reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Raffaello

2 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej (daję takie dość czubate w obu przypadkach)
2 żółtka
0,5 szklanki mleka
cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru

wszystko powyższe zmiksować

Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki cukru, zagotować (uważać, żeby nie wykipiało) i dolewać po troszku cały czas mieszając to co wcześniej miksowałyśmy. Cały czas mieszająć zagotować jeszcze raz, ostudzić.

Zmiksować małe masło roslinne w kubku z ok. 200 g wiórek kokosowych i stopniowo dodawanym budyniem (to co studziłyśmy ;-))

dscn3848ze3.jpg


Blachę wykładam papierem do pieczenia (żeby ciasto nie nabrało takiego "blaszanego smaku" - myślę, że można czym innym), wykładam krakersami Lajkonik.

dscn3847nm4.jpg


na to połowa masy i znów warstwa krakersów

dscn3849te7.jpg


na to reszta masy, na wierzchu posypuję wiórkami kokosowymi,

dscn2794cm3.jpg


potem owijam folią przezroczystą i wstawiam do lodówki, żeby się "przegryzło" :-D

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować

Ps.
ja zazwyczaj nie czekam aż budyń całkowicie ostygnie, brakuje mi cierpliwości hihihih, jak budyń jest jeszcze ciepławy to potem masa jest taka "budyniowa",krakersy i wiórki lepiej rozmiękają, jak jest zupełnie zimny a robot ma wolne obroty (np. robot "starej daty") to masa wychodzi bardziej kremowa i wtedy można dodać mniej wiórków bo tak nie rozmiękają i są bardziej wyczuwalne. Tak czy owak jest dobre hihihi
 
reklama
obiecałam Elfikowi:

Zapiekanka z kurczakiem i porami

dwie piersi z kurczaka kroimy, doprawiamy przyprawą do kurczaka (chyba knorrr, nie pamiętam :sorry2:), układamy na dnie żaroodpornego naczynia. na to układamy pokrojone w talarki białe części porów (ze 3 szt., zależy od wielkości, grubości i takich tam :-p). górę smarujemy majonezem, sypiemy startym serem. zapiekamy ok. 50 min w 180 st. C
Pycha :blink:

Sałatka Jędrka
makaronowo-kurczakowa

Dwie piersi z kurczaka kroimy, obtaczamy w przyprawie do kurczaka (j.w. :-p), smażymy. ok. 30 dag pieczarek czyścimy, kroimy, smażymy :blink: jedną czerwoną paprykę myjemy, patroszymy, kroimy w kostkę. makaron typu kolanka, świderki, kokarki (w sumie wsio ryba :blink: byle nie za duże) gotyjemy, przelewamy zimną wodą. wszystko wrzucamy w jedną michę i mieszamy. przed podaniem doprawiamy sosem czosnkowym. Jędrek sam stworzył sos (nie mam przepisu, sorry), ja dodaję taki z hellmansa, z butelki :blink: można sypnąć jakąś zieleninę : posiekaną natkę albo kolendrę. Pyszne i zapychające :blink:

Zupa-krem z zielonego groszku Krzysia

jedną cebulę kroimy drobniutko i wrzucamy na patelnię. do tego dorzucamy puszkę zielonego groszku (bez zalewy, ofkors:sorry2:), pieprzymy, smażymy aż cebulka się podsmaży a groszek trochę bardziej zazieleniej :rofl2:. dolewamy odrobinę bulionu. potem zawartość patelni wrzucamy do blendera, dolewamy jeszcze z pół szklanki (na oko trzeba brać) bulionu i miksujemy. dodajemy rozmaryn, śmietanę (najlepiej płynną co by sie nie zważyła). na tależu jeszcze kapka śmietany i listek zieleniny do ozdoby. mniami!

Wariacja:​
Zupa-krem z bobu (też Krzysia :blink: )
zamiast groszku bób, który wcześniej trzeba ugotować i (o dźizas!) obrać. zamiast cebulki smażymy czosnek. podobno jeszcze lepsze :blink:
 
Paella

4 torebki ryżu Basmati
pól puszki groszku
puszka pomidorów lu 3-4 świeże pomidory
udka z kurczaka ok.2-3 szt, lub pierś z kurczaka(w zalezności od upodobań)
opakowanie mrożonych owoców morza
mała paczka paluszków Surimi
2 kostki rosołowe
przyprawy wg uznania(sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Na patelni smazymy pokrojone na kawałeczki mieso z kurczaka, dodajemy groszek i pokrojone w kostke pomidory, doprawiamy.
W innym naczyniu(wok, głęboka patelnia) na małej ilości oliwy smażymy suchy ryż, aż sie troche zarumieni, potem podlewamy wywarem z kostek(ok.1 l wywaru).
dusimy pod przykryciem ok. 20 min, aż ryż zmięknie.Czesto mieszamy!

Do ryżu dodajemy kurczaka z warzywami i mieszamy.
Na patelni podsamżamy owoce morza i na koniec dodajemy pokrojone surmimi.
Delikatnie mieszamy i tez dodajemy do ryżu.
Całość jeszcze troche razem dusimy, ale nie dopuszczamy do rozmięknięcia ryzu(w razie potrzeby dodajemy wywaru).Doprawiamy wg uznania.

Samcznego!
 
Babka ziemniaczana
Składniki: ziemniaki surowe, jajko, boczek, cebula, czosnek, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków

Ziemniaki trzemy jak na placki. Boczek z cebulą podsmażamy na patelni. Dodajemy do ziemniaków (jeśli chodzi o ilość, to na tak zwane oko. Ja na około 2 kilo ziemniaków daję zazwyczaj z 0,5 kilo tego boczku plus jedna duża cebula). Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, dodajemy jajko, wszystko mieszamy łyżką/ręką/ inną częścią ciała :-p

Masę wlewamy do formy blaszanej, pieczemy w temp. około 180 stopni 40-80 minut (ja nie liczę czasu, po prostu patrzę, czy już jest mocno zrumienione na zewnątrz). Kroimy i podajemy w takiej formie albo z dodatkiem sosu (np. grzybowy lub pieczarkowy, lub polane masłem).
Smacznego :blink:
 
ja wiosennie powracam do muffinek :-)
Oto mój dzisiejszy twór muffinki rabarbarowe :happy:
Gazelka podała kiedyś link do takiej stronki z muffinkami i ja stamtad ściągnełam troszke pomysł ale ostatecznie zmodyfikowałam przepis dla potrzeb własnych :tak:

Suche:
2 szkl mąki
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mokre:
2 jaja
1 szklanka mleka
100gram roztopionego masła
Łączymy suche z mokrym na koniec dodajemy pokrojony w drobna kosteczke rabarber , ja dodałam jeszcze 5 truskawek bo tyle mi zostało z wczorajszego obżarstwa :-p
Piec 20 minut w 200 stopniach
Mniam :-)
101a5735rf9.jpg


Z takiej ilosci składników wychodzi ich bardzo dużo, ja mam dzisiaj gości wiec jest ich w sam raz ale myśle, że na domowe potrzeby wystarczy połowa składników :tak:;-)
 
HELP ME!!!!!!!!!!!!!!!!
piekarnik w moim obecnym mieszkaniu ciągle wygląda tak:

BŁAGAM O POMOC W UJARZMIENIU TEGO KOSZMARU!!!!!!!!!!!!!

to znaczy pomocy w domyciu tego horroru
próbowałam już tysiąca rzeczy od cifów po domestos :dry: i ciągle koszmar :angry::angry::angry::angry:
pomocy, pomocy! bo ile razy odpalę piekarnik to mi sie w domu dymi jakbym robiła jakieś wędzenie świniaka conajmniej :-:)-:)-:)-(
 

Załączniki

  • P1190411a.jpg
    P1190411a.jpg
    142,2 KB · Wyświetleń: 76
  • P1190412a.jpg
    P1190412a.jpg
    151 KB · Wyświetleń: 77
  • P1190414a.jpg
    P1190414a.jpg
    96,9 KB · Wyświetleń: 70
  • P1190416a.jpg
    P1190416a.jpg
    127,5 KB · Wyświetleń: 73
uj to faktycznie jest co sprzatac

ja w mieszkaniu jeszcze u rodzicow uzywałam Mr Muscule do grilla i piekarnika, nawet dobrze działal
a na allegro znalazłam cos takiego BARFIN CZYSTY PIEKARNIK i GRILL OD ZARAZ (356864290) - Aukcje internetowe Allegro

poza tym warto poszukac w sklepach chemicznych piaken go czyszczenia kuchenek i piekarnikow, powinno pomoc.......

aaa i znalazłam jeszcze to, miałam kiedys taki odplamiacz, był super, moze i to pomoze!
Dr.Beckmann piekarnik aktywny żel_Z NIEMIEC (361852370) - Aukcje internetowe Allegro

Wyniki wyszukiwania - Aukcje internetowe Allegro
tutaj masz wszystkie wyniki wyszukiwania :
 
reklama
Do góry