reklama

Wielkanocny obiad

Nasi pradziadowie, zasiadając do wielkanocnego śniadania, rozpoczynali świąteczny, kulinarny maraton.

Zastawiając stoły mięsiwem, kołaczami, jajami i ćwikłami tworzyli tradycję, w myśl której konsumowali „śniadanie z obiadem za jednym zasiadem”.

My na szczęście odeszliśmy od staropolskich obyczajów i choć nadal, niczym zmęczeni postnym jadłem przodkowie, oddajemy się świątecznemu obżarstwu, to w przeciwieństwie do nich - czasem wstajemy od stołu, a i nasze obiadowe menu nie jest złożone z tego, co zostało z niedzielnego śniadania.

Fantazyjny i nowoczesny obiad wielkanocny

Dzisiejszy obiad wielkanocny to przede wszystkim znakomita okazja, by kulinarnie pofantazjować i zaskoczyć efektownymi potrawami zarówno siebie, jak i gości. To dni, kiedy za sprawą pomysłowości gospodyni zwykły kurczak czy oklepana karkówka wyglądają ponętnie, a warzywa układają się w oryginalnie skomponowane bukiety.

Kaczka w sosie ananasowym z sałatką bułgarską? Karkówka w cieście francuskim z pikantną sałatką czosnkową? Kurczak z serem pleśniowym i surówka z selera? Brzmi nieźle? Przekonaj się, że równie dobrze smakuje, a przygotowanie owych specjałów nie jest ani skomplikowane, ani szczególnie pracochłonne.

kaczka w sosie ananasowym

Kaczka, 40 dag mielonej cielęciny, 2 tosty pszenne, 1/4 szklanki mleka, cebula, jajko, puszka ananasa, 4 łyżki oleju, pęczek dymki, szklanka bulionu drobiowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka soku z cytryny, łyżeczka startej skórki z cytryny, przyprawa uniwersalna lub sól, pieprz; zioła prowansalskie

Do miski włóż tosty, zalej je mlekiem – dodaj posiekaną cebulę, cielęcinę i jajo. Wszystko przypraw, dodaj skórkę cytryny i wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej kaczkę, zszyj ją i włóż do - piecz 2,5 godziny w temperaturze 180şt. C. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone kawałki ananasa, wlej sok z cytryny, bulion drobiowy i sos sojowy. Upieczoną kaczkę wyjmij z brytfanny, przetrzyj sos, dodaj dymkę i zagęść mąką ziemniaczaną.

karkówka w cieście francuskim

1.5 kg karkówki, 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 40 dag ciasta francuskiego, 2 cebule, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki oleju

Karkówkę oczyść, umyć i osącz. Rozetrzyj czosnek, dodaj majeranek, sól, pieprz – natrzyj nimi karkówkę i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj mielone mięso, smaż 5 min. Ostudź mięso, dopraw i wymieszaj z surowym jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Karkówkę ułóż na natłuszczonej blasze, posmaruj olejem i piecz w 190°C przez 45 min. Upieczone, wystudzone mięso połóż na płacie ciasta francuskiego, obłóż je mielonym mięsem i dokładnie zawiń, zlepiając boki. Posmaruj rozmąconym jajkiem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zarumieni ciasto. Przed podaniem pieczeń pokrój w plastry.

gęś pieczona

Gęś, 0,5 kg kapusty kiszonej, kostka rosołowa, grzyby, śliwki suszone, rodzynki, majeranek

Obgotuj kapustę kiszoną w kostce rosołowej, dodaj grzyby, śliwki suszone i rodzynki. Odsącz ją, ułóż na blasze, a na niej połóż osypaną majerankiem, posoloną gęś. Piecz ją w 180-190 stopniach tyle godzin, ile waży kaczka.

indyk nadziewany owocami

indyk (około 3kg), 4 łyżki oleju, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, 1/2 szklanki półwytrawnego białego wina, 50 dag twardych kwaśnych jabłek, 40 dag suszonych śliwek bez pestek, łyżka skórki otartej z pomarańczy, sól, pieprz

Śliwki namocz (około 12 godzin) w wodzie z dodatkiem skórki z pomarańczy. Indyka natrzyj olejem z solą i pieprzem, włóż do niego śliwki i ćwiartki obranych jabłek. Polej indyka półwytrawnym winem, owiń go w natłuszczoną folię aluminiową. Włóż go do rynienki, a do niej wlej pół szklanki wody i wstaw do zimnego piekarnika. Powoli podgrzewaj, co jakiś czas wlewaj przez otwory w folii po 2 łyżki białego wytrawnego wina. Piecz 3 godziny, na 30 minut przed końcem pieczenia rozwiń folię, polej indyka stopionym masłem.

