Co raz więc smaczności na październikowym wątku, ale kłopot z odnalezieniem wcześniejszych. Tu będzie dobre miejsce na nasze kuchenne inspiracje. Jeśli to nie problem, to powtórzcie te parówki w cieście, pierogi itp. Ślinka cieknie !
reklama
Dobry pomysl ale troszke poźno bo niedlugo bedzie dietka )
Oj dietka będzie musowo!
Ale jeść trzeba!
Ostatnia edycja:
malaulka
Podwójna mamusia
- Dołączył(a)
- 6 Marzec 2008
- Postów
- 2 239
Fajny pomysł z tymi przepisami . podaję przepis na mój chleb
Na 1 bochenek
drożdże( ja używam suszone bo tylko takie tu są) 7g paczuszkę rozpuszczam w 1 szklance cieplej wody pół na pół z mlekiem i odrobiną cukru
potem dodaję mąki zwykłej bialej i mąki razowej( trochę więcej białej), i dużą szczyptę soli, ciasto musi być niezbyt gęste i jak pokazą się pęcherzyki powietrza to znaczy że jest dobrze wyrobione(ja wyrabiam mikserem),
odstawiam do wyrośnięcia ok 20-30 min a potem na blaszkę, górę smaruję białkiem, wtedy zrobi się taka pyszna skórka po upieczeniu i do nagrzanego piekarnika na około 45-55 min w temperaturze 160 stopni
Mam nadzieję że można to zrozumieć, nie mam proporcji ile dokladnie mąki bo ja dosypuję po trochę, tak żeby ciasto nie było zbyt geste a chlebuś pyszny;-)
Na 1 bochenek
drożdże( ja używam suszone bo tylko takie tu są) 7g paczuszkę rozpuszczam w 1 szklance cieplej wody pół na pół z mlekiem i odrobiną cukru
potem dodaję mąki zwykłej bialej i mąki razowej( trochę więcej białej), i dużą szczyptę soli, ciasto musi być niezbyt gęste i jak pokazą się pęcherzyki powietrza to znaczy że jest dobrze wyrobione(ja wyrabiam mikserem),
odstawiam do wyrośnięcia ok 20-30 min a potem na blaszkę, górę smaruję białkiem, wtedy zrobi się taka pyszna skórka po upieczeniu i do nagrzanego piekarnika na około 45-55 min w temperaturze 160 stopni
Mam nadzieję że można to zrozumieć, nie mam proporcji ile dokladnie mąki bo ja dosypuję po trochę, tak żeby ciasto nie było zbyt geste a chlebuś pyszny;-)
Ostatnia edycja:
wanilia79
Entuzjast(k)a
- Dołączył(a)
- 17 Czerwiec 2008
- Postów
- 1 760
To ja podam przepis na te Parówki Mirabelkowe ;-)
Nic bardziej konstruktywnego nie przychodzi mi do głowy.
Parówki (ja najlepiej lubię drosedki), żółty ser i ciasto francuskie z Biedronki
(w Polo też jest, ale kosztuje 5 zetów , a w Biedronie 2,90 chyba)
Przepis prosty jak barsz, ponieważ wystarczy wziąć parówki, zawinąć w plasterki żółtego sera, a następnie zawinąć w paski ciasta francuskiego. Dziewczyny pisały, że robią paski szerokości 3 cm, ale ja tam robie znaacznie szersze, bo uwielbiam ciasto francuskie . Wrzucam na ok.15 minut do nagrzanego piekrnika i danie gotowe:-). Podawać można z ketchupem
Nic bardziej konstruktywnego nie przychodzi mi do głowy.
Parówki (ja najlepiej lubię drosedki), żółty ser i ciasto francuskie z Biedronki
(w Polo też jest, ale kosztuje 5 zetów , a w Biedronie 2,90 chyba)
Przepis prosty jak barsz, ponieważ wystarczy wziąć parówki, zawinąć w plasterki żółtego sera, a następnie zawinąć w paski ciasta francuskiego. Dziewczyny pisały, że robią paski szerokości 3 cm, ale ja tam robie znaacznie szersze, bo uwielbiam ciasto francuskie . Wrzucam na ok.15 minut do nagrzanego piekrnika i danie gotowe:-). Podawać można z ketchupem
magdziunia
Październikowa Mama'08
Dziewczyny przepisy super i napewno skorzystam a taki chlebuś mniam paluszki lizać.
reklama
blond_20
Czarownica
a to moje knedle serowe. tu sa z truskawkami, ale wychodza ze wszystkim.mi z tej porcji wychodzi ok duzych, a napisali ze niby 12....hmmm
przepis z forum gazety wyborczej.
- 250 g sera białego zmielonego lub rozgniecionego widelcem (ja przetarłam przez sito)
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 12 dużych truskawek
Ser wymieszać z mąką, dodać jajko, sól i masło, zagnieść gładkie i nie lepiące się do miski
ciasto (można wyrobić mikserem używając spiralnych mieszadeł). Ciasto nakryć folią i
włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części i każdą
rozpłaszczyć na placuszek, nadziewać jedną dużą truskawką i zlepiać dokładnie formując
potem kulki rękoma. Kłaść na talerzu posypanym mąką. W międzyczasie zagotować wodę
lekko osoloną w dużym garnku. Knedle wrzucać do wrzątku, poczekać aż wypłyną na
powierzchnię, zmniejszyć gaz i gotować ok. 8 minut. Podawać z masłem i bułką posypane
cukrem, albo ze śmietaną.
przepis z forum gazety wyborczej.
- 250 g sera białego zmielonego lub rozgniecionego widelcem (ja przetarłam przez sito)
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 12 dużych truskawek
Ser wymieszać z mąką, dodać jajko, sól i masło, zagnieść gładkie i nie lepiące się do miski
ciasto (można wyrobić mikserem używając spiralnych mieszadeł). Ciasto nakryć folią i
włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części i każdą
rozpłaszczyć na placuszek, nadziewać jedną dużą truskawką i zlepiać dokładnie formując
potem kulki rękoma. Kłaść na talerzu posypanym mąką. W międzyczasie zagotować wodę
lekko osoloną w dużym garnku. Knedle wrzucać do wrzątku, poczekać aż wypłyną na
powierzchnię, zmniejszyć gaz i gotować ok. 8 minut. Podawać z masłem i bułką posypane
cukrem, albo ze śmietaną.
Podziel się: