Kuchnia z wiosenną nutą

Kuchnia z wiosenną nutą

Hej święta, święta! Im bardziej radosne i beztroskie, tym bardziej się ich wyczekuje i tym chętniej... się do nich gotuje.

Rzeczą oczywistą jest fakt, że owe gotowanie się najczęściej spędzamy na gotowaniu czegoś. Jest to zupełnie naturalne, zważywszy, że radować się dobrze jest przy suto zastawionym stole, gwarze znajomych głosów i odświętnym pobrzękiwaniu sztućców. Toteż kiedy tylko się da, szuka człowiek na swym ziemskim padole różnych okazji, którymi mógłby usprawiedliwić swą nieprzepartą chęć świętowania.

Ma się rozumieć, że piszę te słowa, bo tuż za rogiem czyha na nas wszystkich takie rozkoszne usprawiedliwienie, wypisane odgórnie zwolnienie z trudu egzystencji na rzecz błogosławieństw rozpasania. I jest to usprawiedliwienie nie byle jakie, bo mowa tu o Wielkanocy, święcie radości, wiosny i odrodzenia.

Wielkanoc w chrześcijaństwie

jest to obok Bożego Narodzenia najstarsze i najważniejsze święto upamiętniające śmierć krzyżową i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.

Poprzedzający ją tydzień, stanowiący okres wspominania najważniejszych dla wiary chrześcijańskiej wydarzeń, nazywany jest Wielkim Tygodniem. Trzeba jednak powiedzieć, że tradycja tego dnia sięga dużo dalej. Święto zmartwychwstania nakłada się na istniejące w większości kultur święto przesilenia zimowo wiosennego. Człowiek praktycznie od zawsze z wielką radością wita odejście złej zimy i przyjście życiodajnej wiosny. Czas ten naturalnie jest kojarzony z odradzaniem się, ożywaniem świata, nadchodzeniem tego, co weselsze i beztroskie.

Cóż więc pozostaje?! Bawmy się bracia i siostry i nie grzeszmy grzechem zaniechania. Szczególnie jeżeli chodzi o sprawy takiej wagi jak uczta i swawolenie. A żeby wspomóc was w tym trudnym zadaniu wysyłam tych kilka kulinarnych pomysłów, z których każdy niesie w sobie owocowo-czekoladowo-wielkanocny powiew wiosny. 

reklama

Schab z pomarańczami (Filet de porc aux oranges) na Wielkanoc

Skład:

1kg schabu bez kości, 1,5 szklanki rosołu, pół szklanki wytrawnego białego wina, trzy pomarańcze, 3dkg smalcu wieprzowego, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyć mięso, natrzeć solą i pieprzem, włożyć do dużej patelni na silnie rozgrzany tłuszcz i obrumienić ze wszystkich stron. Zrumienione mięso podlać rosołem i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu. W połowie duszenia mięsa dodać wino wymieszane z sokiem z jednej pomarańczy, obrócić mięso.

Zagotowane we wrzątku, pozbawione białych części, skórki z pomarańczy pokrajać na wąskie paseczki, dodać je do sosu. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z brytfanny i trzymać w cieple. Sos gotować bez przykrycia, aby odparował i stał się bardziej esencjonalny. Mięso pokrajać w poprzek włókien na plastry.

Ułożyć na wygrzanym półmisku, przybrać cząstkami pomarańczy, polać przetartym przez cedzak sosem. Do mięsa podać ziemniaki purée i zieloną sałatę.

Indyk w sosie czekoladowym na Wielkanoc

Składniki:

Indyczka, 200g cebuli, 60g masła, pół szklanki mleka, 250g czerstwej bułki, 150g mielonej wieprzowiny, ząbek czosnku, 2 jajka,3/4 szklanki białego wina, pół szklanki śmietany, 150g kakao, pieprz, bardzo ostra papryka.

Przygotowanie:

Umyć indyczkę i natrzeć solą. Zostawić na kilka godzin. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku i odcisnąć. Drobno pokrajaną cebulą przesmażyć na maśle (30g), dodać wieprzowinę, odciśniętą bułkę, jajka i roztarty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Nadziać tym farszem indyczkę i zaszyć otwór. Piec w piekarniku, w przykrytej brytfannie, dodając pozostałe masło; w czasie pieczenia polewać sosem z pod indyczki. Płyn z pod indyczki wymieszać z winem, zagotować na małym ogniu, dodając śmietanę wymieszaną z kakao i papryką. Podawać indyczkę polaną częścią sosu czekoladowego, pozostały sos – w sosjerce.

reklama

Pudding „Staw z Sussex” na Wielkanoc

Skład:

340g mąki pszennej, 3 /4 łyżeczki proszku do pieczenia, 170g masła, 150ml mleka, 250g masła, pokrojonego w kostkę, 250g brązowego cukru, 1 cytryna z cienką skórką

Przygotowanie:

Puddingową formę o poj. 1,5l natłuścić i umieścić w rondlu z podstawką. Do rondla wlać wodę sięgającą do 1/2 wysokości formy. Wyjąć formę i doprowadzić wodę do wrzenia. Na stolnicy rozłożyć folię aluminiową, na niej papier do pieczenia. Posmarować papier tłuszczem. Zrobić zakładkę przez środek folii z papierem.

Do dużej miski przesiać mąkę, owinąć folią jeden koniec zamrożonego masła, utrzeć i wymieszać z mąką. Wlać mleko i 150ml wody. Wymieszać szybko koniuszkami palców. Zarobić ręką.

Odłożyć 1/4 ciasta i przykryć. Resztę rozwałkować na krążek o średnicy25 cm, w środku grubszy niż na brzegu.. Włożyć do formy i wylepić ścianki tak by trochę wystawało nad krawędź formy.

Do formy włożyć1/2 masła i cukru. Szpikulcem pozakłuwać skórkę cytryny i z resztą cukru i masła dodać do formy. Zagiąć krawędzie ciasta do środka i posmarować krawędzie wodą. Rozwałkować pozostałe ciasto na przykrycie, przykryć i mocno docisnąć do krawędzi ciasta. Nakryć formę folią z papierem, folią do góry. Przykryć, jeśli forma ma pokrywkę lub podwójnie obwiązać sznurkiem. Nad formą zrobić uchwyt ze sznurka, by łatwiej było wyjąc ją z rondla, kiedy pudding będzie gotowy. Włożyć formę do wody, przykryć rondel pokrywką, gotować 3-4 godz., w miarę potrzeby dolewając wody.

Pudding wyrobić do góry dnem na głęboki talerz. Podczas krojenia sok powinien wypłynąć ze środka, tworząc „staw”.

Mazurek z ciasta kruchego z kajmakiem

Składniki:

1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki, 10 łyżek cukru, 6 dag masła,  esencja waniliowa, 200g mąki, 125g masła, 2-3 łyżki wody, 1 żółtko, łyżeczka utartej skórki cytrynowej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 50g cukru pudru

Ciasto:

Mąkę przesiać i dodać cukier, skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Dobrze schłodzone masło pokroić w kostkę. Wszystko, razem z żółtkiem, wymieszać w misce, na początku czubkiem noża, potem końcami palców. Następnie ugnieść szybko ciasto. W przypadku jeżeli będzie za suche, można dodać odrobinę wody; jeżeli zbyt kleiste, lekko obsypać mąką. Uformować kulę z ciasta i obwinięte folią spożywczą wsadzić na godzinę do lodówki.

W tym czasie natłuścić lekko tortownicę i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do tart lub do tortownicy. Wyrównać boki, po czym ponakłuwać, wielokrotnie spód widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, na spód wysypać groch lub fasolę i piec ok. 15 min. w temperaturze 200 C. Następnie zdjąć folię, tak aby nie wysypać grochu na ciasto. Zapiekać jeszcze ok.15 min., tak aby zniknęły wilgotne plamy ciasta.

Kajmak:

mleko lub śmietanę gotować stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Gdy masa zgęstnieje a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać drewnianą pałką. Można dodać zmiażdżone migdały, orzechy lub rozpuścić trochę czekolady. Kajmak wylać na ciasto i zostawić, aby zastygł.

Wesołych, smakowitych świąt
Maciek R.

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: