reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Palce lizać, czyli październikowe Mamusie gotują

reklama
Dla chcących;-)
KARKÓWKA Z GRZYBAMI
1 kg karkóweczki
3 ząbki czosnku
Przyprawa "Marynata Staropolska"
2 paczki zupy borowikowej (w proszku)
1/2 paczki zupy cebulowej (w proszku)
1/2 l śmietany 30%
25 dag pieczarek

Karkówka krojona na plastry (kotleciki) Wycisnąć czosnek i natrzeć karkówkę przyprawić marynatą. Włożyć do naczynia żaroodpornego i chłodzić min 2h w lodówce (Ja robiłam dzień wcześniej wieczorkiem by dobrze przeszła, w sumie każde mięcho tak robie)
Śmietanę wymieszać z zupami zalać karkówkę na wierzch położyc pokrojone pieczarki.
Zapiekać pod przykryciem 1 1/2 h w 200`
Karkówkę ułożyć na lisciach sałaty:-p a sos zlać do sosierki. Podawać z ziemniaczkami lub jak kto chce:rofl2:
Pycha!!!!!!
 
Dla chcących;-)
KARKÓWKA Z GRZYBAMI
1 kg karkóweczki
3 ząbki czosnku
Przyprawa "Marynata Staropolska"
2 paczki zupy borowikowej (w proszku)
1/2 paczki zupy cebulowej (w proszku)
1/2 l śmietany 30%
25 dag pieczarek

Karkówka krojona na plastry (kotleciki) Wycisnąć czosnek i natrzeć karkówkę przyprawić marynatą. Włożyć do naczynia żaroodpornego i chłodzić min 2h w lodówce (Ja robiłam dzień wcześniej wieczorkiem by dobrze przeszła, w sumie każde mięcho tak robie)
Śmietanę wymieszać z zupami zalać karkówkę na wierzch położyc pokrojone pieczarki.
Zapiekać pod przykryciem 1 1/2 h w 200`
Karkówkę ułożyć na lisciach sałaty:-p a sos zlać do sosierki. Podawać z ziemniaczkami lub jak kto chce:rofl2:
Pycha!!!!!!

No, brzmi baaardzo pysznie. Już robie listę zakupów i w weekend działam!!!!!:-)
Aha, Twoja sałatka góralska przyjęła sie u mnie w domku i na roczku zrobiła furorę.
 
Anula to się cieszę;-);-)

ja teraz co weekend chce gotowac z przepisów z Chwili dla ciebie:tak::tak: lubie taką prostotę ale połączoną z takimi składnikami ze sama bym na to nie wpadła:-D:-D
 
Dla chcących;-)
KARKÓWKA Z GRZYBAMI
1 kg karkóweczki
3 ząbki czosnku
Przyprawa "Marynata Staropolska"
2 paczki zupy borowikowej (w proszku)
1/2 paczki zupy cebulowej (w proszku)
1/2 l śmietany 30%
25 dag pieczarek

Karkówka krojona na plastry (kotleciki) Wycisnąć czosnek i natrzeć karkówkę przyprawić marynatą. Włożyć do naczynia żaroodpornego i chłodzić min 2h w lodówce (Ja robiłam dzień wcześniej wieczorkiem by dobrze przeszła, w sumie każde mięcho tak robie)
Śmietanę wymieszać z zupami zalać karkówkę na wierzch położyc pokrojone pieczarki.
Zapiekać pod przykryciem 1 1/2 h w 200`
Karkówkę ułożyć na lisciach sałaty:-p a sos zlać do sosierki. Podawać z ziemniaczkami lub jak kto chce:rofl2:
Pycha!!!!!!

Brzmi pysznie. M uwielbia grzybki:-)
Chyba schab też tam można.
Ja w któryś dzień też wypróbuję.:tak:
 
Dziewczyny a ja jestem zwolenniczką sałatek szczególnie tych mięsnych i czasem mi się zdaża robić nawet dwa razy w tyg., ale już mi się znudziły wszystkie moje przepisy i zjadła bym coś noweggo jakąś pyszną sałatkę piszcie co polecacie.
 
Martuś nie wiem czy taką robiłaś już sałatkę.
Jest niskokaloryczna i smaczna.

Sałatka z zieloną sałatą oraz smażonym filetem indyczym.

Składniki:
- 1 pęczek rukoli
- 200g mieszanej sałaty (lodowa, radicchio itp.)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 filety z indyka tak około 125g
- 2 łyżki oleju
-1 opakowanie rzeżuchy

Przygotowanie:

Sałatę umyć i osączyć, porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzu.
Ocet wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, musztardą i syropem klonowym.
Na końcu dodać oliwę z oliwek i mieszać aż powstanie jednolity gęsty sos.
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć sola i pieprzem. Włożyć na rozgrzany olej i smażyć ok. 2 minut z obu stron.
Wyjąć, lekko ostudzić pokroić w paski i rozłożyć na sałacie.
Rzeżuchę opłukać i osuszyc. Sałatę skorpić dressingiem i posypać rzeżuchą.
 
dziewczyny mam prośbę. Wrzucie mi proszę jakieś przepisy na łazanki. :tak: Mam straszną ochotę a nigdy wcześniej nie robiłam a zależało by mi na jakimś sprawdzonym przepisie. :sorry2:
 
reklama
Do góry