- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
aneta1991
Fanka BB :)
kaha91 żadnego fajnego przepisu na zapiekanki nie mam, bo zazwyczaj daję to co mam pod ręką (brokuły, marchew, ziemniak/makaron, ser żółty, szparagi, kiełbasa/szynka/mięso mielone, cebula, pieczarki, papryka, pomidory z puszki) - oczywiście nie wszystko na raz, zależy od dnia :-)
osobiście chciałam się pochwalić wygrzebanym przepisem na fajny, miękki schab :
Składniki:
• 4 kotlety ze schabu,
• 5 -6 średnich marchewek,
• 3 cebule,
• 15 dag sera żółtego,
• kilka łyżek majonezu,
• sól, pieprz, wegeta
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać, lekko rozbić, oprószyć z obu stron wegetą i pieprzem
2. Marchewki obrać, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w półtalarki.
3. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i 2 cebul. Naczynia niczym nie smarujemy, nie podlewamy oliwą - z sera i majonezu wytopi się naprawdę sporo tłuszczu.
4. Warzywa przykryć plastrami mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli. Oprószyć solą lub wegetą.
5. Całość dania posypać startym żółtym serem, na wierzchu rozsmarować majonez
6. Potrawę przykryć folią aluminiową.
7. Wstawić do chłodnego piekarnika. Piec w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia kolejne pół godziny (ja, po zdjęciu folii, obłożyłam danie ćwiartkami ugotowanych ziemniaków, aby lekko się podpiekły).
8. Podawać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem lub jako samodzielne danie z pieczywem.
Sprawdzone wiele razy, robi się samo, a smakuje pyyyyyysznie ! Polecam
osobiście chciałam się pochwalić wygrzebanym przepisem na fajny, miękki schab :
Składniki:
• 4 kotlety ze schabu,
• 5 -6 średnich marchewek,
• 3 cebule,
• 15 dag sera żółtego,
• kilka łyżek majonezu,
• sól, pieprz, wegeta
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać, lekko rozbić, oprószyć z obu stron wegetą i pieprzem
2. Marchewki obrać, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w półtalarki.
3. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i 2 cebul. Naczynia niczym nie smarujemy, nie podlewamy oliwą - z sera i majonezu wytopi się naprawdę sporo tłuszczu.
4. Warzywa przykryć plastrami mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli. Oprószyć solą lub wegetą.
5. Całość dania posypać startym żółtym serem, na wierzchu rozsmarować majonez
6. Potrawę przykryć folią aluminiową.
7. Wstawić do chłodnego piekarnika. Piec w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia kolejne pół godziny (ja, po zdjęciu folii, obłożyłam danie ćwiartkami ugotowanych ziemniaków, aby lekko się podpiekły).
8. Podawać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem lub jako samodzielne danie z pieczywem.
Sprawdzone wiele razy, robi się samo, a smakuje pyyyyyysznie ! Polecam
aneta1991
Fanka BB :)
Ps. Gdyby któraś z dziewczyn uwielbiała arbuzy to w Carrefour są po 2,99zł/kg. Ja właśnie swój kawałek skończyłam. Pyszota ! :-);-)
atagaa
Zaangażowana w BB
Aneta1991 - robi się samo, a gdyby tak jeszcze rzeczywiście ktoś zrobił i podał to o ile bardziej by smakowało :-)
ja to ogólnie jestem na etapie fazy na frytki tak jak wcześniej były mi obojętne tak teraz mmm :-)
ja to ogólnie jestem na etapie fazy na frytki tak jak wcześniej były mi obojętne tak teraz mmm :-)
Tulka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 25 Styczeń 2015
- Postów
- 183
Oooo na arbuza mam mega chęć od kilku dni, chyba zaraz gdzieś wyskoczę po kawałek. A tak naprawdę to nie mogę sie doczekać polskich truskawek. Już śnią mi się po nocach koktajle truskawkowe i biszkopt z galaretką. A dziś u mnie na obiad botwinka, uwielbiam i czekam na nią zawsze cały rok:-)
atagaa
Zaangażowana w BB
nas ostatnio jak wzięło na zapiekanki to zrobiliśmy sobie bułki ala subway ... dodaliśmy sałatę lodową, oliwki, papryczki, ogórki kiszone i świeży, pomidorka, cebulę czerwoną, salami i do tego sosik - jogurt naturalny połączony z majonezem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi pychotka
szukałam ostatnio gotowych zapiekanek na mieście ale Norwegia chyba ich nie zna bo nie znaleźliśmy ... a w Gdańsku co krok
szukałam ostatnio gotowych zapiekanek na mieście ale Norwegia chyba ich nie zna bo nie znaleźliśmy ... a w Gdańsku co krok
Tulka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 25 Styczeń 2015
- Postów
- 183
Dziewczyny, najprostszy sposób na botwinkę jaki znam: wrzucam kawał mięsa do gara z wodą, dodaję 2 lub 3 marchewki. Doprowadzam do wrzenia. Jak się zagotuje wsypuję łychę vegety, kilka kulek angielskiego ziela i kilka laurowych listków. Gotuję na małym ogniu jakieś pół godziny (lub do miękkości mięsa). Myję dokładnie botwinkę i siekam na paski. Po pół godzinie wyjmuję marchewkę i kroję na talarki. Wrzucam botwinkę i pokrojoną marchewkę. Od razu doprawiam octem i cukrem, żeby nie stracić ładnego buraczkowego koloru. Gotuję 10-15 minut, żeby buraczki zmiękły. Dodaję do smaku jeszcze octu, cukru, vegety, pieprzu i maggi, żeby była taka, jak lubię. Na końcu dodaję śmietanki. Podaję z ziemniaczkami z masłem i koperkiem na oddzielnym talerzyku, do zupy dodaję jajko na twardo pokrojone w ćwiartki. Nie znam innego przepisu, ten jest najprostszy i mi smakuje
reklama
aneta1991
Fanka BB :)
Czy wrześniowe mamusie nie gotują ?? Coś nam wątek zamilkł ..
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 268
- Wyświetleń
- 20 tys
Podziel się: