Jak zadbać o prawidłowe żywienie niemowląt i małych dzieci już od początku rozszerzania diety?

Materiał partnera 
Jak zadbać o prawidłowe żywienie niemowląt i małych dzieci już od początku rozszerzania diety?

Okres rozszerzania diety jest bardzo ważnym czasem w życiu niemowlaka i jego rodziny – to wtedy dziecko poznaje nowe produkty i smaki, a także wyrabia sobie własne preferencje żywieniowe. Z tego względu warto od samego początku zadbać o to, by dania dla niemowlaka były zdrowe i dostarczały mu wszystkich ważnych składników odżywczych. Poznaj schemat żywienia niemowląt i dowiedz się, jak komponować dietę niemowlaka i małego dziecka.

 

Zdrowe żywienie niemowląt i małych dzieci - dlaczego jest takie ważne?

Prawidłowe żywienie niemowląt od pierwszych dni życia ma kluczowe znaczenie dla ich przyszłego zdrowia i kształtowania się dobrych nawyków żywieniowych. W początkowych miesiącach życia maluszek otrzymuje wyłącznie mleko mamy, które w pełni zaspokaja jego zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany oraz większość witamin i składników mineralnych. Po pierwszym półroczu dietę dziecka uzupełnia się o posiłki stałe, a maluch zaczyna poznawać nowe smaki, zapachy i konsystencje.

Podczas pierwszych 2, a według niektórych opracowań – 3 lat życia, dziecko wyrabia sobie preferencje pokarmowe, które mogą zostać z nim już na całe życie. Dieta malucha ma też znaczenie w kontekście tzw. programowania żywieniowego. Źle zbilansowany jadłospis, który dostarcza dziecku za mało lub za dużo poszczególnych składników pokarmowych, może nieodwracalnie zmienić metabolizm i w przyszłości zwiększyć ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych.

Zdrowe nawyki żywieniowe – jak o nie dbać od początku rozszerzania diety?

Jak kształtować zdrowe nawyki u niemowlaka, który właśnie zaczął jeść pierwsze stałe posiłki? Postaraj się zadbać o:

  • regularność posiłków, by maluch nie czuł się bardzo głodny ani przejedzony,
  • unikanie w trakcie jedzenia rozpraszaczy (zabawek, bajek, telefonu, tabletu),
  • podawanie dziecku do picia głównie wody,
  • wyeliminowanie (a najlepiej: niewprowadzanie) z diety słodyczy, fast foodów, przekąsek dla dorosłych i innej przetworzonej żywności,
  • jedzenie posiłków przy wspólnym stole tak często, jak to możliwe.

W miarę postępów w rozszerzaniu diety niemowlaka, możesz wprowadzać kolejne zasady wspomagające budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych:

  • przygotowuj jak najbardziej urozmaicone posiłki (z produktów dostosowanych do wieku i możliwości dziecka),
  • do każdego posiłku podawaj warzywa,
  • zapoznawaj malucha z wieloma smakami, rotuj produkty będące źródłem białka, tłuszczu i węglowodanów,
  • nie nagradzaj dziecka słodyczami,
  • nie poddawaj się po nieudanej próbie wprowadzenia jakiegoś składnika – czasem trzeba zaproponować go dziecku nawet kilkanaście razy.

Kiedy rozszerzać dietę niemowlaka – oznaki gotowości dziecka

Duże znaczenie dla zdrowia dziecka i kształtowania się jego późniejszych preferencji pokarmowych ma też moment rozpoczęcia rozszerzania diety. Eksperci zalecają, by pierwsze posiłki stałe wprowadzić pomiędzy 17. a 26. tygodniem życia.

Zbyt wczesne rozszerzenie diety może zmniejszyć ilość wysokoodżywczego mleka mamy w diecie dziecka i w konsekwencji prowadzić do niedoborów pokarmowych. Maluch przed 4. miesiącem życia nie ma też wystarczających umiejętności motorycznych pozwalających mu pewnie siedzieć i pobierać jedzenie z łyżeczki. Zbyt późne wprowadzenie posiłków uzupełniających może natomiast skutkować wyczerpaniem się pociążowych zapasów żelaza w organizmie dziecka, co często prowadzi do anemii.

Od czego zacząć rozszerzanie diety niemowlaka karmionego piersią lub butelką?

Na początku rozszerzania diety dziecko powinno dostawać gładkie, jednoskładnikowe papki i musy w ilości kilku łyżeczek. Po każdym posiłku, w którym maluch otrzymał nowy składnik, należy go dokładnie obserwować pod kątem wystąpienia objawów alergii. Jeśli nie dzieje się nic niepokojącego, następnym razem można podać ten sam składnik w większej ilości lub rozszerzyć menu dziecka o kolejny nowy produkt.

Nie istnieje jedna słuszna kolejność wprowadzania poszczególnych produktów do diety dziecka. Eksperci rekomendują, by zacząć od warzyw, owoców i kaszek zbożowych, a od 6. miesiąca życia podawać dziecku produkty będące źródłami żelaza. Zaleca się, też by pierwsze warzywa dla niemowlaka wprowadzić do diety na ok. 2 tygodnie przed owocami.

Po jednoskładnikowych daniach dla niemowląt, przychodzi pora na posiłki dwuskładnikowe. Możesz przygotować je samodzielnie lub wybrać warzywne słoiczki dla niemowląt HiPP BIO. Słoiczki HiPP dla najmłodszych niemowląt mają niewielką pojemność – w sam raz na raz, dlatego nie musisz przejmować się przechowywaniem resztek ani zastanawiać się, jak przetrzeć 1 marchewkę na mus dla maluszka. Słoiczki HiPP mają też prosty skład, dostosowany do potrzeb maluszka w pierwszych tygodniach rozszerzania diety.

Schemat żywienia niemowląt w kolejnych miesiącach rozszerzania diety

W kolejnych miesiącach życia niemowlaka zmienia się zarówno ilość, jak i objętość oraz konsystencja posiłków. Komponując menu malucha, warto kierować się schematem rozszerzania diety:

  • 5.-6. miesiąc życia – 4 posiłki mleczne i 1-2 posiłki stałe o gładkiej i jednorodnej konsystencji, np. musy warzywne i owocowe, kaszki, pierwsze zupki,
  • 7.-8. miesiąc życia – 3 posiłki mleczne i 2-3 posiłki stałe z niewielkim kawałkami i grudkami; dziecku można też podawać miękkie pokarmy, np. cząstki owoców do jedzenia rączką,
  • 9.-12. miesiąc życia – 3 posiłki mleczne i 2-3 posiłki z większymi grudkami, np. siekane, rozgniecione widelcem.

Posiłki w trakcie rozszerzania diety u niemowlaka – domowe obiadki i słoiczki dla dzieci

Od samego początku rozszerzania diety rodzice malucha mogą przygotowywać posiłki samodzielnie lub wybierać gotowe słoiczki dla niemowląt. Przyrządzając potrawy dla dzieci, należy zwrócić uwagę na wybór wysokiej jakości składników (najlepiej ekologicznych) oraz dbać o jak największą różnorodność.

Alternatywą dla domowych obiadków są gotowe słoiczki dla niemowląt. Takie dania, zupki i deserki są opracowywane przez ekspertów ds. żywienia dzieci i poddawane licznym kontrolom bezpieczeństwa. Każdy słoiczek posada czytelne oznaczenie wiekowe, które pozwala dobrać rodzaj i skład posiłku do wieku maluszka oraz do jego potrzeb żywieniowych.


Dieta rocznego dziecka – jak zmienia się żywienie dzieci po 1. urodzinach?

Wraz z ukończeniem 1. roku życia w diecie dziecka zachodzą spore zmiany. Od tej pory maluch może jeść posiłki o dowolnej konsystencji i próbować tych samych dań, które jedzą jego rodzice. Należy jednak zadbać o to, by dziecięce wersje „dorosłych” przysmaków nie zawierały nadmiaru soli, cukru i tłuszczu. Zamiast smażenia warto wybierać gotowanie (tradycyjne lub na parze) lub duszenie.

Roczny maluch powinien zjadać 3 posiłki główne i 2 przekąski. Tuż po 1. urodzinach dziecko może potrzebować większej ilości mniejszych objętościowo posiłków. Jest to zupełnie normalne – w takiej sytuacji po prostu dostosowujemy się do potrzeb i apetytu malucha. Choć mleko nie jest już podstawą diety szkraba, to nadal pełni ważną rolę w jego menu.

