fajny wątek, wszystko w jednym miejscu :-)
Dla urozmaicenia zupek polecam dodawać:
- kaszkę kukurydzianą lub kleik kukurydziany
- kaszkę manną
- kuskus
- płatki jęczmienne,
- płatki owsiane
- płatki ryżowe - dobre tez do deserów
wszystko "błyskawiczne" - gotuje się krócej :-)
przepisy gotowania - na opakowaniach
Przeciery owocowe (dodatki do deserów):
- uduszone jabłko
- uduszona gruszka
- zmiksowana brzoskwinia z puszki
- zmiksowany surowy banan
- zmiksowany melon
- kiwi
- owoce sezonowe (teraz jest malo, będziemy uzupełniać ;-))
- owoce mrożone lub z kompotu - maliny, jagody, wisnie
po roku:
HiPP: Batoniki
o słoiczkach:
Co trzeba wiedzieć o jedzeniu w słoiczkach
przepisy (przepraszam, ale nie sprawdziłam, czy ten link juz jest...)
Przepisy dla dzieci - serwis eDziecko.pl
kilka wybranych przepisów
1. kanapka z pastą jajeczną
Umyj jajko, ugotuj na twardo i zetrzyj na tarce o małych otworach.
Umyj szczypiorek i drobno posiekaj. Zamiast szczypiorku możesz użyć też cebulki dymki lub bardzo drobno posiekanej zwykłej cebulki.
Wymieszaj jajko i szczypiorek i dodaj do nich łyżeczkę masła (miękkiego, nie z lodówki) i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.
Posmaruj pastą kromkę ciemnego chleba.
2. kaszka manna z owocami
Zagotuj 2/3 szklanki wody.
Kaszę wsyp do kubeczka, zalej 1/4 szklanki wody i dokładnie rozmieszaj (nie może mieć grudek).
Do gotującej wody wlej kaszę i gotuj 3-5 min, stale mieszając.
Zestaw garnek z ognia, odczekaj, aż kasza nieco przestygnie (do temperatury, w której rozrabia się mleko). Wsyp odpowiednią ilość mleka (ok. 6 miarek) i raz jeszcze starannie wymieszaj.
Wylej do miseczki. Gdy masa się zetnie dodaj przecier owocowy.
3. deser gruszkowy (może byc inny owoc)
Gruszkę umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na cząstki. Podlej wodą i gotuj do miękkości (5-10 min). Ostudź, zmiksuj i dodaj kleik ryżowy (2-3 łyżeczki).
4. kaszka kukurydziana z morelami
Kaszkę przygotuj według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Morele wyszoruj, sparz, obierz ze skórki i pestki. Miąższ rozgnieć widelcem lub zmiksuj, dodając odrobinę mleka modyfikowanego. Morelowym sosem spiralnie udekoruj kaszkę.
5. zupa rybna (ciekawy przepis, jeszcze nie robiłam nic z ryby)
- szklanka bulionu warzywnego (domowej roboty)
- kilka talarków ugotowanej marchewki
- 2 łyżki ryżu
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki rozdrobnionej ugotowanej na parze ryby
- łyżeczka drobno posiekanego koperku
- szczypta soli
- szczypta estragonu
Doprować bulion warzywny do wrzenia. Ryż wsyp na gęste sitko, przepłucz pod strumieniem zimnej wody. Wrzuć ryż do wrzątku, gotuj, aż stanie się całkiem miękki.
Do ryżanki dodaj rybę. Wsyp estragon, koperek i sól. Dodaj sok z cytryny, jeszcze raz doprowadź do wrzenia i zgaś palnik.
Do ciepłej zupy wrzuć na koniec posiekaną marchewkę.
6. krem nektarynkowy
Nektarynkę umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych okach. Banana rozgnieć widelcem. Rozrób kaszkę Sinlac według przepisu na opakowaniu (jeśli nektarynka jest bardzo soczysta, użyj nieco mniej wody). Zmieszaj owoce z Sinlakiem.
7. pianka bananowa
Kleik ryżowy przygotuj na mleku modyfikowanym według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Banana wyszoruj, sparz, obierz ze skórki, odkrój i wyrzuć końce. Pokrojonego na kawałki banana połącz z kleikiem i zmiksuj na puch.