Papryka w zalewie :
1szkl octu
3 szkl wody
1 szkl cukru
1 łyz. soli. ( ja to robilam x4)
Papryka myjemy i przekrawamy na pół i w pionowe pasy (jak kto woli). Wkładamy do słoika dosyc ciasno. Dodajemy po łyżce oleju na słoik i przyprawy ( gorczyca [koło łyzki plaskiej na słoik] , ziele angielskie,goździk [po 2-4 ziarenka]).
Zalewamy gorącą zalewą, i pasteryzujemy koło 15-20min.
(jeśli chodzi o pasteryzacje to jak zalewasz zalewą zakręcasz to przechylam słoiki do góry nogami i sprawdzam czy nie leci jesli nie to ok jesli leci to dokrecam nakretke i jak ciagle leci to zakladam nową nakretke, badz tez sloikmoze byc do d**y , i tak zakręcne słoiki wkładam do wrzącej sie wody w saganie, wody ma byc gdzies pod nakrętke a sie tez zdarzy ze jak są mniejsze sloiki to wpadną cale ale to nic no i tyle, po 20min wyciągam, stawiam dnem na kilkadziesiąt minut i kuniec) Mam nadzieje ze pomogłam
LECZO na zime
Pomidory sparzone obrac i w kostke, papryke tak samo w kostke i do gara (cebulki nie dodaje bo smak moze popsuc) mozez dodac do tego tez marchwi i cukinii ) zagotowac, dosolic, popieprzyc, papryki słodkiej w proszku dodac i znów zagotowac i do sloików i do góry dnem
a potem zima wyciągasz słoik, wrzucasz do gara a na patelni cebulke podsmazasz, dodajesz do gara, potem posmazasz miesko jakies (kiełbaska, mielone) i tez dorzucasz
SMacZNegO!!!