schab w ziołach

1.5 kg schabu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy, łyżka tymianku, łyżka majeranku, łyżka oregano, łyżka oleju, przyprawa uniwersalna lub sól, pieprz

Umyty, osuszony schab natrzyj przyprawą uniwersalną i odstaw na godzinę do lodówki. Tymianek, majeranek i oregano połącz z musztardą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj pastę, wysmaruj nią mięso i ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 st C, od czasu do czasu polewając mięso sosem.

kurczak z serem pleśniowym

1 duży filet z kurczaka, papryka czerwona, 2 pomidory, 5 dag suszonych grzybów, ok. 70 g sera pleśniowego, śmietana, tłuszcz do wysmarowania blaszki, sól, pieprz

Pokrój: filet - w paski, paprykę - w paski, pomidory w ćwiartki, ugotowane grzyby w kostkę, ser – rozkrusz. Wszystko wymieszaj, dopraw i zalej śmietaną. Włóż do blachy lub naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 1,5 godziny.

pieczeń wołowa

2,5 kg mięsa wołowego, 15 dag wędzonego boczku, kilka ząbków czosnku
marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina, marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera, zioła (prowansalskie lub wg uznania), sól, pieprz

Włoszczyznę gotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem przypraw i ziół, do przestudzonego wywaru wlej wino, wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą zalej oczyszczoną i pozbawioną żyłek wołowinę, odstaw na 4 dni, co 12 godzin ją przewracając. Przed pieczeniem naszpikuj mięso pokrojoną w słupki słoniną i czosnkiem, po czym piecz je w naczyniu żaroodpornym do 2 godzin w temperaturze 190 stopni, w czasie pieczenia polewaj marynatą.

***

pikantna sałatka czosnkowa

Puszka kukurydzy, słoik pieczarek marynowanych, czerwona fasola w sosie pomidorowym, 3 - 4 ząbki czosnku, majonez

Pieczarki pokrój w kostkę, odcedź fasolę i kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez.

sałatka grecka

świeży ogórek, 3 pomidory, cebula, zielona papryka, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, czarne oliwki, ser feta

Warzywa umyj i osusz. Ogórka, pomidory, cebulę, paprykę i ser pokrój w kostkę. Ocet wymieszaj z solą i pieprzem, dodaj oliwę. Znów wymieszaj. Warzywa ułóż w salaterce, posyp oliwkami i serem. Zalej sosem i wymieszaj przed podaniem.

sałatka bułgarska

4 duże pomidory, mała cebula, ogórek, 5 surowych papryk, 4 łyżki oleju, łyżka octu, 2 szklanki startego sera feta, ostra papryczka, natka pietruszki, sól

Pokrój pomidory i obranego ogórka w kostkę. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry paprykę i drobno pokrojoną cebulę. Posól, wymieszaj, skrop olejem i octem. Sałatkę posyp starta fetą, udekoruj papryczką i natką pietruszki.

sałatka z porów

1 por, 1 jabłko, 2 jajka, puszka kukurydzy, kawałek żółtego sera, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz

Pokrój w kostkę: ugotowane na twardo jaja, obrane jabłko i ser. Pora pokrój w półplasterki, wymieszaj wszystko, dosyp kukurydzę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez.

surówka z selera

seler, duże jabłko, sok z cytryny, 10 włoskich orzechów, 200 ml naturalnego jogurtu

seler obierz i zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny. Zetrzyj jabłko i wymieszaj z posiekanymi orzechami i
jogurtem. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.

sałatka paprykowo-porowa

4 papryki, 3 pory, 1/3 szklanki majonezu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka śmietany, sól, pieprz, cukier, natka pietruszki

Oczyszczoną paprykę pokrój w cienkie paseczki, pory - w cienkie talarki. Wymieszaj. Majonez zmieszaj ze śmietaną, dodaj musztardę, przypraw. Zalej warzywa i całość wymieszaj.

***

Nie zapomnij, by potrawy – zarówno mięsa jak i sałatki – podać w pięknej oprawie. Wystarczy liść sałaty, gałązka pietruszki czy kilka oliwek ułożonych na świątecznym półmisku, by wielkanocny stół stał się jeszcze piękniejszy.

Smacznego!
mzb

Przeczytaj więcej na temat Wielkanocy

reklama