Indyk z Brokułem ( +/- 3 słoiczki)
Indyk z Kalafiorem ( +/- 3 słoiczki)
po 5 miesiącu
Składniki:
Garnek:
średnia pierś z indyka
Parowar:
-BAZA:
* 2 małe marchewki
* pół dużej pietruszki (korzeń)
* seler korzeniowy (wielkości zaciśniętej pięści)
(wszystkie warzywa pokrojone w drobną kosteczkę)
- WARZYWA PRZODUJĄCE
* pół średniego brokuła
* pół średniego kalafiora
(oba podzielone w drobne różyczki)
- 2 łodyżki koperku świeżego
Dodatki:
* 2,5 łyżeczki kaszy manny
* 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Przygotowanie
Pierś gotować ok. 20 min, pokroić w kosteczkę i podzielić na 2 równe części. Warzywa uparować w parowarze. "Bazę" 20 min, Warzywa przodujące ok. 10-12 min. "Bazę" podzielić na dwie równe części. Mannę zalać wrzątkiem tak, aby otrzymać konsystencję lejącej się papki. Po uparowaniu warzyw wodę, która zebrała się w parowarze odlać do pojemnika. Będzie potrzebna do miksowania. Do miksowania używam takiego blendera i tego większego pojemnika:
http://images.philips.com/is/image/PhilipsConsumer/HR1372_90-IMS-global?wid=330&hei=330&$jpglarge$
Wrzucam: jedną część piersi, jedną część "Bazy", brokuł, pół papki z manny, jedną łyżkę oliwy z oliwek, jedną łodyżkę kopru i wody z parowania na oko tyle, żeby otrzymać pożądaną konsystencję papki. Miksuję i rozkładam w +/- 3 słoiczki. Mrożę. Tak samo z Kalafiorem. Do zmiksowania: drugą część piersi, drugą część "Bazy", kalafior, resztę papki z manny, jedną łyżkę oliwy z oliwek, jedną łodyżkę kopru i wody z parowania na oko tyle, żeby otrzymać pożądaną konsystencję papki. Do słoiczków i mrożę.
Smacznego