reklama
Pure z dyni i groszku (4 porcje )
15g niesolonego masla
2,5 cm pora
250g obranej i pokrojonej dyni
120 ml wody
3 lyzki mrozonego groszku
Maslo rozpusc w garnuszku, dodaj pora i podsmaz przez ok 3 minuty.
Dodaj dynie i calosc smarz przez minute po czym dodaj wode, doprowadz do wzenia, zmniejsz gas i gotuj przez 10 minut.
Dodaj groszek i gotuj przez nastepne 3 minuty.
Potem do blendera i gotowe.
Danie mozna mrozi,c jest bogate w beta karoten, zelazo, kwas foliowy i blonnik
Smacznego
15g niesolonego masla
2,5 cm pora
250g obranej i pokrojonej dyni
120 ml wody
3 lyzki mrozonego groszku
Maslo rozpusc w garnuszku, dodaj pora i podsmaz przez ok 3 minuty.
Dodaj dynie i calosc smarz przez minute po czym dodaj wode, doprowadz do wzenia, zmniejsz gas i gotuj przez 10 minut.
Dodaj groszek i gotuj przez nastepne 3 minuty.
Potem do blendera i gotowe.
Danie mozna mrozi,c jest bogate w beta karoten, zelazo, kwas foliowy i blonnik
Smacznego
Ostatnia edycja:
Pure z soczewicy i slodkiego ziemniaka (3 porcje, mozna mrozic)
Lyzeczka oleju
1 mala cebula, dobrze pokrojona
1/4 czerwonej papryki, pokrjona w kosteczke
1 sredniej wielkosci pomidor, obrany ze skorki i pokrojony
2 lyzki stolowe soczewicy
1/2 malego slodkiego ziemniaka (ok 150g)
200 ml wody (lub niesolonej kostki warzywnej np Heinz)
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmarz cebule i czerona papryke przez ok 4 minuty az zmiekna. Dodaj pomidory i smarz przez kolejna minute.
Dodaj umyta soczewice, pokrojonego slodkiego ziemniaka i dodaj wode lub kostke. Doprowadz do wrzenia, po czym gotuj na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Jezeli trzeba to dodaj troche wody, ale na koniec gotowania nie powinno jej zostac za duzo.
Do blendera i gotowe.
Lyzeczka oleju
1 mala cebula, dobrze pokrojona
1/4 czerwonej papryki, pokrjona w kosteczke
1 sredniej wielkosci pomidor, obrany ze skorki i pokrojony
2 lyzki stolowe soczewicy
1/2 malego slodkiego ziemniaka (ok 150g)
200 ml wody (lub niesolonej kostki warzywnej np Heinz)
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmarz cebule i czerona papryke przez ok 4 minuty az zmiekna. Dodaj pomidory i smarz przez kolejna minute.
Dodaj umyta soczewice, pokrojonego slodkiego ziemniaka i dodaj wode lub kostke. Doprowadz do wrzenia, po czym gotuj na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Jezeli trzeba to dodaj troche wody, ale na koniec gotowania nie powinno jej zostac za duzo.
Do blendera i gotowe.
Julianna*
szczęśliwa :)
Podpatrzone u marcówek :-)
Zupka z jarzyn
składniki:
- pół małej marchwi
- 1/4 korzenia pietruszki
- 1 ziemniaczek
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (ja dodawaałm masełko)
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (czasami dodawałam czasami nie)
- 150-200 ml wody
Sposób przygotowania:
PO dokładnym umyciu warzyw wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy aż staną się miękkie. Wywar z gotowania warzyw zostawiamy do dalszego wykorzystania. Po ugotowaniu warzyw mielimy je mikserem, a następnie łączymy z zostawionym wcześniej wywarem z warzyw oraz z kleikiem ryżowym. Gdy połączymy składniki musimy jeszcze raz całość zagotować, dodając w trakcie gotowania oliwę(masełko). Zupkę podajemy dziecku dopiero po ostudzeniu.
Sok marchwiowy
Składniki:
-jedna średnia marchewka
Sposób przygotowania:
Marchewkę myjemy i oskrobujemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Gdy marchew trochę wystygnie ścieramy ją lub miksujemy. Teraz aby wycisnąc jedynie sok z powstałej masy najlepiej jest użyć do tego celu kawałek pieluchy tetrowej . Na kawałek pieluchy nakładamy masę marchewkową i zwijając pieluchę wyciskamy z marchwi cały sok. Soczek gotowy.
po 5 miesiacu
Kurczak z ryżem
Składniki:
- małe skrzydełko z kurczaka
- średnia marchewka
- 1|2 jabłka
- 100 g ugotowanego ryżu
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Skrzydełko z kurczaka umyć i ugotować w wąskim garnku. Do ugotowanego kurczaka wrzucić drobno pokrojoną marchew oraz drobno pokrojone jabłko. Kurczaka i warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodać ugotowany ryż i gotować jeszcze przez 15 minut. Gdy całość będzie już ugotowana wyjąć mięso i odłączyć od kości. Odłączoną kość wyrzucić, natomiast resztę połączyć i zmiksować.
