Co z czym, czyli poradnik obiadowy

Co z czym, czyli poradnik obiadowy

Wielkanocny obiad mojego dzieciństwa to zapach pieczonego kurczaka, smak sałatki z porów i wspomnienie boskiego rosołu z domowym makaronem mojej babci.

Świąteczna biesiada mojej dorosłości to kwintesencja wschodniej tradycji: żurek, pieczone żeberka z miodem, no i kiszona kapusta z majonezem i czosnkiem.

W sytuacji, kiedy rodzinna pałeczka trafiłaby w moje ręce – i nagle zostałabym szefem świątecznej kuchni - prawdopodobnie skorzystałabym z okazji i zaszalałabym, eksperymentując. Uwielbiam kulinarne fanaberie, zatem podałabym gościom hm… dajmy na to: żurek w misie z żytniego chleba, kaczkę z jabłkami, lekką sałatkę na bazie sałaty lodowej, a do tego kluski śląskie (może z pesto?).

Ile gospodyń, tyle kulinarnych preferencji, stylów kucharzenia i smaków. Niemniej wspomnienie wielkanocnego obiadu zawsze zaczyna się w tym samym momencie – dokładnie wtedy, gdy na stole pojawia się gorąca, zniewalająca aromatem zupa. Może to być zwykły-niezwykły niedzielny rosół, kremowa pomidorówka z kluseczkami lub wielkanocny żurek: tradycyjny, kujawski, z boczkiem, kiszony, z chrzanem, białą kiełbasą, z jajkiem czy barszcz: zarówno ten czerwony jak i biały, serwowany z białą kiełbasą, jajem i wędzonką.

A potem jest jeszcze piękniej, bowiem pojawia się serce obiadu - drugie danie. Zazwyczaj jest to kombinacja mięsa (przyrządzanego na różne sposoby) i dodatków: ziemniaków, kasz czy ryżu. Całość uświetnia doborowe towarzystwo warzyw – w formie surówek, lekkich sałatek czy jarzynki na ciepło.

To klasyczne zestawienie – mięso, ziemniak/ryż, warzywa - choć zapowiada się sztampowo, wcale nie musi być nudne. Wystarczy ciekawie przyrządzić mięso, beznamiętne pyry z wody zastąpić przypieczonymi, oprószonymi suszonym tymiankiem ćwiartkami pieczonych ziemniaków, a zwykły ryż zabarwić (gotując go ze szpinakiem, buraczkami lub curry) lub posypać poszatkowaną, świeżą zieleniną.

I koniecznie zadbać o pyszne sałatki i wyraziste, wiosenne dipy. A potem...  Wystarczy gustownie nakryć do stołu, ułożyć potrawy na ozdobionych półmiskach (wystarczy listek sałaty, gałązka borówki bądź kilka surowych nitek makaronu spaghetti) i rozsmakowywać się – zarówno w potrawach, jak i w świątecznej atmosferze.

reklama

Wielkanocny obiad - propozycje dań

może być niewyszukanym, niedzielnym obiadem, a przy odrobinie chęci i otwartości na kulinarne fantazje, może też przypominać wykwintną ucztę. Co powiesz na takie menu?

•    karkówka w cieście francuskim, zielony ryż (gotowany ze szpinakiem), blanszowane warzywa
•    kotlety schabowe z jabłkiem i miętą, ryż oprószony natką pietruszki, surówka z selera z rodzynkami
•    udziec jagnięcy z rozmarynem, ziemniaki pieczone, sos czosnkowy, brokuły
•    kaczka pieczona z jabłkami i żurawinami, kopytka, surówka z czerwonej kapusty
•    kurczak faszerowany, opiekane ćwiartki kurczaka, pikantna sałatka czosnkowa
•    schab w jabłkach z żurawinami, ziemniaki posypane koperkiem, duszona kapusta na słodko
•    kaczka w sosie ananasowym, żółty ryż (gotowany z curry), sałatka szwedzka na słodko
•    gęś pieczona w kapuście, kopytka, marchewka z groszkiem zaciągnięta zasmażką
•    bitki wołowe z warzywami i pieczarkami, czeskie knedliki ziemniaczane, buraczki
•    gęś pieczona, ćwiartki ziemniaków przesmażone na maśle, sałatka paprykowo-porowa
•    indyk nadziewany owocami, ryż posypany natką pietruszki, surówka z kapusty na słodko
•    schab w ziołach, ziemniaki pieczone z warzywami i parmezanem, surówka z białej kapusty
•    kurczak z serem pleśniowym, ziemniaki pieczone z majerankiem, sałatka bułgarska
•    pieczeń wołowa, ziemniaki pure zapiekane posypane koperkiem, mizeria
•    udka kurczaka w ziołach, zapiekane talarki z ziemniaków, sałatka grecka
•    pieczeń rzymska w sosie koperkowym, kasza, sałatka z ogórków konserwowych

Niezależnie od tego, czy nasze świąteczne menu będzie ukłonem w stronę tradycji czy też będzie kusiło nowymi smakami - i tak najważniejsze jest, by te kilka chwil spędzić w serdecznej atmosferze, w gronie najbliższych sobie osób.

Zajrzyj do naszego działu GOTUJEMY, gdzie znajdziesz wiele przepisów i inspiracji.

mzb

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: