Ostatnia modyfikacja: 25/02/2013 , artykuł powstał: 25/03/2009

Co z czym, czyli świąteczny poradnik obiadowy

Wielkanocny obiad mojego dzieciństwa to zapach pieczonego kurczaka, smak sałatki z porów i wspomnienie boskiego rosołu z domowym makaronem mojej babci.

Świąteczna biesiada mojej dorosłości to kwintesencja wschodniej tradycji: żurek, pieczone żeberka z miodem, no i kiszona kapusta z majonezem i czosnkiem.

W sytuacji, kiedy rodzinna pałeczka trafiłaby w moje ręce – i nagle zostałabym szefem świątecznej kuchni - prawdopodobnie skorzystałabym z okazji i zaszalałabym, eksperymentując. Uwielbiam kulinarne fanaberie, zatem podałabym gościom hm… dajmy na to: żurek w misie z żytniego chleba, kaczkę z jabłkami, lekką sałatkę na bazie sałaty lodowej, a do tego kluski śląskie (może z pesto?).

Ile gospodyń, tyle kulinarnych preferencji, stylów kucharzenia i smaków. Niemniej wspomnienie wielkanocnego obiadu zawsze zaczyna się w tym samym momencie – dokładnie wtedy, gdy na stole pojawia się gorąca, zniewalająca aromatem zupa. Może to być zwykły-niezwykły niedzielny rosół, kremowa pomidorówka z kluseczkami lub wielkanocny żurek: tradycyjny, kujawski, z boczkiem, kiszony, z chrzanem, białą kiełbasą, z jajkiem czy barszcz: zarówno ten czerwony jak i biały, serwowany z białą kiełbasą, jajem i wędzonką.

A potem jest jeszcze piękniej, bowiem pojawia się serce obiadu - drugie danie. Zazwyczaj jest to kombinacja mięsa (przyrządzanego na różne sposoby) i dodatków: ziemniaków, kasz czy ryżu. Całość uświetnia doborowe towarzystwo warzyw – w formie surówek, lekkich sałatek czy jarzynki na ciepło.

To klasyczne zestawienie – mięso, ziemniak/ryż, warzywa - choć zapowiada się sztampowo, wcale nie musi być nudne. Wystarczy ciekawie przyrządzić mięso, beznamiętne pyry z wody zastąpić przypieczonymi, oprószonymi suszonym tymiankiem ćwiartkami pieczonych ziemniaków, a zwykły ryż zabarwić (gotując go ze szpinakiem, buraczkami lub curry) lub posypać poszatkowaną, świeżą zieleniną.

I koniecznie zadbać o pyszne sałatki i wyraziste, wiosenne dipy. A potem...  Wystarczy gustownie nakryć do stołu, ułożyć potrawy na ozdobionych półmiskach (wystarczy listek sałaty, gałązka borówki bądź kilka surowych nitek makaronu spaghetti) i rozsmakowywać się – zarówno w potrawach, jak i w świątecznej atmosferze.

reklama

Wielkanocny obiad- propozycje dań

może być niewyszukanym, niedzielnym obiadem, a przy odrobinie chęci i otwartości na kulinarne fantazje, może też przypominać wykwintną ucztę. Co powiesz na takie menu?

•    karkówka w cieście francuskim, zielony ryż (gotowany ze szpinakiem), blanszowane warzywa
•    kotlety schabowe z jabłkiem i miętą, ryż oprószony natką pietruszki, surówka z selera z rodzynkami
•    udziec jagnięcy z rozmarynem, ziemniaki pieczone, sos czosnkowy, brokuły
•    kaczka pieczona z jabłkami i żurawinami, kopytka, surówka z czerwonej kapusty
•    kurczak faszerowany, opiekane ćwiartki kurczaka, pikantna sałatka czosnkowa
•    schab w jabłkach z żurawinami, ziemniaki posypane koperkiem, duszona kapusta na słodko
•    kaczka w sosie ananasowym, żółty ryż (gotowany z curry), sałatka szwedzka na słodko
•    gęś pieczona w kapuście, kopytka, marchewka z groszkiem zaciągnięta zasmażką
•    bitki wołowe z warzywami i pieczarkami, czeskie knedliki ziemniaczane, buraczki
•    gęś pieczona, ćwiartki ziemniaków przesmażone na maśle, sałatka paprykowo-porowa
•    indyk nadziewany owocami, ryż posypany natką pietruszki, surówka z kapusty na słodko
•    schab w ziołach, ziemniaki pieczone z warzywami i parmezanem, surówka z białej kapusty
•    kurczak z serem pleśniowym, ziemniaki pieczone z majerankiem, sałatka bułgarska
•    pieczeń wołowa, ziemniaki pure zapiekane posypane koperkiem, mizeria
•    udka kurczaka w ziołach, zapiekane talarki z ziemniaków, sałatka grecka
•    pieczeń rzymska w sosie koperkowym, kasza, sałatka z ogórków konserwowych

Niezależnie od tego, czy nasze świąteczne menu będzie ukłonem w stronę tradycji czy też będzie kusiło nowymi smakami - i tak najważniejsze jest, by te kilka chwil spędzić w serdecznej atmosferze, w gronie najbliższych sobie osób.

Zajrzyj do naszego działu GOTUJEMY, gdzie znajdziesz wiele przepisów i inspiracji.

mzb

Przeczytaj więcej na temat Wielkanocy

Ocena: 0 z 5. Ocen: 0

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Jajko niebanalnie

Jajko niebanalnie

„Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne” – pisał przed laty Julian Tuwim. Bez...   Więcej

Poświąteczna dieta

Poświąteczna dieta

Największym zmartwieniem, z jakim przeważnie spotykamy się po świątecznym obżarstwie jest uczucie...   Więcej

Kuchnia z wiosenną nutą

Kuchnia z wiosenną nutą

Hej święta, święta! Im bardziej radosne i beztroskie, tym bardziej się ich wyczekuje i tym chętniej......   Więcej

Jak nie przytyć w Wielkanoc?

Jak nie przytyć w Wielkanoc?

Jak przeżyć święta i nie przytyć to standardowe pytanie moich klientów. Obawiają się nie tylko pokus i...   Więcej

Wielkanocny obiad

Wielkanocny obiad

Nasi pradziadowie, zasiadając do wielkanocnego śniadania, rozpoczynali świąteczny, kulinarny...   Więcej

Lekkie propozycje na świateczny stół

Lekkie propozycje na świateczny stół

Do Wielkanocy zostało już niewiele czasu. Może więc pomyślę o świątecznym menu? Zaczynam tradycyjnie:...   Więcej

reklama

Niezbędniki w dziale rodzina