Zupa z jarzyn
Składniki:
- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (nie zawsze)
- 150-200 ml wody
- 1 mały ziemniak
- pół małej marchewki
- 1/4 pietruszki
- por (nowe warzywka do jarzynowej)
- seler (nie duzo bo moze uczulac)
Sposób przygotowania:
Ugotować nieobranego ziemniaczka. Osobno ugotować pozostałe warzywa jak marchew, seler, por i pietruszkę. Warzywa po zagotowaniu zmiksować i połączyć z ziemniakiem zdejmując uprzednio łupinkę. Jeśli masa warzywna będzie zbyt rzadka można dodać do niej odpowiednią ilość kleiku ryżowego w celu uzyskania idealnej konsystencji dla niemowlaka. Do tak przygotowanej masy należy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła. Wszystko razem wymieszać i delikatnie podgrzać.
Zupa z cukinii
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 średniej wielkości ziemniak
- kilka plasterków cukinii
- kasza jaglana (nie zawsze))
- 100 g piersi z indyka
- natka selera
- natka pietruszki
- por
- masło
Sposób przygotowania:
Pokrojone w paski marchewki i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować do miękkości na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodać na końcu kilka plasterków cukinii do smaku. Odzielnie gotować kaszę jaglaną aż będzie dobra. Również oddzielnie zagotować pierś z inydka wraz z pozostałymi warzywami. Wszystko po zagotowaniu zmielić i połączyć oraz znów lekko podgrzać.
.Przecier z dynii
Składniki:
- 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę miąższu z dyni
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni wrzuć do wrzątku i gotuj aż zmięknie. Po zagotowaniu zmiksuj.Podawać po ostudzeniu.
.Zupa z jarzyn z kalafiorem i brokułami
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- kleik ryżowy (jak kto woli)
Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować. Po ugotowaniu zmiksować nie odlewając wywaru z gotowania. Następnie dodajemy oliwę z oliwek lub masło i podgrzewamy.Zupę można zagęścić kleikiem ryżowym.
Zupa z jarzyn i buraków
Składniki:
- połowa średniego buraka
- 1 średnia marchewka
- pół średniego ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego (jak kto woli)
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i ugotować. Po zagotowaniu wszystkie zmiksować lub zetrzeć, nie odlewając wywaru z gotowania. Po zmiksowaniu dodać masło lub łyżeczkę oliwy z oliwek i zagotować aby składniki się połączyły. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji można zupę zagęścić kleikiem ryżowym.
Zupka z jarzyn z ryżem
Składniki:
- 1 ziemniaczek
- 1 marchew
- 1 łyżeczka ryżu
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w kostkę i zagotować. Do ugotowanych warzyw dodać 1 łyżeczkę ryżu i masło. Gotować do miękkości najlepiej pod przykryciem. Po zagotowaniu wszystko zmiksować. Podawać po ostudzeniu.
Zupa z kalafiora
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- pół pietruszki
- 1 mały ziemniak
- różyczka kalafiora
- 1 marchewka
- troszkę selera
- troszkę pora
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki i zagotować. Warzywa wrzucić do gotującego się mięsa i gotować do miękkości. Całość zmiksować.
Zupka z jarzyn
składniki:
- pół małej marchwi
- 1/4 korzenia pietruszki
- 1 ziemniaczek
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (ja dodawaałm masełko)
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (czasami dodawałam czasami nie)
- 150-200 ml wody
Sposób przygotowania:
PO dokładnym umyciu warzyw wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy aż staną się miękkie. Wywar z gotowania warzyw zostawiamy do dalszego wykorzystania. Po ugotowaniu warzyw mielimy je mikserem, a następnie łączymy z zostawionym wcześniej wywarem z warzyw oraz z kleikiem ryżowym. Gdy połączymy składniki musimy jeszcze raz całość zagotować, dodając w trakcie gotowania oliwę(masełko). Zupkę podajemy dziecku dopiero po ostudzeniu.
