reklama
bbakania
Czerwiec 2008 :)
- Dołączył(a)
- 5 Styczeń 2009
- Postów
- 2 748
Dołączam się do pochwałMamotowy małż godzien podziwu i pochwał
Ale jesc uwielbia choc nie wygląda na takiego
Możemy sobie rączki podac kochana..Jak ja bym chciała, zeby mój czasami coś upichcił. Możeby i potrafił, ale nie lubi gotować. Trudno...w innych dziedzinach się sprawdza
Bo najlepsze to co POLSKIE !!!A mój mąż dzwonił do mnie dwie godziny temu i mówi siedzę na Polach Elizejskich , jem homara.......a ja mówię mu no a my odgrzewane kopytka
Ja wole kopytka !!!
Mi się nie opłaca pichcic dla samej siebie więc też kupie symbolicznego pączka lub faworki.cóż nie pozostaje nam nic innego jak kupić jutro w cukierni
joan-na
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 15 Sierpień 2008
- Postów
- 519
Moja babcia zawsze robi pączki dla całej rodziny na Tłusty Czwartek...podziwiam ją, że jeszcze ma siłę. Ale mieszka daleko, więc jutro nie spróbujemy. Za to babcia pamięta o najstarszej wnuczce (czyli o mnie) i zawsze kilka zachomikuje, zamrozi...potem też są pyszne
dzisiaj jadłam pączki Ani mojej z dołu teściowej - jutro rano wezmę przepis i do 12 powinnam napisać.;-)
Madziu, a napiszesz mi na maila? Bo BB nie sprawdze w pacy po poludniu, a poczte tak.
powiem wam, ze mój tez super gotuje tylko ze oczywiscie nie bardzo mu sie chce. Ostatnio taka pizze zrobił ze nawet Marysia niejadek zjadła. Palce lizac. Tylko własnie problem jest w tym ze musi mu sie chciec!
joan-na
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 15 Sierpień 2008
- Postów
- 519
Ostatnio było tu kilka przepisów na zimne desery...to i ja dołączę swój. Robi się banalnie łatwo i wychodzi troszkę lżejszy niż tradycyjny serniczek na zimno...coś jakby ptasie mleczko. Bardzo Wam polecam. Moim znajomym zawsze smakuje
Składniki:
3 galaretki (nie polecam wiśniowej, ma zbyt intensywny smak)
2 opakowania bitej śmietanki w proszku np. Śnieżka
niecałe 1/2 litra mleka
1 łyżka kakao
owoce, biszkopty
Biszkoptyami wyłożyć dno tortownicy. Galaretkę rozpuscić w niepełnej szklance gorącej wody. Śnieżkę ubić z niepełną szklanką zimnego mleka i delikatnie wymieszać z galaretką. BARDZO WAŻNE: galaretka musi być chłodna, ale nie zżelowane, powinna się lekko ścinać (dzięki temu serniczek będzie puszysty). Połowę uzyskanej masy rozłożyć na biszkoptach, do pozostałej części dodac łyżkę kakao. Wymieszać i wyłożyć do tortownicy (do tej warstwy polecam galaretkę pomarańczową...najlepiej sie komponuje z kakaem).
To samo zrobić z drugą galaretką i Śnieżką.
Wierzch udekorować owocami, zalać galaretką przygotowaną wg przepisu. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
A tak wyglądał mój serniczek przygotowany na dzisiejszy dzień.
Składniki:
3 galaretki (nie polecam wiśniowej, ma zbyt intensywny smak)
2 opakowania bitej śmietanki w proszku np. Śnieżka
niecałe 1/2 litra mleka
1 łyżka kakao
owoce, biszkopty
Biszkoptyami wyłożyć dno tortownicy. Galaretkę rozpuscić w niepełnej szklance gorącej wody. Śnieżkę ubić z niepełną szklanką zimnego mleka i delikatnie wymieszać z galaretką. BARDZO WAŻNE: galaretka musi być chłodna, ale nie zżelowane, powinna się lekko ścinać (dzięki temu serniczek będzie puszysty). Połowę uzyskanej masy rozłożyć na biszkoptach, do pozostałej części dodac łyżkę kakao. Wymieszać i wyłożyć do tortownicy (do tej warstwy polecam galaretkę pomarańczową...najlepiej sie komponuje z kakaem).
To samo zrobić z drugą galaretką i Śnieżką.
Wierzch udekorować owocami, zalać galaretką przygotowaną wg przepisu. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
A tak wyglądał mój serniczek przygotowany na dzisiejszy dzień.
Załączniki
marlena nad
:)
- Dołączył(a)
- 12 Marzec 2008
- Postów
- 3 659
Joan-na mniam,mniam:-)
reklama
Maajka, to przepis, o którym wspominała Magdziara.
PĄCZKI
Składniki
5 żółtek
1 jajko
1/3 szkl. cukru
ckier wanilinowy
3 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. mleka
100 g masła
1 łyżka wódki
smalec do smażenia
zaczyn:
60 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki
1/3 szkl. mleka
Wykonanie:
Żółtka, jajko, 1/3 szkl. cukru i cukier wanilinowy gotować na małym ogniu i ubijać trzepaczką. Ostudzić.
Zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 1/3 szkl. letniego mleka i 2 łyżki mąki. Zostawić aż drożdże zaczną pracować.
Do 3 szkl. mąki dodać 2/3 szkl.letniego mleka, ostudzone żółtka z cukrem i zaczyn. Wymieszać i wyrabiać. Dodać roztopione masło i wódkę.
Zostawić do wyrośniecia na godzinę.
Potem lepić pączki i smazyć w głębokim tłuszczu na małym ogniu.
PĄCZKI
Składniki
5 żółtek
1 jajko
1/3 szkl. cukru
ckier wanilinowy
3 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. mleka
100 g masła
1 łyżka wódki
smalec do smażenia
zaczyn:
60 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki
1/3 szkl. mleka
Wykonanie:
Żółtka, jajko, 1/3 szkl. cukru i cukier wanilinowy gotować na małym ogniu i ubijać trzepaczką. Ostudzić.
Zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 1/3 szkl. letniego mleka i 2 łyżki mąki. Zostawić aż drożdże zaczną pracować.
Do 3 szkl. mąki dodać 2/3 szkl.letniego mleka, ostudzone żółtka z cukrem i zaczyn. Wymieszać i wyrabiać. Dodać roztopione masło i wódkę.
Zostawić do wyrośniecia na godzinę.
Potem lepić pączki i smazyć w głębokim tłuszczu na małym ogniu.
Podobne tematy
Podziel się: