reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Fajowe przepisy ;)

Składniki:
Udka po węgiersku


4 udka z kurczaka
2 łyżki przyprawy do kurczaka po węgiersku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 kostka czosnkowa
4 saszetki ryżu tri coloro
4 litry wody
1 łyżeczka soli
Sposób przyrządzenia:Udka umyć, osuszyć i natrzeć wszystkimi przyprawami oprócz kostki czosnkowej.
Odstawić na około godzinę.
Po tym czasie udka ułożyć na blaszce, po wierzchu skruszyć kostkę czosnkową.
Blachę z udami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 50-55 minut.
W czasie jak pieką się uda ugotować ryż. W garnku zagotować wodę z solą. Włożyć saszetki i gotować na małym ogniu 10 minut.
Następnie odlać wodę, rozciąć saszetki, wrzucić ryż do garnka, przykryć pokrywką i odstawić do uparowania najlepiej pod kołdrę na 20 minut.
Gdy uda się upieką a ryż uparuje i będzie bardzo sypki nałożyć na talerze i podawać z dowolną surówką.
1165517881_dsc04462.jpg

 
reklama
A i mi się jeszcze przypomniał przepis na pysznego kurczaka po amerykańsku - szybko się robi ale długo się zapieka.
Przepis znalazłam kiedyś w internecie i jest to ulubione danie męża:)
Składniki:
  • pierś z kurczaka ( u Nas zawsze jedna duża podwójna)
  • ketchup
  • majonez
  • łyżka miodu
  • przyprawy (u mnie papryka ostra, zioła, sól, pieprz, czasem zamiast tego przyprawa do kurczaka)

W naczyniu żaroodpornym kładziemy folie spożywczą zostawiając po bokach trochę więcej żeby później zakryć mięso.

Pierś płuczemy i kroimy na cienkie plastry i przyprawiamy.Wykładamy do naczynia.

majonez mieszany z ketchupem i łyżką miodu. ( w proporcjach zależnych od naczynia i tak aby zakryło całe mięso)

Sosem zalewamy mięso i z dodatkowych boków robimy "daszek". Wszystko razem pieczemy 45 -60 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Podajemy z ryżem :)
 
moja wczorajsza zachciewajka
Pierś kurczaka w sosie pomarańczowym — Vegeta | Z Vegetą smakuje lepiej!
Wzięłam 1 pierś bo lubię jak jest dużo sosu, sok z 2 dużych pomarańczy z tego samego powodu i tylko malutką łyżeczkę brązowego cukru. No i oczywiście nie używam żadnych Veget ani innego syfu z glutaminianem tylko sól+kolorowy pieprz świeżo mielony.

Ale to było pyszneeeeee!!!! jutro zrobię to samo z polędwiczkami wołowymi, zobaczymy jak wyjdzie.
 
Ja robiłam kurczaka w ten sposób.....i jeszcze podlewałam śmietaną 30%.
Znalazłam fajną Vegete Nature ..........be z tych dodatków i tylko jej uzywam-kostkom też mówię nie.
 
Ostatnia edycja:
Blok czekoladowy


Składniki:
-2 i 1/2 szklanki mleka w proszku -3/4 szkl. mleka kokosowego w proszku -1/2 szkl. wody -2 szklanki cukru -20dag margaryny -2 łyżki ciemnego kakao Dodatki: ( ilość wg. uznania ) -suszone morele -orzechy włoskie -suszona żurawina -suszone śliwki -migdały Sposób wykonania: Mleko w proszku wymieszać z mlekiem kokosowym, kakaoi dodatkami. Wodę zagotować z margaryną i cukrem. Stopniowonie przerywając mieszania, przelewamy gorącą masę do suchychskładników. Gładką dobrze wymieszaną masę przekładamy doforemki wyłożonej folią spożywczą i wkładamy na kilka godzindo lodówki (najlepiej na noc).
 
Uwielbiam też dania takie szybko robione jednogarnkowe-ja preferuje wok.

Ok. 70 dag szynki
2 szklanki kaszy pęczak
2 cebule
czosnek
tymianek sol pieprz

Szynkę kroimy w duża kostkę, smażymy , solimy, pieprzymy, dodajemy cebulkę i czosnek .Wszystko dusimy na małym ogniu aż mięsko troszkę zmięknie-można podlać troszkę wodą.Dodajemy kaszę,wlewamy ok 3 szklanek wody i dalej dusimy.Pilnujemy żeby nam się nie przypaliło i w miare potrzeby dolewamy wody.Wszystko dusimy do momentu aż kaszą będzie mięka.
Na koniec przyprawimy i gotowe!


Do tego robię zawsze surówkę z ogórka kiszonego z cebulką i majonezem bądź oliwą z oliwek.
 
Do góry