reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy

Właśnie wertuje wątek w poszukiwaniu inspiracji na obiady bo już skończyły mi się pomysły :cool: Myślę że skorzystam z niektórych przepisów... Papryke faszerowana znam i bardzo lubie! Czesto też robie faszerowaną cukienie :tak:

No ale najbardziej to naszło mnie na ta tarte z bananami!:-pi sałatke z serem pleśniowym... ech... jak skończe karmienie to beda pierwsze rzeczy które sobie przyrządze ;-)

Ja moge za to `wymienić` sie przepisem na super szybkie i łatwe owoce z kruszonką! Pewnie wiele z Was zna taki jesienno-zimowy deser ale pozwole sobie napisać ;-)
Wiec na kruszonke
-2 łyżki stopionego masła (może być margaryna)
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
To wszytko wymieszać ze sobą tworząc kruszonkę.

Dowolne owoce np jabłka, gruszki, śliwki, mieszkanka kompotowa obrać, pokroić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (ew można w małych foremkach takich na mini tarty), posypać cynamonem (ja często też dodaje taką przyprawe Kamis w młynku do deserów www.kamis.pl - Przyprawa do kawy i deserów), i na to wysypać kruszonke.
Piec 20-25 min w 180 stopniach.
Ja na koniec pieczenia dodaje jeszcze uprażone na patelni bez tłuszczu płatki migdałowe!:-)
 
reklama
Acha, w związku ze zbliżającymi sie świetami dodam jeszcze sprawdzony przepis na pierniczki :-)

PIERNICZKI
- 3 szklanki mąki
- 15 dag miodu
- 2 łyżki masła
- 3/4 szkl cukru
- 1 jajko
-1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- cynamon

Wymieszać mąkę z sodą. Dodać gorący roztopiony miód, masło, cukier, przyprawy i jajko. Zagnieść ciasto aż bedzie odchodzić od miski.
Rozewałkować na 0-5 cm i wyciąć ciastka.
Można ew rozmieszać jeszcze jedno jajko i posmarować nim pierniki ale wg mnie o wiele ładniejsze wychodzą bez tego:sorry:
Piec ok 15 min w 180 stopniach.

Może ktoś ma inny przepis na pierniczki to ja chętnie się wymienie ;-) bo w tym roku chciałam zrobić dwa rodzaje :tak:
 
Specjalnie dla Pani Prezes:
LIKIER Z KUKUŁEK

300g cukierków "Kukułki",
250g wódki(wersja light)
250g mleka,
5 żółtek

Do garnka wlewamy mleko i kukułki i mieszając rozpuszczamy je ( trzeba uważać żeby się nie zagotowało!) po przestudzeniu do jeszcze lekko ciepłego mleka dodajemy żółtka i miksujemy oraz cienkim strumieniem wlewamy alkohol.Odstawiamy na kilka dni(najlepiej zakopać głęboko żeby za szybko nie kusiło;-))

Ja znam chyba wersję studencką. Wkłada się do buteIki 0,75I kukułki i wIewa się 0,5I wódki.Co jakiś czas wstrząsamy buteIką. Trunek gotowy po rozpuszczeniu cukierków.
 
Ice-ówka..
dwie paczki cukierków Ice
0,5l wódki

die paczki cukierków Ice zalewamy szklanką wódki, zostawiamy na dwa dni. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukierków. Po dwóch dniach dolewamy drugą szklankę wódki. Zostawiamy na dwa dni. pić bardzo schłodzone...

uwagi: ponieważ jest to trunek studencki, ta uwaga wydaje się oczywista- cukierki odwijamy z papierków!
z Hallsów też można, ale nigdy nie próbowałam robić. Piłam za to z Hallsów grejfrutowych... pychaaa,


:szok: zartujesz.....
nie no mietowe cukierki zalewac wódka....
tylko studenci mogli cos takiego wymyslec...

A mojej T. to zasmakuje?
 
Dzieki za przepis na pierniczki bo mialam szukac w necie,ale jak sprawdzony to super:-DCzy one jak poleza w pudelku zamkniete to zmiekna?
 
Dzieki za przepis na pierniczki bo mialam szukac w necie,ale jak sprawdzony to super:-DCzy one jak poleza w pudelku zamkniete to zmiekna?
Ja jak chce żeby zmiękły to wkładam je razem z kawałkiem jabłka albo skórką od jabłka. Ale musze przyznać że ja uwielbiam takie chrupiące:sorry: no tylko muszą być wtedy cienkie:tak:
 
DOMOWY BAILEY'S
0,25 l whisky
puszka mleka skondensowanego słodzonego
pół szklanki śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
pół łyżeczki cukru waniliowego
Mleko w puszce włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2,5 godziny, a następnie pozostawić w tej wodzie do wystygnięcia.
Wystudzone mleko przełożyć do miski i dodać do niego kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku oraz cukier. Całość zmiksować, i cały czas mieszając mikserem dodawać powoli whisky. Następnie dolać ostrożnie śmietankę i jeszcze krótko zmiksować. Trzeba uważać bo zbyt długie miksowanie powoduje powstanie dużej ilości bąbelków powietrza, które później trudno wychodzą!
Pozostawić na kilka dni do przegryzienia
 
reklama
Mamamatysia pokłony, pokłony:-D

Elu a alkohol w którym sa żółtka długo moze stac...a moze inaczej ile nie powinien stac?
 
Do góry