Starszaki nadal mogą być karmione piersią i to tak długo, jak chce tego mama i dziecko. Jeśli maluch nie otrzymuje już mleka mamy, można w jego miejsce wprowadzić produkt Junior, np. HiPP JUNIOR COMBIOTIK®, który zawiera składniki odżywcze ważne dla zdrowia, prawidłowego rozwoju i wzrostu dzieci.

Zdrowe posiłki dla dzieci – jak powinna wyglądać dieta małego dziecka?

Jak już wiemy, dieta małego dziecka powinna być jak najbardziej różnorodna. Główne posiłki: śniadanie, obiad i kolacja, powinny dostarczać po ok. 25% dziennej puli energetycznej. Reszta energii przypada na podwieczorek (15%) i drugie śniadanie (10%). Wiemy też, że do każdego z tych posiłków warto podawać warzywa.

Co jednak z pozostałymi składnikami? Ich ilość w diecie dziecka dobrze obrazuje tzw. modelowy talerzyk, zgodnie z którym maluch każdego dnia powinien dostawać:

  • 5 porcji warzyw,
  • 5 porcji produktów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych,
  • 4 porcje owoców,
  • 3 porcje mleka i produktów mlecznych,
  • 1-2 porcje drobiu, mięsa lub ryb,
  • 1-2 porcje tłuszczy.

Rodzice mogą przeplatać zdrowe, domowe posiłki ze słoiczkami przeznaczonymi dla dzieci po 1. roku życia, np. obiadkami HiPP. Są one odpowiednio zbilansowane, a ich skład dostosowany jest do szczególnych potrzeb żywieniowych starszaków. Słoiczki i dania dla rocznego dziecka HiPP w miseczkach są szybką i wygodną alternatywą dla samodzielnego gotowania i sprawdzą się nie tylko jako urozmaicenie diety, ale też jej stały element.

Co zrobić, kiedy maluch nie chce jeść – dania dla dzieci niejadków

Mimo szczerych chęci i starań rodziców, dziecko nie zawsze będzie miało ochotę na zjedzenie całej zawartości talerzyka. Problem pojawia się, kiedy maluch coraz częściej odmawia jedzenia, akceptuje tylko wybrane produkty i dania oraz nie chce próbować nowości. W takim przypadku możemy mieć do czynienia z neofobią żywieniową lub wybiórczością pokarmową. Sprawdź, czym jest neofobia i jak sobie z nią radzić .

Prawidłowe zbilansowanie diety małego neofobika jest dla rodziców prawdziwym wyzwaniem, wymagającym sporo zaangażowania. Warto na co dzień korzystać z kilku sposobów na wprowadzenie do menu malucha nowych lub nielubianych pokarmów:

  • podawaj nowe produkty razem ze znanymi i lubianymi przez dziecko potrawami,
  • proponuj dziecku małe porcje jedzenia,
  • nie namawiaj i nie zmuszaj dziecka do jedzenia,
  • posiłki podawaj zawsze o tej samej porze,
  • pozwól dziecku dotykać jedzenia i się nim bawić – czasem pomaga to „oswoić” nieakceptowany produkt.

Bibliografia

  1. 1. H. Szajewska, A. Horvath, A. Rybak, P. Socha, Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, https://akademia.kalisz.pl/wp-content/uploads/2021/07/karmienie-piersia.stanowisko-tow.gastro.pdf
  2. 2. H. Szajewska i inni, Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, https://ptghizd.pl/cm/uploads/2021/04/smp_01_2021_zasady_zywienia_zdrowych_niemowlat.pdf
  3. 3. H. Weker i inni, Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, https://imid.med.pl/files/imid/Do%20pobrania/Poradnik%20%C5%BCywienia%20dzieci_1-3_IMiD_FINAL.pdf
  4. 4. H. Weker i inni, O żywieniu i aktywności fizycznej dzieci, https://imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik_internet.pdf
  5. 5. P. Dziechciarz i inni, Żywienie dziecka w 2. roku życia, https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/zywienie/52547,zywienie-dziecka-w-2-roku-zycia
  6. 6. Jak zachęcić dziecko do jedzenia pełnowartościowych produktów? https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/lista/63093,jak-zachecic-dziecko-do-jedzenia-pelnowartosciowych-produktow
  7. 7. Dziecko nie chce jeść warzyw, https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/lista/61936,dziecko-nie-chce-jesc-warzyw

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: