcie gotowej zupy z produktem pomidorowym Łowicz w tle i wygraj wyjątkowe nagrody!

Nagrody

Nagrodzone prace - nagroda główna

Prosta pomidorowa z ryżem
Moja mama gotowała pomidorową zupełnie inaczej. Na bazie koncentratu, zagęszczana mąką, podawana z cienkim makaronem. Kiedy zaczęłam gotować „na swoim”, spróbowałam ugotować zupę na bazie z pomidorów z puszki – i to jest to! Bardzo odpowiadają mi kawałki pomidorów, mocny czosnkowy aromat i koniecznie ryż, bo pomimo miłości do spaghetti z pomidorowym sosem, makaron w zupie pomidorowej nigdy mi nie pasował...

Składniki:

  • dwie puszki pomidorów krojonych Łowicz
  • dwa-trzy ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kminku
  • suszona bazylia, oregano
  • śmietana 12%
  • oliwa
  • sól
  • torebka ryżu.

Zagotuj litr wody, dodaj zawartość dwóch puszek pomidorów krojonych Łowicz. Dodaj zgniecione w prasce dwa lub trzy ząbki czosnku, wedle uznania. My lubimy mocno czosnkowo! Dodaj również kminek, dwie duże szczypty soli oraz łyżkę-dwie oliwy i pozwól zupie gotować się na małym ogniu (niech tylko lekko bulgocze) przez około 20 minut. W międzyczasie ugotuj ryż.

Do zupy dodaj bazylię (ilość wg uznania) i ewentualnie oregano, gotuj jeszcze przez 5 minut. Ostrożnie dodaj śmietanę, mieszając ją wcześniej z odrobiną zupy. Posól jeszcze do smaku, jeśli chcesz. Podawaj z ryżem.

Nagrody dodatkowe

Pieczona zupa pomidorowa
4 cebule zalewamy w naczyniu żaroodpornym 2 puszkami pomidorów całych bez skórki Łowicz. Dowolne zioła - ja użyłam świeżego lubczyku i suszonego tymianku oraz bazylii. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Przykrywamy i pieczemy 40 minut. Całość traktujemy blenderem na krem, dodajemy 1 kostkę rosołową lub w wersji "wege" warzywną i pół łyżeczki cukru. Nalewamy do miseczek i posypujemy uprażonym łuskanym słonecznikiem.

Krem pomidorowy z serkiem kozim, chlebem ryżowym i ziołami

  • 1 L bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 butelka passaty Łowicz
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • sól do smaku
  • 1 szczypta rozmaryny
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 150 g serka koziego sałatkowego
  • 4 kromki chleba ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Do garnka wlewamy bulion i passatę, dodajemy obrany czosnek, miód, sól do smaku, pieprz, zioła i gotujemy przez ok 45min, na średnim ogniu, pod koniec dodajemy jogurt, 50 g serka i całość blendujemy.
Chleb ryżowy przypiekamy na suchej patelni by powstały grzanki, następnie ciepły, smarujemy serkiem, od razu kroimy na kosteczki.
Do miseczek nalewamy zupę, na wierzch grzanki i po 2-3 kosteczki sera, dekorujemy bazylią

Pomidorowa na zimno
Na letnie gorące dni polecam bardzo lekką i sycącą hiszpańską zupę gazpacho z krojonych pomidorów.
Składniki:

  • Puszka krojonych pomidorów Łowicz
  • Ogórek zwykły
  • Papryka słodka kolorowa
  • Ząbek czosnku
  • Cebula dymka
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy ekstra virgin
  • Pieprz, sól do smaku
  • Grzanki z bułki

Sposób przygotowania:
Do pomidorów dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny i oliwę. Doprawiam solą, pieprzem i odstawiam do lodówki na przynajmniej godzinę. Tuż przed podaniem kroję w drobną kostkę ogórek a dymkę i  paprykę w paseczki. Bułkę kroję w kostkę i robię grzanki. Do schłodzonych pomidorów dodaję paprykę, dymkę i grzanki i od razu serwuję.

Nagroda główna

Zamieszczenie zwycięskiego przepisu w limitowanej wersji albumu z najlepszymi przepisami na zupy pomidorowe z całej Polski + bon do sklepu DUKA o wartości 100 zł + zestaw produktów od firmy Łowicz, czyli przeciery pomidorowe, pomidory w puszce i passaty.

3 nagrody dodatkowe

Każdy zestaw zawiera przeciery pomidorowe, pomidory w puszce i passaty firmy Łowicz oraz bon do sklepu DUKA o wartości 100 zł.

Czas trwania konkursu: od  17 maja 2016r. do dnia 31 maja 2016r.

Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 06 czerwca 2016r.

REGULAMIN

reklama

Niezbędniki w dziale rodzina