Sok marchwiowy
Składniki:
-jedna średnia marchewka
Sposób przygotowania:
Marchewkę myjemy i oskrobujemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Gdy marchew trochę wystygnie ścieramy ją lub miksujemy. Teraz aby wycisnąc jedynie sok z powstałej masy najlepiej jest użyć do tego celu kawałek pieluchy tetrowej . Na kawałek pieluchy nakładamy masę marchewkową i zwijając pieluchę wyciskamy z marchwi cały sok. Soczek gotowy.
po 5 miesiacu
Kurczak z ryżem
Składniki:
- małe skrzydełko z kurczaka
- średnia marchewka
- 1|2 jabłka
- 100 g ugotowanego ryżu
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Skrzydełko z kurczaka umyć i ugotować w wąskim garnku. Do ugotowanego kurczaka wrzucić drobno pokrojoną marchew oraz drobno pokrojone jabłko. Kurczaka i warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodać ugotowany ryż i gotować jeszcze przez 15 minut. Gdy całość będzie już ugotowana wyjąć mięso i odłączyć od kości. Odłączoną kość wyrzucić, natomiast resztę połączyć i zmiksować.
Zupa z jarzyn
Składniki:
- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (nie zawsze)
- 150-200 ml wody
- 1 mały ziemniak
- pół małej marchewki
- 1/4 pietruszki
- por (nowe warzywka do jarzynowej)
- seler (nie duzo bo moze uczulac)
Sposób przygotowania:
Ugotować nieobranego ziemniaczka. Osobno ugotować pozostałe warzywa jak marchew, seler, por i pietruszkę. Warzywa po zagotowaniu zmiksować i połączyć z ziemniakiem zdejmując uprzednio łupinkę. Jeśli masa warzywna będzie zbyt rzadka można dodać do niej odpowiednią ilość kleiku ryżowego w celu uzyskania idealnej konsystencji dla niemowlaka. Do tak przygotowanej masy należy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła. Wszystko razem wymieszać i delikatnie podgrzać.
Zupa z cukinii
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 średniej wielkości ziemniak
- kilka plasterków cukinii
- kasza jaglana (nie zawsze))
- 100 g piersi z indyka
- natka selera
- natka pietruszki
- por
- masło
Sposób przygotowania:
Pokrojone w paski marchewki i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować do miękkości na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodać na końcu kilka plasterków cukinii do smaku. Odzielnie gotować kaszę jaglaną aż będzie dobra. Również oddzielnie zagotować pierś z inydka wraz z pozostałymi warzywami. Wszystko po zagotowaniu zmielić i połączyć oraz znów lekko podgrzać.
.Przecier z dynii
Składniki:
- 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę miąższu z dyni
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni wrzuć do wrzątku i gotuj aż zmięknie. Po zagotowaniu zmiksuj.Podawać po ostudzeniu.
.Zupa z jarzyn z kalafiorem i brokułami
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- kleik ryżowy (jak kto woli)
Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować. Po ugotowaniu zmiksować nie odlewając wywaru z gotowania. Następnie dodajemy oliwę z oliwek lub masło i podgrzewamy.Zupę można zagęścić kleikiem ryżowym.
Zupa z jarzyn i buraków
Składniki:
- połowa średniego buraka
- 1 średnia marchewka
- pół średniego ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego (jak kto woli)
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i ugotować. Po zagotowaniu wszystkie zmiksować lub zetrzeć, nie odlewając wywaru z gotowania. Po zmiksowaniu dodać masło lub łyżeczkę oliwy z oliwek i zagotować aby składniki się połączyły. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji można zupę zagęścić kleikiem ryżowym.
Zupka z jarzyn z ryżem
Składniki:
- 1 ziemniaczek
- 1 marchew
- 1 łyżeczka ryżu
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w kostkę i zagotować. Do ugotowanych warzyw dodać 1 łyżeczkę ryżu i masło. Gotować do miękkości najlepiej pod przykryciem. Po zagotowaniu wszystko zmiksować. Podawać po ostudzeniu.
Zupa z kalafiora
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- pół pietruszki
- 1 mały ziemniak
- różyczka kalafiora
- 1 marchewka
- troszkę selera
- troszkę pora
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki i zagotować. Warzywa wrzucić do gotującego się mięsa i gotować do miękkości. Całość zmiksować.
zeberka363
jestem szalona :-D
- Dołączył(a)
- 6 Sierpień 2011
- Postów
- 1 196
moje jarzynowe "coś" na 4 porcje-pasteryzuję
2 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
pomidor bez pestek i skórki
różyczka kalafiora ( lub kawałek piersi z kurczaka w wersji mięsnej)
natka piertuszki
ugotować do miękkości i do miksowania dodać 2 łyżeczki masła rozlać do słoików po koncentracie pom o gramaturze 200g -zakręcić i pasteryzować 10-15min ;-)
smacznego :-)
2 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
pomidor bez pestek i skórki
różyczka kalafiora ( lub kawałek piersi z kurczaka w wersji mięsnej)
natka piertuszki
ugotować do miękkości i do miksowania dodać 2 łyżeczki masła rozlać do słoików po koncentracie pom o gramaturze 200g -zakręcić i pasteryzować 10-15min ;-)
smacznego :-)
Słodki krem z jabłka i dyni
50g miąższu dyni
100g słodkiego jabłka
woda (niewielka ilość- tak żeby przykryła gotujące się produkty)
jedna miarka mleka modyfikowanego
Pokrojone w kostkę dynię i jabłko wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie rozdrabniamy blenderem,studzimy i dodajemy jedną miarkę mleka modyfikowanego.
Smacznego Maluszki!!!
50g miąższu dyni
100g słodkiego jabłka
woda (niewielka ilość- tak żeby przykryła gotujące się produkty)
jedna miarka mleka modyfikowanego
Pokrojone w kostkę dynię i jabłko wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie rozdrabniamy blenderem,studzimy i dodajemy jedną miarkę mleka modyfikowanego.
Smacznego Maluszki!!!
Ziemniak, marchewka i kukurydza. Czyli smaczne trio.
1 lyzka oliwy
1/2 cebuli, dobrze posiekanej
1 serdnia marchewka, pokrojonej w kostczke
1 duzy ziemniak, pokrojony w kostke
150 ml wody
3 lyzki mrozonej lub puszkowanej niesolonej kukurydzy.
W rozgrzanym rondelku podsmarz cebule i marcheke przez ok 5 minut. Dodaj ziemniaka i wode, doprowadz do wrzenia, zmniejsz gas i gotuj przez kolejne 10 minut. Dodaj kukurydze i gotuj przez kolejne 3.
Do blendera i gotowe.
4 porcje, mona mrozic.
Smacznego
1 lyzka oliwy
1/2 cebuli, dobrze posiekanej
1 serdnia marchewka, pokrojonej w kostczke
1 duzy ziemniak, pokrojony w kostke
150 ml wody
3 lyzki mrozonej lub puszkowanej niesolonej kukurydzy.
W rozgrzanym rondelku podsmarz cebule i marcheke przez ok 5 minut. Dodaj ziemniaka i wode, doprowadz do wrzenia, zmniejsz gas i gotuj przez kolejne 10 minut. Dodaj kukurydze i gotuj przez kolejne 3.
Do blendera i gotowe.
4 porcje, mona mrozic.
Smacznego
Slodki ziemniak z brokulami i zielonym groszkiem.
1 slodki ziemniak pokrojonyw kostke
2 rozyczki brokula
4 lyzeczki mrozonego roszku
Do parowaru wrzuc ziemniaka i gotuj ok 6 minut. Dodaj brokula i gotuj przez kolejne 4, po czym dodaj groszek i gotuj przez 3 minuty.
4 porcje, mozna mrozic.
Smacznego
1 slodki ziemniak pokrojonyw kostke
2 rozyczki brokula
4 lyzeczki mrozonego roszku
Do parowaru wrzuc ziemniaka i gotuj ok 6 minut. Dodaj brokula i gotuj przez kolejne 4, po czym dodaj groszek i gotuj przez 3 minuty.
4 porcje, mozna mrozic.
Smacznego
reklama
Duszony losos z marchewka i zielonym groszkiem.
150 ml wody
1 maly ziemniak pokrojony w kostke
1 sredniej wielkosci marchewka pokrojona
100g fileta z salmona pokrojonego w mala kostke
3 lyzki mrozonego groszku
Do rondelka wlej wode, wrzuc ziemniaka i marchewke i gotuj do miekkosci przed ok 7-8 minut. Dodaj lososia i groszek, zakryj i gotuj przez nastepne 3 minuty.
3 porcje, mozna mrozic. )
Smacznego
150 ml wody
1 maly ziemniak pokrojony w kostke
1 sredniej wielkosci marchewka pokrojona
100g fileta z salmona pokrojonego w mala kostke
3 lyzki mrozonego groszku
Do rondelka wlej wode, wrzuc ziemniaka i marchewke i gotuj do miekkosci przed ok 7-8 minut. Dodaj lososia i groszek, zakryj i gotuj przez nastepne 3 minuty.
3 porcje, mozna mrozic. )
Smacznego
Podziel się: