Anetko - dla Ciebie:
chleb z suszonymi pomidorami i ziolami:
800 g maki
500 ml wody
cała paczka drozdzy instant
1 lyzeczke soli
1/4 lyzeczki cukru
10 suszonych pomidorow albo wiecej , fajne sa te z "Olle" w sloiczku, pokrojone
2 lyzki oliwy z oliwek (lub oleju)
1 lyzeczka koncentratu pomidorowego
przyprawy: oregano. bazylia, ziola prowansalskie, papryka jak kto lubi
do polowy wody dodajemy paczkę drozdzy i cukier, czekamy az babelkuje tj 5-10 min
dodajemy reszte wody, make, sol, oliwe, pomidory, koncentrat, przyprawy, wsio do miski mieszamy, wyrabiamy z 5min i robimy kulke.
kulke przykrywamy sciereczka lniana najlepiej i niech se rosnie ok 2 godzin
kulke po 2 godzinach znowu wyrabiamy, formujemy chlebek ,kladziemy na papier do pieczenia w brytfance i zostawiamy na kolejne 30min pod przykryciem - lniana sciereczka
piekarnik nagrzewamy do 220C i chlebek pieczemy 30-35min
po 15min można kroic i jechanko - cieply chlebek z maselkiem i serkiem mniamniam
Dla zachęty załączam fotencje:
Ten obrazek jest przeskalowany. Kliknij tu, żeby zobaczyć oryginał (800x600).
Ten obrazek jest przeskalowany. Kliknij tu, żeby zobaczyć oryginał (800x533).
A przepis na serio łatwy, nawet dla mnie co do tej pory chleba nigdy nie piekła, ma rozwalony piekarnik i unika jak ognia przepisów z drożdżami (pomijając pizze).