reklama

Wielkanocne menu

Poświąteczna dieta

Poświąteczna dieta

 28 marca 2016

Największym zmartwieniem, z jakim przeważnie spotykamy się po świątecznym obżarstwie jest uczucie notorycznej pustki w żołądku. Pół biedy, gdy udało Ci się zapobiec niekontrolowanemu pochłanianiu kolejnych porcji świątecznych dań. W...   Więcej

Jajko niebanalnie

Jajko niebanalnie

 25 lutego 2013

„Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne” – pisał przed laty Julian Tuwim. Bez wątpienia miał rację. A jak to się przekłada na sytuację jajka w kuchni? Tradycyjna forma jajka zachęca do przekrojenia go na pół, wyjęcia...   Więcej

Zioła na Twoim parapecie. Bazylia - video

 15 kwietnia 2014

Nasze pierwsze spotkanie było fantastyczne i bardzo intensywne:) Ania zaraziła mnie swoim entuzjazmem, oczarowała profesjonalizmem i wiedzą. Pomyślałam, że chcę żebyście wy również mieli szansę skorzystać z...   Więcej

Blogerki przygotowują świąteczne mięsiwa

 21 lipca 2015

Wielkanoc to doskonała okazja, by przy świątecznym stole celebrować bliskość familii oraz … cieszyć się smakiem wyrafinowanych, niecodziennych potraw. Cudowne ciasta, niebanalne jaja i eleganckie dania...   Więcej

Blogerki pieką słodkości

 21 lipca 2015

Każdy dom ma swoje wielkanocne zwyczaje i … smaki. Na okoliczność świąt, stoły kuszą mnogością wyrafinowanych, często pracochłonnych potraw - zarówno tych tradycyjnych, jak i mniej lub bardziej ekscentrycznych...   Więcej

Blogerki faszerują jajka

 22 stycznia 2016

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez jajek. Ów symbol narodzin i nowego życia, w wersji wielkanocnej, to nie tylko pisanki i kraszanki w koszyczku ze święconką, ale i jaja ze świątecznego stołu, faszerowane na...   Więcej

Kuchnia z wiosenną nutą

 25 lutego 2013

Hej święta, święta! Im bardziej radosne i beztroskie, tym bardziej się ich wyczekuje i tym chętniej... się do nich gotuje. Rzeczą oczywistą jest fakt, że owe gotowanie się najczęściej spędzamy na gotowaniu...   Więcej

Jak nie przytyć w święta?

 25 lutego 2013

Jak przeżyć święta i nie utyć to standardowe pytanie moich klientów. Obawiają się oni nie tylko pokus i świątecznego obżarstwa, ale i martwią się, żeby nie urazić bliższej i dalszej rodziny, do której udają...   Więcej

Nowalijki. Może z własnej doniczki?

 25 lutego 2013

Wiosna to czas kiedy wreszcie po długiej zimowej przerwie do naszych jadłospisów powracają piękne, kolorowe nowalijki. Te świeżutkie ogórki, delikatna sałata czy różowiutkie rzodkiewki, no przyznajcie same...   Więcej

Ale jaja!

 25 lutego 2013

Nikt nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez jajek. W Wielką Sobotę gotujemy je tuzinami – by potem je malować, nieść ze święconką, chować w ogrodzie ku uciesze dzieci (wiadomo, wygrywa te, kto znajdzie...   Więcej

Wielkanoc na ostrrro - chrzany, sosy, dipy i majonezy

 25 lutego 2013

Myśląc o wielkanocnym stole od razu przychodzą nam na myśl jaja, pyszne wędliny czy wykwintne mięsa obiadowe. Ale czym tak naprawdę byłyby owe specjały gdyby nie skromne dodatki - majonez, ćwikła, chrzan i...   Więcej

Śniadanie Wielkanocne

 25 lutego 2013

Niedzielne śniadanie to najważniejszy moment świąt wielkanocnych. Wtedy to, przy suto zastawionym, nakrytym białym obrusem stole, spotyka się najbliższa rodzina, by podzielić się święconym jajkiem i złożyć...   Więcej

Wielkanocny obiad

 25 lutego 2013

Nasi pradziadowie, zasiadając do wielkanocnego śniadania, rozpoczynali świąteczny, kulinarny maraton. Zastawiając stoły mięsiwem, kołaczami, jajami i ćwikłami tworzyli tradycję, w myśl której konsumowali...   Więcej

Wielkanocne słodkości

 22 lutego 2013

Święta Wielkanocne to nie tylko duchowe przeżycie, chwile wytchnienia i spotkania w rodzinnym gronie. To także festiwal kulinarnych rozkoszy. Kiedy mamy już za sobą degustację jaj w różnych kombinacjach...   Więcej

Co z czym, czyli poradnik obiadowy

 25 lutego 2013

Wielkanocny obiad mojego dzieciństwa to zapach pieczonego kurczaka, smak sałatki z porów i wspomnienie boskiego rosołu z domowym makaronem mojej babci. Świąteczna biesiada mojej dorosłości to kwintesencja...   Więcej

Czekoladowe święta

 26 lutego 2013

Cóż - czekolada kusi każdego. Nic dziwnego - zniewala smakiem, a i ma cudowne właściwości. O jej zaletach rozpisują się wszystkie portale kulinarne, a każdy specjalista od żywienia powie o zbawiennej...   Więcej

Lekkie propozycje na świateczny stół

 22 lutego 2013

Do Wielkanocy zostało już niewiele czasu. Może więc pomyślę o świątecznym menu? Zaczynam tradycyjnie: żur, pieczona biała kiełbasa, szynka, jajka w majonezie - kilka rodzajów, sałatka jarzynowa, potem...   Więcej

Niezbędniki w dziale rodzina