alcia taką robi się u nas
siemieniotka lub konopianka to zupa właściwa kuchni śląskiej. Każda gospodyni na Śląsku miała swój własny starodawny przepis wigilijny. Podawano tę zupę z gotowaną na sypko kaszą tatarczaną (odmiana kaszy gryczanej), którą nazywano na Śląsku pogańską, zalewano ją gorącą siemieniotką. W ten sposób na talerzu były nasiona prosa, tatarki i konopi, co według ludowych wierzeń miało potężną moc magiczną i dobrze wróżyło na przyszłość
A tu dokładny przepis:
Składniki:
Konopie 30 dag najlepiej te grubsze
Sól 1 plaska łyżka
Mleko 1 litr
Masło 1 pełna łyżka
Maka 3 łyżki
Woda 2 1/2 litra
Cukier 1-2 łyżki
Przepis:
Konopie opłukać i sparzyć wrząca woda lub zagotować przez moment.
Wodę zlać i wlać 2 litry przegotowanej cieplej wody .Gotowac ok. 1 godziny.Kiedy ziarenka zaczną pekać i widoczna będzie biała zawartość nasion,wodę ponownie zlać i nasiona przecedzić,wsypać je do garnka i wyciskać zawartość nasion za pomocą drewnianej palki z płaskim spodem.
W trakcie wyciskania wlać niewielka ilość gorącej wody z przygotowanych 2 1/2 litra wody przeznaczonych do zupy.Wyciśnięte z nasion mleczko należy przecedzić przez sito i wlać do garnka.Ponownie zalać nasionka niewielka iloscia wody i dalej wyciskać,zlać uzyskane mleczko do poprzednio wyciśnietego.
Powtarzac te czynnosc kilka razy ,aby dobrze wygniesc zawartosc nasion.Zebrane w garnku mleczko z woda polaczyc z mlekiem , zagescic zawiesina z maki i wody ,dodac sol cukier do smaku i zagotowac.W trakcie gotowania ,mieszac poniewaz zupa latwo sie przypala i ucieka z garnka jak mleko.Na koniec dodac lyzke surowego masla . Po ugotowaniu przykryc,aby nie utworzyl sie kozuch.
jest to cierpka zupka mi osobiście nie za bardzo smakuje, ale mojej rodzince aż się uszy trzęsą jak ja zajadają
makówki lub makiełka
Składniki:
- 25 dag maku
- chałka lub warkocz
- 1 l mleka
- 4 łyżki cukru
- po 2 łyżki kakao, miodu i masła
- cukier wanilinowy
- rodzynki
- migdały
- figi, daktyle pokrojone
Sposób wykonania:
Mak zalać wrzącymmlekiem, dodać cukier, opłukane rodzynki, pokrojone migdały bez skórki,masło, kakao, miód, zagotować. Bułki pokroić w plastry, układać warstwami w salaterce, przekładając makiem z dodatkami. Odstawić w chłodne miejsce, żeby chałka nasączyła się mlekiem.
bułka na dole ma być jako 1 warstwa a kończymy na masie makowej można ozdobić płatkami migdałowymi wierzch dodatkowo
smacznego